Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Συναγερμός από εσφαλμένο σήμα

Τελικώς διαπιστώθηκε ότι η τουρκική κορβέτα δεν ζήτησε
τα στοιχεία ελληνικού πλοίου

Της Δωρας Aντωνιου

Πρόδηλο κατέστη χθες πόσο εύκολο είναι, σε συνθήκες έντασης, η εύθραυστη κατάσταση στο Αιγαίο να ξεφύγει και να διαμορφωθεί σκηνικό κρίσης. Ολα ξεκίνησαν όταν ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι η τουρκική κορβέτα «ΒAFRA», που από τη Δευτέρα έως αργά χθες περιπλανάτο στο Αιγαίο, ενώ βρισκόταν στα στενά μεταξύ Κέας και Κύθνου στις 2.15 π.μ. επιχείρησε αναγνώριση διερχόμενου εμπορικού πλοίου. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η κορβέτα, με μήνυμα που εξέπεμψε, ζήτησε τα στοιχεία δρομολογίου (όνομα, λιμένα απόπλου - κατάπλου) του διερχόμενου πλοίου «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ». Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Λίγες ώρες αργότερα, με νέα ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ γνωστοποιήθηκε ότι τέτοιο περιστατικό ουδέποτε έλαβε χώρα. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από το Αρχηγείο Στόλου, έπειτα από λεπτομερή ανάλυση των επικοινωνιών που κατεγράφησαν, επρόκειτο για συνομιλία στα αγγλικά ανάμεσα στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας με άλλο εμπορικό πλοίο στην επίμαχη περιοχή. Την ερώτηση για τα στοιχεία άκουσε ο κυβερνήτης του «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ», ο οποίος είχε μόλις αλλάξει συχνότητα επικοινωνίας από 16 σε 11 και θεώρησε ότι το ερώτημα προερχόταν από την τουρκική κορβέτα, από τον κυβερνήτη της οποίας είχε μόλις δεχθεί το αίτημα για αλλαγή συχνότητας. Χωρίς να γνωρίζει ότι έπεσε σε συνομιλία του λιμεναρχείου, ενημέρωσε ότι του ζητήθηκε από το τουρκικό πολεμικό αναγνώριση. Πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε σημάνει συναγερμός, τα τηλέφωνα «άναψαν», ενώ διατυπώθηκαν σκέψεις ακόμα και για σύγκληση σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες για τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την ίδια στιγμή, μήνυμα δυσαρέσκειας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο εκπέμπει προς την Αγκυρα η Αθήνα, με την απόφαση να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στην Τουρκία. Παράλληλα, στο υπουργείο Εξωτερικών γίνεται λόγος για μετάθεση για μετά το Πάσχα της αρχικά προγραμματιζόμενης για τις 30 και 31 Μαρτίου επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού κ. Δημ. Δρούτσα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα. Επισήμως, η αναβολή της επίσκεψης αποδίδεται σε δυσκολία οριστικοποίησης του προγράμματος, αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «όλα συνεκτιμώνται», παραπέμποντας στην ένταση στο Αιγαίο.

Οσον αφορά την αναβολή της επίσκεψης Χρυσοχοΐδη, συνδέεται άμεσα με τις επιχειρήσεις αναχαίτισης από τουρκικά μαχητικά ελικοπτέρου του Λιμενικού, το οποίο τις τελευταίες ημέρες περιπολεί, στο πλαίσιο FRONTEX, στην περιοχή του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντικείμενο της επίσκεψης ήταν το θέμα της λαθρομετανάστευσης και με τις ενέργειές της η τουρκική πλευρά δυναμίτισε το κλίμα, καθώς η Αθήνα δεν θα μπορούσε να τις αγνοήσει.

Πάντως, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και υποβάθμισης του χθεσινού περιστατικού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Θ. Παφίλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση.

πηγη: Η Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου