Καθημερινή
Στόχος, η ασφάλεια σε εγκαταστάσεις με ουράνιο, πλουτώνιο
AFP, A.P., Reuters
Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον η ευρύτερη σύνοδος κορυφής που έχει ποτέ συγκληθεί για την πυρηνική ασφάλεια, με τη συμμετοχή 47 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Η σύνοδος φιλοξενείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα έναν κύκλο από σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη.
Η αρχή είχε γίνει στην Πράγα, πριν από έναν χρόνο, όπου ο κ. Ομπάμα είχε μιλήσει για πρώτη φορά για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασε στο αμερικανικό Κογκρέσο ένα νέο περιοριστικό πλαίσιο για τη χρήση πυρηνικών και στη συνέχεια συνυπέγραψε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμφωνία για την αμοιβαία μείωση των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας.
Θετικά σχόλια
Οι κινήσεις αυτές συγκέντρωσαν τα θετικά σχόλια του διεθνούς Tύπου, αν και εκκρεμούν ακόμη τα πλέον ακανθώδη από τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασπορά Οπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ) γενικότερα και πυρηνικών ειδικότερα. Συγκεκριμένα, βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων της διήμερης συνόδου της Ουάσιγκτον είναι η αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε εγκαταστάσεις και περιοχές όπου υπάρχουν αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου. Τις παραμονές της συνάντησης, άλλωστε, ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι το ενδεχόμενο να πέσει κάποιο πυρηνικό όπλο στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν». Αν και έως χθες δεν είχε αναφερθεί ρητά, οι ανησυχίες στρέφονταν κυρίως στο Πακιστάν, όπου το συνεχιζόμενο αντάρτικο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα εγείρει φόβους για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.
Εξίσου σημαντική θέση στις συνομιλίες κατέχει και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζουν για την άμεση επιβολή νέου -τέταρτου κατά σειρά- γύρου κυρώσεων στην Τεχεράνη, για την άρνησή της να αναστείλει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ωστόσο, δύο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα και η Ρωσία, εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς το εύρος των κυρώσεων που προτείνει η Ουάσιγκτον. Πάντως, ο Ιρανός εκπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη απορρίπτει εκ προοιμίου ό,τι και να αποφασιστεί στη σύνοδο της Ουάσιγκτον, καθώς δεν κλήθηκε να παραστεί στις συζητήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου