Ελευθεροτυπία
Περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας προαναγγέλλουν στο Ιράκ τα πρώτα τελικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μαρτίου, καθώς έφεραν το κόμμα του Ιγιάντ Αλάουι να προηγείται του κόμματος του πρωθυπουργού μόλις κατά δύο έδρες και να χρειάζονται διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας. Η συμμαχία Ιρακίγια, του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ευρέως είχε κατηγορηθεί ως αχυράνθρωπος των Αμερικανών, κέρδισε 91 έδρες, ενώ ο συνασπισμός Κράτος Δικαίου, του εν ενεργεία πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι, εξασφαλίζει μόλις 89. Η Βουλή έχει 325 έδρες και για να σχηματιστεί κυβέρνηση πρέπει να έχει την υποστήριξη 163 βουλευτών. Η Εθνική Ιρακινή Συμμαχία (ΕΙΣ), με την οποία συνεργάστηκε το κόμμα του σκληροπυρηνικού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ, κέρδισε 70 έδρες και ήρθε τρίτη. Ακολούθησε η Κουρδική Συμμαχία των δύο μεγάλων κουρδικών κομμάτων με 42 έδρες.
Το κόμμα του Αλάουι, παρά το ότι είναι σιιτικό, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών σουνιτών, οι οποίοι είχαν περιφρονήσει τις προηγούμενες εκλογές. Κατά το Ρόιτερ, η ΕΙΣ είναι σε διαπραγματεύσεις με το Κράτος Δικαίου του αλ Μαλίκι, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τελικά. «Σίγουρα δεν θα δεχτούμε αυτά τα αποτελέσματα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Τα αποτελέσματα αφορούν το 100% των ψήφων, αλλά πρέπει να επικυρωθούν από δικαστήριο.
Η αλήθεια είναι ότι δίνουν πλεονέκτημα στον Σαντρ καθιστώντας τον «βασιλιά» στις διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως και στη νέα Βουλή.
Ο Σαντρ, ο οποίος έχει φανερούς και ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη, παραμένει στο Ιράν. Εκπρόσωπος του Κράτους Δικαίου και στελέχη του αναχώρησαν αμέσως για την ιρανική πρωτεύουσα. Αν τα δύο κόμματα συνεργαστούν, φτάνουν πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν 159 έδρες. Ο Μαλίκι δήλωσε ότι σχεδιάζει να σχηματίσει τη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή. Ομως το ίδιο αλήθεια είναι ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να αφήσει έξω από την κυβέρνηση τους σουνίτες, που ψήφισαν τον Αλάουι, και να προκαλέσει σοβαρότατες δυσαρέσκειες. Μετά την εισβολή των Αμερικανών, ο αποκλεισμός των σουνιτών από την πολιτική σκηνή προκάλεσε τη γνωστή αιματηρή εξέγερση, που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές σε Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι παρατηρητές του ΟΗΕ στις εκλογές τόνισαν ότι δεν υπάρχει νοθεία και συνεχάρησαν το Ιράκ για την ψηφοφορία. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι καθυστέρηση στο σχηματισμό κυβέρνησης και τυχόν δυσαρέσκειες από τις διαπραγματεύσεις θα επιδεινώσουν την ασφάλεια και ίσως ανατρέψουν την προγραμματισμένη αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη χώρα. Την Παρασκευή, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δύο βόμβες εξερράγησαν στην πόλη Χαλίς, στη σουνιτική επαρχία Ντιάλα. Σκοτώθηκαν 59 άτομα και τραυματίστηκαν 73. Χθες έξι άτομα σκοτώθηκαν σε έξι εκρήξεις βομβών στο Δυτικό Ιράκ.
Το κόμμα του Νούρι αλ Μάλικι πήρε τη δεύτερη θέση και όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας “Αν ήμουν στη θέση του Μέλκερτ και απέναντι σε αυτό το κύμα προβλημάτων, θα είχα πει: οφείλετε να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να εντοπίσετε τη νοθεία”.
Από τη μεριά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, τόνισε πως κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο λόγω του προβλήματος του χρόνου και χαρακτήρισε τις εκλογές επιτυχία για τη χώρα καλώντας τους υποψηφίους και τα κόμματα να “αποδεχτούν τα αποτελέσματα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου