http://tvxs.gr/
Ανενόχλητες συνεχίζουν να δρουν οι εταιρείες καθαρισμού και μάλιστα με την κρατική ανοχή, καθώς πολλές από τις «συμβάσεις της ντροπής» έχουν υπογραφεί με κρατικές επιχειρήσεις ή ακόμη και την ίδια τη ΓΣΕΕ και το ΙΚΑ. Όσο για τις πρακτικές που ακολουθούν, αυτές παραμένουν ίδιες παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις και τη δημοσιότητα που πήρε η επίθεση στην συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εξευτελιστικοί μισθοί, παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα των ελέγχων που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ύστερα από καταγγελίες της Παναττικής Ένωσης Kαθαριστριών και Oικιακού Προσωπικού (ΠEKOΠ).
Ειδικότερα πριν από λίγο καιρό, η επιθεώρηση εργασίας, ύστερα από έλεγχο στο χώρο του αμαξοστασίου του Μετρό στα Σεπόλια, διαπίστωσε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας περί μη ανάρτησης κατάστασης του προσωπικού και ωρών εργασίας.
Επιπλέον, από τον έλεγχο των προσκομισθέντων και μη επιδειχθέντων κατά τον έλεγχο εγγραφών (ατομικές συμβάσεις, εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών) προέκυψαν και νέες παραβάσεις, όπως μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, υπέρβαση του νομίμου ωραρίου της ημερήσιας απασχόλησης, αναντιστοιχίες στις ημερομηνίες πρόσληψεις ημερομηνία κ.α. Οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν ότι δουλεύουν 13 ώρες και διπλές βάρδιες ενώ ο εργοδότης τους έχει δηλωμένους γα 8ωρα ή 6ωρα.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ, Bλασσία Δημητρακοπούλου, μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος" καταγγέλλει ότι ύστερα από τραυματισμό εργαζόμενης στον ΟΤΕ, αποκαλύφτηκε ότι ήταν τοποθετημένη σε εικονική εταιρεία και όχι εκεί που δούλευε. Ένα κόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυδοσίας που επικρατεί στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού, είναι η περίπτωση του Κοργιαλένειου νοσοκομείου, όπου σύμφωνα με το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 ημέρες με 1 ρεπό, χωρίς καμία ενημέρωση για τις ασφαλιστικές κρατήσεις, διπλοβάρδιες και μισθό 500 ευρώ. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι οι καθαριστές μαζεύουν μολυσματικά υλικά-υπόλοιπα χειρουργείου, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Προκλητικές συμβάσεις έργου...
Πρόκληση είναι και οι συμβάσεις έργου που έχουν υπογραφεί με κρατικές εταιρείες όπως ο ΗΣΑΠ. Εκεί εργαζόταν και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέσω της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. Στην προσφορά που κατέθεσε η ΟΙΚΟΜΕΤ στον διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου, το κέρδος της ανέρχονταν στο ποσό των 102 ευρώ.
Η ΟΙΚΟΜΕΤ είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του ΗΣΑΠ από το 2003. Στον πρώτο διαγωνισμό η εταιρεία κατέθεσε προσφορά με συνολική ετήσια δαπάνη 3,77 εκατ. ευρώ, εργολαβικό κέρδος 153.397 ευρώ και λοιπά έξοδα σε 460.134 ευρώ. Η σύμβαση έργου έληξε και το 2008 ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε. Όμως στη νέα προσφορά τα νούμερα προκαλούν πολλά ερωτήματα. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 4.6 εκατ. ευρώ, όμως αυτή τη φορά το εργολαβικό κέρδος ήταν μόλις 102.69 ευρώ και τα λοιπά έξοδα 205.38 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση του 2008 καταγγέλθηκε από ανταγωνιστές και ανακλήθηκε δύο φορές από το Ελεγκτικό συνέδριο. Ωστόσο την τρίτη φορά αυτή κρίθηκε νόμιμη και τελικά υπογράφηκε.
Υπενθυμίζεται, ότι τα "νούμερα" των εταιρειών καθαρισμού έχουν προκαλέσει και την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ι. Σκουλά, ο οποίος είχε υποβάλλει ερώτηση στον τότε υπουργό Yγείας για την καθαριότητα του Γενικού Kρατικού Nοσοκομείου Aθηνών. «Tεράστιο είναι το κόστος για τα νοσοκομεία από τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γενικού Kρατικού Aθηνών, όπου το κόστος σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 144.000 € τον μήνα. Mε τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να προσληφθούν 120 άτομα ως μόνιμο προσωπικό», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Πόσες Κούνεβα ακόμη...
«Αισθάνομαι ότι κινδυνεύω. Mου λένε να κλείσω το στόμα μου, να διαλύσω το Σωματείο και να μην ασχολούμαι με την υπόθεση Kούνεβα. Oι απειλές των εργολάβων είναι, πλέον, ξεκάθαρες. Δεν πρόκειται όμως να σταματήσω τους αγώνες μας», κατήγγειλε στο "Έθνος" η Bλασσία Δημητρακοπούλου, πρόεδρος της Παναττικής Eνωσης Kαθαριστριών και Oικιακού Προσωπικού (ΠEKOΠ).
«Tο σωστό θα ήταν να αποπέμψουν όλες τις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού από τα υπουργεία, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα», τονίζει η πρόεδρος της ΠEKOΠ και καταγγέλλει ότι ακόμη και η ΓΣΕΕ έδωσε την καθαριότητα του κτιρίου σε εργολάβους καθαριότητας και μάλιστα αρνείται να δείξει τη σύμβαση που έχει υπογράψει. Επιπλέον, η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ τονίζει ότι σε τουλάχιστον 10 υποκαταστήματα του ΙΚΑ, εργάζονται γυναίκες που έχουν χάσει ένσημα και μισθούς.
Η κ. Δημητρακοπούλου αναφερόμενη στις απειλές των εργοδοτών της, έχει αποκαλύψει ότι ένας εκ των εργοδοτών της, της είχε απαγορεύσει να παρευρεθεί σε εκδήλωση, με θέμα τις «εργολαβίες και τις ελαστικές μορφές εργασίας» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Μου είπε με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχω καμία δουλειά να πάω εκεί, να προσέχω και να σταματήσω ό,τι κάνω μέχρι τώρα, γιατί δεν γνωρίζω ποια θα είναι τα αποτελέσματα και οι συνέπειες».
Οι απειλές του εργοδότη μπορεί να μην τρομοκράτησαν την πρόεδρο της ΠΕΚΟΠ, ωστόσο δεν συνέβη και το ίδιο με τον πρόεδρο Σωματείου Kαθαριστριών από τη Βόρεια Eλλάδα, ο οποίος ζήτησε από την κ. Δημητρακοπούλου να μην παρευρεθεί τελικά στην εκδήλωση.
Χαρακτηριστικό της δράσης του κυκλώματος στο τομέα της καθαριότητας ήταν και ο εκφοβισμός της καθαρίστριας-συνδικαλίστριας Βενετία Μανωλοπούλου, πριν από καιρό όταν άγνωστοι περιέλουσαν με καυστικό υγρό το αυτοκίνητό της, που βρισκόταν σταθμευμένο στην είσοδο της πολυκατοικίας της στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.
«Zητάμε αξιοπρέπεια, σεβασμό και όχι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Kαθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα από καθαρίστριες που οι εργοδότες τους τις απειλούν, τις απολύουν, τις βάζουν να υπογράφουν χαρτιά συμβάσεων χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Θέλουμε από την κυβέρνηση μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι σκέφτεται να κάνει με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Πόσες ακόμη Kούνεβα θα πρέπει να υπάρξουν για να πάρουμε αυτή την απάντηση...», τονίζει η κ. Δημητρακοπούλου.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου