Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ε.Ε.
Τα Νέα

του Π.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με δεινή πολιτική ήττα πλήρωσε την οικονομική κρίση ο Νικολά Σαρκοζί. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται οι Σοσιαλιστές, που ως πρώτο κόμμα πλέον άφησαν πίσω τους το ταπεινωτικό 16% των ευρωεκλογών και οι Οικολόγοι που πήραν την τρίτη θέση με βραχεία κεφαλή από το ανθεκτικό Εθνικό Μέτωπο. Η αποχή-ρεκόρ, πάντως, δεν αφήνει περιθώρια για ξέφρενους πανηγυρισμούς στους νικητές.

O Γάλλος πρόεδρος είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το προαναγγελθέν από τις δημοσκοπήσεις πλήγμα του χθεσινού πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών: «Οι περιφερειακές εκλογές έχουν περιφερειακές συνέπειες. Οι εθνικές εκλογές έχουν εθνικές συνέπειες», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν είναι αρκούντως πειστικό: η χθεσινή αναμέτρηση ανάμεσα «σε μια ευφορική Αριστερά και μια ανήσυχη Δεξιά», όπως σημείωνε η Le Μonde, είναι η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 και συνεπώς αποτελεί ένα είδος δημοψηφίσματος για τον Σαρκοζί και την κυβέρνηση, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να είναι τα χαμηλότερα στα 2 χρόνια της θητείας του και την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 10%. Γι΄ αυτό τον λόγο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιχειρήσει να κινητοποιήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους με δύο υποσχέσεις: πρώτον, ότι θα τοποθετήσει ακόμη περισσότερες κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους και δεύτερον, ότι θα μειώσει τους φόρους.

Οι Οικολόγοι

Οι δεσμεύσεις του Γάλλου προέδρου δεν φαίνεται να βρήκαν απήχηση στην εκλογική του πελατεία: Με την αποχή να φτάνει το 52%, στον χθεσινό πρώτο γύρο οι Σοσιαλιστές απέσπασαν άνω του 30%, ενώ το UΜΡ του Σαρκοζί μόλις το 26,5%. Πολύ καλές επιδόσεις παρουσίασε το Ευρώπη- Οικολογία με επικεφαλής τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ενώ το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λε Πεν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν χαμηλά ποσοστά. Με καταμετρημένο το 81% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές και τα αριστερά κόμματα κινούνται αθροιστικά στο 53,6%, έναντι του 39,6% που αποσπά η Κεντροδεξιά. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά στον δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή. Από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, πάντως, φαίνεται ότι η Κεντροδεξιά όχι μόνο δεν ανακτά κάποια εδάφη, όπως ήλπιζε, αλλά κινδυνεύει να χάσει την Κορσική και την Αλσατία, τις μοναδικές από τις 26 περιφέρειες που είχε κερδίσει το 2004.

Ο Νικολά Σαρκοζί ψήφισε χθες στο Παρίσι συνοδευόμενος από την Κάρλα Μπρούνι. Το ζεύγος έσφιξε τα χέρια αρκετών παρισταμένων και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, τα χθεσινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος χάνει την επαφή του με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ενώ περιορίζεται η ελευθερία στις κινήσεις της κυβέρνησης. Για τους Σοσιαλιστές, από την άλλη πλευρά, ανοίγει ο δρόμος της πολιτικής κυριαρχίας. Το κόμμα της Μαρτίν Ομπρί, ωστόσο, δεν θα κερδίσει χωρίς σκληρό παζάρι τη συμμαχία των Οικολόγων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, «αυτή τη φορά δεν θα αφήσουμε το ΡS να μας μεταχειριστεί σαν ηλίθιους αλλά ως ίσο προς ίσο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου