Ελευθεροτυπία
Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ προϋπολογισμός εάλω. Οταν τα νοικοκυριά θα πάρουν μολύβι και χαρτί για να υπολογίσουν τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα, θα έρθουν αντιμέτωποι με την εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα: τα εισοδήματα μειώνονται και ταυτόχρονα τα έξοδα φουσκώνουν.
Οι οικονομικές αντοχές των χαμηλόμισθων και των μεσαίων νοικοκυριών πέφτουν στο ναδίρ, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για μια «μεσαία τάξη» η οποία είναι φορτωμένη με δάνεια και κάρτες. Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι συνέπειες αν μετά τα σκληρά μέτρα αρχίσουν να αυξάνουν και τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο καθηλωμένα στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη.
* Το παράδειγμα ενός ζευγαριού δύο δημοσίων υπαλλήλων που δημοσιεύεται είναι αποκαλυπτικό. Μέχρι τώρα, αυτό το ζευγάρι αντιμετωπιζόταν από τις τράπεζες ως «πελάτης υπεράνω υποψίας» λόγω της σταθερότητας του εισοδήματος. Ετσι, εξασφάλιζε δάνειο και πιστωτική κάρτα με ιδιαίτερη ευκολία. Τώρα υφίσταται μείωση στο εισόδημά του (περίπου κατά 200 ευρώ τον μήνα στα μεικτά ή περίπου κατά 100 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογιστεί και η μείωση της παρακράτησης). Από την άλλη πλευρά, το κόστος ζωής εκτοξεύεται.
Μόνο από την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης, προκύπτει ζημιά 27 ευρώ τον μήνα. Επίσης, τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν άμεσα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες λόγω ΦΠΑ και χωρίς να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος «τρέχει» με 2,5%. Αν το ζευγάρι καπνίζει, τόσο το χειρότερο διότι κάθε πακέτο θα ακριβύνει συνολικά κατά ένα ευρώ (σ.σ.: ακόμη δεν έχει περάσει στην κατανάλωση η επίπτωση από την πρώτη αύξηση του ειδικού φόρου). Προς το παρόν, η ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει την πολιτική της και τα επιτόκια παραμένουν καθηλωμένα στο 1%. Τι θα συμβεί αν αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια; Για το συγκεκριμένο νοικοκυριό, η αναπροσαρμογή κατά 0,25% θα επιβαρύνει τον μηνιαίο προϋπολογισμό κατά 20 ευρώ.
* Στα παραδείγματα όπου αναφέρονται εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, θεωρείται ως δεδομένο ότι ο υπάλληλος θα καταφέρει να διατηρήσει αμετάβλητες τις αποδοχές του και το 2010. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, τουλάχιστον όχι για όλους. Εκτός από το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ-εργοδοτών, υπάρχει και ο εφιάλτης της ανεργίας τον οποίο έως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνες.
Από την ανάλυση των μέτρων προκύπτει και έντονος προβληματισμός όσον αφορά στην αποδοτικότητά τους. Θα καταφέρει να εισπράξει τα 4,8 δισ. ευρώ το Δημόσιο; Κι αυτό διότι:
1 Θα μειωθεί κατακόρυφα η παρακράτηση φόρου σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι πραγματικοί μισθοί των οποίων θα περικοπούν έως και 10% όπως προκύπτει από τα παραδείγματα.
2 Θα υπάρξουν επιπτώσεις στα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της αναμενόμενης μείωσης της κατανάλωσης. Για χιλιάδες νοικοκυριά, η μείωση θα είναι αναγκαστική.
3 Οι συνέπειες θα φτάσουν και στα κέρδη των επιχειρήσεων, λόγω της κάμψης του τζίρου.
4 Δημιουργείται «τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω μείωσης των εισφορών με απρόβλεπτες συνέπειες.
Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
* Η κυβέρνηση αύξησε περίπου κατά 50% (!) τον ειδικό φόρο στα καύσιμα (από τα 41 λεπτά στα 61 λεπτά σε λιγότερο από έναν μήνα) για να κερδίσει περίπου 24-25 λεπτά το λίτρο αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο, για κάθε λίτρο βενζίνης που θα κόβει το νοικοκυριό, θα χάνει 74 λεπτά από φόρους, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα. Το ίδιο θα συμβεί με όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και είναι αυτή τη στιγμή ο πραγματικός εφιάλτης της κυβέρνησης: αυτή να ψηφίζει στη Βουλή το σκληρότερο οικονομικό πακέτο μέτρο στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, και τα λεφτά να μην καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο.
Ψαλίδια και «βαρίδια»
* Στους σχετικούς πίνακες, δημοσιεύεται ένα παράδειγμα ενός ζευγαριού δύο καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Αν συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι (μείωση επιδομάτων, ψαλίδισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας) προκύπτει απώλεια 90-95 ευρώ τον μήνα για τον καθένα από κάθε μισθό. Αυτή είναι η πραγματική ζημιά για τον εκπαιδευτικό ο οποίος εκτός του ότι θα παίρνει λιγότερα χρήματα στην τσέπη του, προσθέτει και ένα τεράστιο «βαρίδι» στη σύνταξή του η οποία θα υπολογιστεί επί χαμηλότερων αποδοχών.
Απώλειες, όμως, θα έχει και το κράτος. Από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας, θα προκύψει μειωμένη παρακράτηση φόρου για όλους τους Ελληνες που θα δηλώσουν χαμηλότερο εισόδημα. Για τον εκπαιδευτικό, ο μέσος μηνιαίος μισθός του θα μειωθεί κατά 94,57 ευρώ. Ωστόσο, κατά 45,64 ευρώ θα μειωθεί και η παρακράτηση φόρου. Ετσι, ο καθαρός μισθός θα έχει πραγματική απώλεια 50 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου