Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

34ο Τ.ΥΠ. « Μαργαρίτη Δούμτσα» στη Σκύδρα του ν. Πέλλης

Ένα στρατόπεδο που δεν έχει τα χαρακτηριστικά των «μαύρων μονάδων» της παραμεθορίου και που με μια πρόχειρη ματιά θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί στις σχετικά «χαλαρές» μονάδες, με αξιοπρεπή αναλογία υπηρεσιών / εξόδους και με ικανοποιητικούς γενικά ρυθμούς ζωής για τους φαντάρους.

Για να δούμε όμως και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Διότι πίσω απ’ τη φανταχτερή βιτρίνα ενός – κατά κοινή ομολογία – βυσματικού στρατοπέδου, ίσως τα «εκθέματα» να μην είναι και τόσο λαμπερά…

Αποκαλυπτική είναι μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του 34ου Τ.ΥΠ.. Το 34ο Τ.ΥΠ. υπάγεται στην 34η Μ/Κ Ταξιαρχία του Β΄ Σώματος στρατού, μια ταξιαρχία που ήδη από την αρχή του πολέμου στο Κόσσοβο είχε μεταναστεύσει στην εμπόλεμη ζώνη των Βαλκανίων ως 34η Μ/Κ Ταξιαρχία ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ. (Ελληνική Δύναμη Κοσσόβου) από 09/1999 – 01/2003. Η παροχή «ειρηνευτικής» αγαθοεργίας είναι φαίνεται γραμμένη στο DNA του 34ου Τ.ΥΠ., γι’ αυτό από τα μέσα του Φλεβάρη ξεκίνησαν με σοβαρούς όρους οι διαδικασίες ανέγερσης υποδομών (κοντέινερς) για τη φιλοξενία αργότερα (μέσα Μαΐου) εκστρατευτικού – μισθοφορικού τμήματος για την ενίσχυση της δύναμης κατοχής του Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα ο διοικητής του στρατοπέδου αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Παρασκευάς Ιωάννης, στην ταγματική αναφορά στις 19/2 είπε χαρακτηριστικά στους φαντάρους «από εδώ και πέρα θα έχουμε πολύ δουλειά με το Αφγανιστάν».

Το ότι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν ως δύναμη κατοχής στο Αφγανιστάν και όπου αλλού επί γης παίζονται πολεμοκάπηλα οικονομικά συμφέροντα από ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεν είναι ασφαλώς κάτι άγνωστο. Αυτό όμως που εκπλήσσει είναι η θέρμη για την τάχιστη ολοκλήρωση των έργων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στη μεταστροφή όλης της ζωής του στρατοπέδου σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα των κοντέινερς. Ο ίδιος ο διοικητής άλλωστε είπε στην πρωινή αναφορά στις 31/3 ότι «όλο το στρατόπεδο θα είναι stand-by στα κοντέινερς αν χρειαστεί». Βέβαια, ο τωρινός αναβρασμός για την πάση θυσία ολοκλήρωση των έργων ως τα μέσα Μαΐου δεν είναι επιλογή του στρατοπεδάρχη. Επιλογή του στρατοπεδάρχη είναι ωστόσο η αναγκαστική εμπλοκή κληρωτών φαντάρων στην τέλεση των εργασιών (άλλοτε με την υπόσχεση - έκδοση τιμητικών αδειών και συνήθως ως στεγνή αγγαρεία), πράγμα σε κάθε περίπτωση έκνομο. Επιλογή του στρατοπεδάρχη είναι επίσης η καθ’ όλα σκοτεινή αποδοχή της ευγενικής (?) αρωγής της Δημαρχίας Εδέσσης για τη γρήγορη πρόοδο των κατασκευαστικών έργων, όχι χωρίς αντάλλαγμα. Οι συχνές επισκέψεις των συνεργείων του Πολ. Μηχ. και δημοτικού συμβούλου Εδέσσης Μπογδάνη Ιωάννη στο στρατόπεδο, έχει πράγματι επισπεύσει τις εργασίες, έχει όμως και «συντομεύσει» τη στρατιωτική θητεία κοντινού οικογενειακού του προσώπου που «τυγχάνει» να θητεύει στο στρατόπεδο…

Από εκεί και έπειτα, η προθυμία του στρατοπεδάρχη να ξεμπερδεύει άρον – άρον με την ολοκλήρωση των έργων, σχετίζεται με τις πιέσεις των ανώτερων κλιμακίων της στρατιωτικής ιεραρχίας και τις σχεδόν καθημερινές επισκέψεις τους (σωματάρχης, μέραρχος κλπ) και τη δουλική υπακοή του σε αυτές, σχετίζεται όμως – πολύ περισσότερο – με την ίδια την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει την «ειρηνευτική» εξωτερική πολιτική της. Μια εξωτερική πολιτική που αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου στο Αφγανιστάν τον νευραλγικής σημασίας επιχειρησιακό έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αναμενόμενη ήταν έτσι η στοχοποίηση της ελληνικής δύναμης της Π.Α. από τους Ταλιμπάν και μόνο από θαύμα δεν θρηνήθηκαν θύματα ελλήνων αξιωματικών.

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ?

Στη βάση των παραπάνω μόνο θυμηδία μπορούν να προξενήσουν τα λεγόμενα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης ότι η συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν έχει ειρηνευτικό χαρακτήρα. Όπως επίσης θυμηδία προξενούν τα επιχειρήματα κατά τα οποία θεωρείται ως αγνή και ουδέτερη η στρατιωτική προετοιμασία των ελλήνων μισθοφόρων, διότι αυτή διεξάγεται εντός συνόρων. Αντίθετα, αυτές ακριβώς οι μονάδες εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της λεγόμενης ειρηνευτικής δύναμης, μιας και από αυτές τις ανθρώπινες δεξαμενές θα αντληθεί το αυριανό στελεχιακό δυναμικό για την επάνδρωση των όπου γης δυνάμεων κατοχής, μιας και είναι οι στρατιωτικοί θύλακες – κύτταρα που συγκροτούν τους ολοκληρωτικούς και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τύπου ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, για να τελειώνει μια και καλή η αερολογία περί ειρηνευτικής αποστολής, ας ρίξουν μια ματιά οι πολέμαρχοι των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε από το βήμα της Βουλής κατά τις οποίες η γερμανική συμμετοχή δε θα ονομάζεται πια «ειρηνευτική αποστολή» αλλά «επιχείρηση σε μη-διεθνή ένοπλη σύρραξη» (βλ. σε εμφύλιο πόλεμο). Η αλλαγή της ορολογίας έτσι όπως υιοθετείται από τη ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, τη Γερμανία, δεν είναι τυχαία, είναι ασφαλώς μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την κλιμάκωση του πολέμου στο Αφγανιστάν, στην οποία πρόθυμα βέβαια σέρνεται και η Ελλάδα ως ιμπεριαλιστική δύναμη. Ελευθεροτυπία 21/2/2010

Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι η εκστρατευτική αποστολή στο Αφγανιστάν, αλλά και η παραμικρή συμμετοχή σε αυτή, είναι η πιο ξεκάθαρη στήριξη για τη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού, ενώ οι ανθρωπιστικές κορώνες που εξαντλούνται πάντα στο Νατοϊκό δόγμα περί «εξαγωγής δημοκρατίας» δεν αποσκοπούν παρά στο καλύτερο δυνατό πλασάρισμα των ιμπεριαλιστικών χωρών στο παζάρι της οικονομικής και κυριολεκτικής αφαίμαξης του ντόπιου πληθυσμού και στο μοίρασμα της πίτας του κέρδους υπό το πρόσχημα της ανοικοδόμησης.

ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ…

ΑΣ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ!

Από εκεί και πέρα, οι ευθύνες των στελεχών του 34ου Τ.ΥΠ. δεν περιορίζονται στην απλόχερη συμβολή τους στα επεκτατικά και επιθετικά εν τέλει σχέδια του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Έχουν να κάνουν και με τη γενικότερη διάρθρωση της εσωτερικής ζωής του στρατοπέδου. Πόσο υγιής είναι η εικόνα ενός τέτοιου στρατοπέδου στο οποίο τα «πλάγια μέσα» ευθέως αναγνωρίζονται υπό την πλήρη ανοχή του στρατοπεδάρχη, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση (πρωινή αναφορά στις 10/2) δήλωσε για τα μάτια του κόσμου «μετριάστε τα τηλεφωνήματα», την ίδια στιγμή που έβαζε την υπογραφή του σε «μυστηριώδεις» μεταθέσεις και αποσπάσεις και ενώ επί μήνες κάνει τα στραβά μάτια σε μία σειρά παρατυπιών.

Για πείτε μας κύριε Παρασκευά, τι έχετε να πείτε για τη λειτουργία του παρακυλικείου στο διοικητήριο, του οποίου τα κέρδη εκμεταλλεύεται υπό την ανοχή σας ο υποδιοικητής του στρατοπέδου ταγματάρχης Μενεξές Βασίλειος; Με ποιο δικαίωμα και με ποια διαδικασία υποχρεώνονται κληρωτοί φαντάροι να αναλαμβάνουν (αμισθί εννοείται) τη λειτουργία του παρακυλικείου; Τι έχετε να πείτε για τη συνεχόμενη επί μήνες τροφοδοσία του παρακυλικείου από πρώτες ύλες των μαγειρείων του ελληνικού στρατού (ζάχαρες, καλαμάκια, χαρτοπετσέτες, μουστάρδες κλπ);

Όσον αφορά το σύστημα εξαγωγής των υπηρεσιών. Καλείστε να απολογηθείτε για το καθεστώς δυναστείας και ευνοιοκρατίας που με την κάλυψή σας έχει δημιουργηθεί εντός του στρατοπέδου. Το παλιό σύστημα υπηρεσιών ανά τάγμα, με την επιλογή συγκεκριμένων φαντάρων για την εξαγωγή τους, είναι που έστρωσε το έδαφος για να δημιουργηθούν κλίκες που πριμοδοτούνταν με κατάφωρο τρόπο έναντι άλλων που χωνόντουσαν συστηματικά σε κάθε λογής υπηρεσίες. Πόση ψευδής ηχεί η ρητορική σας περί ίσης αντιμετώπισης των φαντάρων, όταν στην αναφορά δηλώνατε «ό, τι πει ο χ είναι σαν να το έχω πει εγώ» αδειάζοντας έτσι δίκαια παράπονα φαντάρων; Πόσο ψευδεπίγραφες είναι οι ωδές σας στην αξιοκρατία του καινούριου συστήματος υπηρεσιών την ίδια στιγμή που οι προκλητικές άδειες στα συγκεκριμένα άτομα κραυγάζουν περί του αντιθέτου;

Εμείς απαιτούμε ίσες συνθήκες στράτευσης και ισότητα στις υπηρεσίες-εξόδους κλπ. Δημοσιοποίηση των υπηρεσιών και έλεγχος αυτών.

Καλούμε τους φαντάρους να ΑΡΝΗΘΟΥΝ την οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών για τις Νατοϊκές ανάγκες. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και οι Ελληνικές Δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτά, είτε στο Κόσσοβο είναι είτε στο Αφγανιστάν (συνολικά σε 15 χώρες) αποτελούν ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ!

Η Υποχρεωτική Στράτευση της νεολαίας, που τη βάζουν να ορκιστεί ότι θα υπερασπίζει την άμυνα της χώρας και το Σύνταγμα, δε σημαίνει Συμμετοχή στα Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται η αναγκαιότητα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ των ΦΑΝΤΑΡΩΝ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

4 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να απαυθυνθώ, σε όλους όσους θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό, δημοκράτη, υπερμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ, κλπ,αναπαυόμενοι στην ελληνική νιρβάνα τους και υπηρετώντας σε μονάδες που οι ίδιοι αποκαλούν βυσματικές.
    Αφού τόσο κόπτεσθε για το καλό των Αφγανών συνανθρώπων μας, γιατί δεν πάτε από κοντά να πάρετε μια ιδέα του τι συμβαίνει εκεί? Όχι δε χρειάζεται να πάτε με τη "βρομερή " ιδιότητα του έλληνα στρατιωτικού. Πηγαίνετε με τον ΟΗΕ, με τους γιατρούς του κόσμου, με κάποια ΜΚΟ της αρεσκείας σας, ή απλά για τουρισμό.
    Φυσικά και κανείς δεν πιστεύει ότι οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται εκεί γιατί ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για τους Αφγανούς. Βρίσκονται εκεί γιατί εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντά τους. Σκεφτήκατε ποτέ όμως ότι ίσως και οι Αφγανοί να κερδίζουν από αυτό?
    Από το 1978 και μέχρι το 2002, η χώρα αυτή δε σταμάτησε να βρίσκεται σε πόλεμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όλες οι υποδομές καταστράφηκαν. Οι θεσμοί δεν λειτουργούσαν. Δεν υπήρχε σχολείο, σύστημα υγείας, φως, νερό, αποχέτευση, τηλεφωνο, αστυνομία, νόμιμες ΕΔ. Δεν υπήρχε τίποτε παρα μόνο ό τοπικός φύλαρχος. Με δικαίωμα ζωής και θανάτου στα μέλη της φατρίας του. Μπορούσε να σε σκοτώσει γιατί απλά δεν ήθελες να του παραχωρήσεις το 12χρόνο αγοράκι σου, ή γιατί αρνήθηκες να καλιεργήσεις παπαρούνα, ή γιατί απλά ανήκες σε άλλο ισλαμικό δόγμα.Η πλήρης εξαχρείωση.
    Σήμερα τουλάχιστον, στην Καμπούλ και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, μπορεί το παιδί να κυκλοφορεί χωρίς να πατήσει μια νάρκη που θα το σακατέψει ή θα το σκοτώσει, γιατί την αφαίρεσε ένας δυτικός στρατιώτης. Μπορεί το κορίτσι να πάει σχολείο, χωρίς να του χαρακώσει το πρόσωπο κάποιος φανατικός, γιατί στην πόλη περιπολεί ένας δυτικός στρατιώτης. Μπορεί να έχει παγωμένο νερό γιατί το ψυγείο επιτέλους λειτουργεί μετά από 20 χρόνια, επείδη το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος το φυλάει ένας δυτικός στρατιώτης. Μπορεί κάποιος να ψηφήσει, έστω με τις αδυναμίες που έχει το καθεστώς της χώρας, γιατί κατά τη διάρκεια των εκλογών την ασφάλεια ανέλαβε ένας δυτικός στρατιώτης. Μπορεί κάποιος να μάθει το πρόβλημα της χώρας γιατί υπάρχει κάποιος δυτικός δημοσιογράφος του οποίου την ασφάλεια εγγυάται ένας δυτικός στρατιώτης που κάποιοι βολεμένοι στο 34 ΤΥΠ χαρακτηρίζουν ιμπεριαλιστή.
    Όχι δε ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Το ξέρουμε όλοι αυτό και δεν περιμέναμε να μας το πείτε εσείς. Περιμέναμε ωστόσο άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί να μην είναι τόσο κοντόφθαλμοι, να μην εξυπηρετούν απλά και μόνο τα μικροσυμφέροντα των ήδη βολεμένων ημετέρων, που ήδη υπηρετούν εκ του ασφαλούς, βγαίνουν εξοδούχοι μέρα παρά μέρα και ξαφνικά φθόνησαν την τιμητική του στρατιωτή που δεν έχει τα δικά τους ψυχολογικά προβλήματα και, τέλος, να μην αναλώνονται σε μικρότητες τη στιγμή που δεν έχουν καν την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, την οποία βεβαίως και δεν φαίνεται ότι επιθυμούν.
    Οποια απάντηση και να λάβω θετική ή αρνητική προς τις απόψεις μου, δεν θα επανέλθω. Δεν πιστεύω ότιθα βγει κάτι από από μια αντιπαράθεση όπου ο ένας δεν κοιτάει τον άλλον στα μάτια. Επιθυμώ απλά να προβληματίσω όποιον θέλει να προβληματιστεί και να δεχτεί έστω και σαν ενδεχόμενο ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλάκα κάνετε μάλλον! Μιλάνε και οι στρατιώτες του 34 ΤΥΠ που κάνουν 5 υπηρεσίες το μήνα; Τι να πού τα παιδιά στον Έβρο;
    Έλεος κύριοι διότι νόμιζα είστε κατά των βυσμάτων που κατά πλειοψηφία υπηρετούν στην 34 ΜΚΤΑΞ.
    Μαλώνουν οι στρ για μια υπηρεσία τι άλλο. θα δούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5 υπηρεσιες το μηνα οι στρατιωτες του ΤΥΠ?
    Μαλλον σε λαθος ΤΥΠ αναφερεστε...
    Πειτε 22-25 να ειστε μεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με το παραπάνω φίλο.
    Ποιος έκανε στο 34 ΤΥΠ 5 υπηρεσίες το μήνα???
    Μάλλον λάθος πληροφόρηση έχει ο πρώτος φίλος.
    Τουλάχιστον 20 υπηρεσίες και σε περιβάλλον που πολύ σωστά έχει περιγράφει στο παραπάνω άρθρο.
    Εν όλιγοις, καλύτερα στον Έβρο όπου εκεί πιστεύω υπάρχει, λόγω απόστασης κυριώς, συναδελφική αλληλεγγυή, παρά στο ΤΥΠ να σε 'χώνουν΄και να σε αδικούν παράφορα τα διάφορα βλάχακια που τυχαίνει να ειναι από κοντινα μέρη.
    Όσο για τον Παρασκευά, ο άνθρωπος είναι ψαράς, τον έχουν πάρει χαμπάρι τι είναι στο Β' Σώμα. οποτε τον έχουν ξεσκίσει στις εξωτερικές και στο μπινελίκι.
    Τι θέλετε να κάνει ο άνθρωπος???
    Ο μόνος που περναει όντως 'ζάχαρη' είναι ο Μενεξες που ούτως η' άλλως παέι για αποστράτευση λόγω ηλικίας, οπότε δεν το πιάνει τιποτα!!!
    Έχω υπηρετήσει και στον Έβρο και στο 34 ΤΥΠ και σας λέω μονο αυτό..
    Έβρος και πάλι Έβρος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή