Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ

Παλαιστίνη
tvxs.gr

Δύο ισραηλινοί στρατιώτες κατηγορούνται ότι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ενός εννιάχρονου παιδιού χρησιμοποιώντας το παιδί ως ανθρώπινη ασπίδα, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008.

Συγκεκριμένα, ενώ ερευνούσαν ένα κτίριο, έβαλαν το παιδάκι να ανοίξει αποσκευές για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά. Ευτυχώς καμία από τις αποσκευές δεν περιείχε εκρηκτικά.

Η πρακτική της «ανθρώπινης ασπίδας» απαγορεύεται από τον ισραηλινό στρατό, ενώ θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που απαγγέλλονται κατηγορίες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Η πρώτη ήταν όταν ένας στρατιώτης είχε φυλακιστεί για επτά μήνες επειδή έκλεψε και χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα ενός Παλαιστινίου.

Η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση B'Tselem δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση του ισραηλινού στρατού να ασκήσει διώξεις στους δύο στρατιώτες, ωστόσο επιμένει στη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, ζητώντας από την κυβέρνηση να διορίσει μία ανεξάρτητη επιτροπή.

Από την εισβολή έχουν προκύψει 150 περιπτώσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά στρατιωτών, για τις οποίες ο Ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνα. Οι 40 εξ αυτών αφορούν ποινικά αδικήματα. Επίσης, τον Ιανουάριο, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην επίπληξη δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών για την έγκριση μιας επίθεσης με βόμβες λευκού φωσφόρου.

Η εισβολή στη Γάζα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 είχε την κωδική ονομασία, «Επιχείρηση Μολύβι» και κράτησε 22 μέρες. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις 1.400 Παλαιστίνιοι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι ισραηλινές αρχές κατεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 1.100. Κατά την ίδια επιχείρηση σκοτώθηκαν και 13 Ισραηλινοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου