Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μία ονομασία για όλους με γεωγραφικό προσδιορισμό η μόνη λύση

Η.Π.Α.
www.tanea.gr

Η ΛΥΣΗ στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αυτή είναι πως η Μακεδονία «είναι γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται στην Ελλάδα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να εκφράσει και προσωπικά τη δυσαρέσκειά του στον επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος σε δηλώσεις του αντί του ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ονομασία της ΠΓΔΜ πρέπει να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και να ισχύει έναντι όλων, επανέλαβε ο Δ. Δρούτσας στη συνέντευξή του στον σκοπιανό σταθμό Α1, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισε ότι η εντολή τού μεσολαβητή του ΟΗΕ είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας: «Αυτό είναι το ζήτημα για το οποίο πρέπει να συνομιλήσουμε. Νομίζω πως δεν είναι χρήσιμο η όλη διαδικασία να επιβαρύνεται με επιπρόσθετα ζητήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην εντολή των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Αθήνα δεν μπαίνει στη συζήτηση περί «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, διολίσθηση την οποία δεν κρύβει ότι επιθυμεί η σκοπιανή πλευρά.

Αντίδραση για τον επίτροπο

Στη συνέντευξη ο Δ. Δρούτσας κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνημένη ονομασία πρέπει «να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση και απ΄ όλους, διότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και σαφείς», ενώ έκανε λόγο για «τελική και πραγματική συμφωνία». Πάντως, έντονη ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αθήνα η εμφάνιση του επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε σε σκοπιανά μέσα, στα οποία έχει αναφερθεί χρησιμοποιώντας την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι ΠΓΔΜ. Ήδη υπήρξε αντίδραση διά στόματος του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, ο οποίος δήλωσε ότι ο επίτροπος έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί την ονομασία ΠΓΔΜ. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει άλλωστε και επιπλέον αντίδραση, τόσο διά του αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες όσο και με προσωπική επαφή του Δ. Δρούτσα με τον Σ. Φούλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου