Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΝΕΟΣ ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ελευθεροτυπία

της Χ.ΠΑΝΤΖΟΥ

Η ισραηλινή κυβέρνηση, ανήσυχη για τις αυξανόμενες κριτικές, ιδίως μετά την έκθεση Γκόλντστοουν για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008 και τις κατηγορίες για εμπλοκή στη δολοφονία στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι, αναλαμβάνει νέα στρατηγική για τη «βελτίωση της διεθνούς εικόνας» της.

Φόνος στο Ντουμπάι

Στις 14 Φεβρουαρίου όταν άρχισαν να διαρρέουν οι ειδήσεις για πιθανή εμπλοκή της Μοσάντ στη δολοφονία στο Ντουμπάι, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ισραηλινού ινστιτούτου Reud έκθεση για τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και τις νέες πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν.

Η έκθεση του ιδρύματος, που διευθύνει ο Γκίντι Γκρίνσταϊν, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, είχε ήδη παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου σε διάσκεψη για την εθνική ασφάλεια και προηγουμένως σε σύσκεψη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

Με τίτλο «Η απειλή της Απονομιμοποίησης», δηλαδή της αμφισβήτησης της νομιμότητας των κυβερνητικών πολιτικών και δράσεων και της υπονόμευσης του κύρους του Ισραήλ, η έκθεση υποστηρίζει ότι σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει συντονισμένη επίθεση.

Από τη μία από το «δίκτυο της αντίστασης», αποτελούμενο από πολιτικές και ένοπλες οργανώσεις όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ. Από την άλλη από το «δίκτυο της απονομιμοποίησης», όπου εντάσσει όλες τις εθνικές και διεθνείς οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας ή της δικαιοσύνης, τις οποίες θεωρεί ότι «κινητοποιούνται για να αρνηθούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ».

Το «δόγμα ασφαλείας» που προτείνει ανάμεσα στα άλλα προβλέπει τη δημιουργία δικτύου «ατόμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που θα δράσουν εναντίον των ΜΚΟ που επιχειρούν να "απονομιμοποιήσουν" το Ισραήλ». Και καλεί την κυβέρνηση να «εντοπίσει και εστιάσει τις προσπάθειές της σε παγκόσμια κέντρα (όπως το Λονδίνο, το Τορόντο, η Μαδρίτη και η περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο), σαμποτάροντας τους πρωταγωνιστές τους και "μπαίνοντας σαν σφήνα" ώστε να διχάσει τις διαφορετικές τους ομάδες».

Η λέξη «σαμποτάζ» αφήνει ελάχιστα περιθώρια «νομιμοποιητικής» χρήσης της και έχει σημάνει συναγερμό, καθώς στην πράξη καλεί τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να αναλάβουν δράση εμποδίζοντας τη νόμιμη άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.

Το νέο δόγμα

Οι συνέπειες έχουν ήδη φανεί. Από το Γενάρη τρεις ακτιβίστριες του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης, που συνδιοργανώνει με ισραηλινές και παλαιστινιακές οργανώσεις τις εβδομαδιαίες μη βίαιες διαμαρτυρίες κατά του Τείχους, συνελήφθησαν στη Ραμάλα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Συγχρόνως ξεκίνησε η αντεπίθεση κατά των ισραηλινών οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της δίκαιης επίλυσης του Παλαιστινιακού. Η ΜΚΟ Im Tirtzu («Κίνημα για την ενδυνάμωση των σιωνιστικών αξίων») κατηγόρησε σε έκθεσή της το αμερικανικό NIF («Νέο Ιδρυμα του Ισραήλ») ότι χρηματοδότησε ισραηλινές οργανώσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τον δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλνστοουν για να αποδοθούν στον στρατό «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα.

Αμέσως συστάθηκε κοινοβουλευτική υποεπιτροπή που θα εξετάσει το θέμα της ξένης χρηματοδότησης ισραηλινών ΜΚΟ, ενώ μέλη κάποιων από αυτές κλήθηκαν στις μυστικές υπηρεσίες για ανάκριση για πιθανή υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων.

Το Ισραήλ εγκαινιάζει έναν νέο μακαρθισμό, επισημαίνει η Σάρα Λι Γουίτσαν, διευθύντρια Μέσης Ανατολής στο Human Right Watch, «καθώς γιγαντώνεται η αδιαλλαξία κατά των αντιφρονούντων».

Η παράλληλη καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων για να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας με τηλεοπτικά σποτ και φυλλάδια που προβάλλουν την «ειρηνοφιλία» της, τις οικολογικές της ευαισθησίες, ή τη νίκη της στην Eurovision το 1998, ήρθε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία: όταν η παγκόσμια κοινή γνώμη και πάλι συζητά για τους φόνους της Μοσάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου