Ελευθεροτυπία
της Ν.ΒΑΓΕΝΑ
Τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών το Σαββατοκύριακο στη Δυτική Οχθη, όπου η ένταση κοχλάζει, και έντεκα τραυματίες από ολονύχτιους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Ολα αυτά, μιάμιση περίπου μέρα πριν από τη χθεσινή επιτόπια επίσκεψη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ επιστρέφει και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται επίμονα να παγώσει την εποικιστική δραστηριότητα, ώρες πριν ξεκινήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει και τον Μπαράκ Ομπάμα:
Σε «ταξίδι συμφιλίωσης» μετατρέπεται η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, προγραμματισμένη εδώ και μέρες, με αρχικό σκοπό να είναι κύριος ομιλητής στην ετήσια διάσκεψη του φιλοϊσραηλινού λόμπι επιρροής AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Αλλά και η ανακοίνωση για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο φανερώνει πόσο κυριαρχεί η ανάγκη να αποσοβηθεί μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, του στενότερου συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή, το διπλωματικό χάσμα που άνοιξε η ανακοίνωση κατασκευής 1.600 επιπλέον κατοικιών Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξελισσόμενης της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Μέτρα εμπιστοσύνης»
Ηδη από την Παρασκευή, με τη λήξη της συνάντησης του Κουαρτέτου στη Μόσχα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «έφτιαξε ατμόσφαιρα» δημοσιοποιώντας την τηλεφωνική διαβεβαίωση του Νετανιάχου για «μέτρα εμπιστοσύνης» προς τους Παλαιστινίους, ώστε να πειστούν να ξαναδεχθούν το -ναυαγισμένο πριν αρχίσει- σχέδιο έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών. Στο χθεσινό τακτικό υπουργικό του συμβούλιο, ο Νετανιάχου είπε περισσότερα. Δέχεται στις έμμεσες συνομιλίες να συμπεριληφθούν τα κύρια προς διαπραγμάτευση ζητήματα, αυτά της οριογραμμής μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κάτι που δεν θα αποδεχόταν εάν η διαπραγματευτική διαδικασία δεν προχωρούσε στην τελική άμεση διμερή φάση.
Ομως «η πολιτική οικοδόμησης στην Ιερουσαλήμ είναι ίδια με αυτή που ισχύει στο Τελ Αβίβ», είπε στους υπουργούς του -για να μην ξεχνιούνται πως πάντα θεωρεί το Ισραήλ προσαρτημένη στην επικράτειά του και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατέχει από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967. Είδε μεν ο Νετανιάχου βιαστικά τον άρτι επανακάμψαντα Τζορτζ Μίτσελ (που ακολούθως συναντήθηκε και με τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ), αλλά σαφώς επιχείρησε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Αμερικανού μεσολαβητή με τα λεγόμενά του.
Ο Μπαν Κι Μουν, που μπήκε στη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα του Ερέτζ, μίλησε για «απαράδεκτο ανθρώπινο πόνο» που προκαλεί ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της από το Ισραήλ, ο οποίος «εξασθενεί τους μετριοπαθείς και ενισχύει τους εξτρεμιστές και τους λαθρεμπόρους». Εκανε επίσης έκκληση «για μια ανταλλαγή, ώστε Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ να μπορέσουν να απελευθερωθούν».
(Πηγές: Associated Press, Γαλλικό, ΑΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου