Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ

Μόνιμο προσωπικό ενόπλων δυνάμεων
Το Έθνος

Ισότητα με τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών διεκδικούν οι εργαζόμενοι στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έδωσε το δικαίωμα σε γυναίκα στρατιωτικό να λάβει τρεις μήνες επιπλέον άδεια μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού, όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Συγκεκριμένα, γυναίκα στρατιωτικός που απέκτησε τρίτο παιδί ζήτησε από την Υπηρεσία της να της χορηγηθεί τρίμηνη άδεια με πλήρεις αποδοχές, με βάση τα ισχύοντα για τις δημοσίους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους. Η Υπηρεσία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της. Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο δικηγόρος της, Πέτρος Αγγελάκης, «η στρατιωτικός προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο, με πρωτοποριακή απόφασή του, που μόλις δημοσιεύτηκε, τη δικαίωσε και αναγνώρισε το δικαίωμά της για την εν λόγω άδεια, με βάση τη συνταγματική αρχή της ισότητας των δύο φύλων, τη συνταγματική προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας και την αρχή του κοινοτικού δικαίου περί της εναρμόνισης (συμφιλίωσης) της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή».

Το θέμα πλέον είναι εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα επεκτείνουν το μέτρο σε άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως πρόσφατα έκαναν και με την άδεια ανατροφής τέκνου, όπου εξισώθηκαν τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ανεξάρτητη αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή του μέτρου και στους πατέρες στρατιωτικούς. Ο Συνήγορος εκφράζει, επίσης, ικανοποίηση και για την αναμενόμενη συμμόρφωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο θέμα των διακρίσεων που υφίσταντο σε βάρος των γυναικών, θέτοντας όριο ύψους ίδιο με αυτό των ανδρών για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το υπουργείο έχει ήδη προωθήσει το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ορίζει ως ελάχιστο ύψος το 1,60 για τις γυναίκες υποψήφιες στις στρατιωτικές σχολές, ενώ τροποποιεί και τα απαράδεκτα όρια Δείκτη Μάζας Σώματος που ίσχυσαν το περασμένο έτος σε 19-27 για τους άνδρες και 18-25 για τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου