Στην περίοδο 1990-2009 το Ελληνικό δημόσιο εισέπραξε από αποκρατικοποιήσεις περί τα 30 δισ. ευρώ, περίπου 12,5% του ΑΕΠ του 2009, ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει ακόμη ένα σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου αρκετών εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς και το 100% του κεφαλαίου πολλών ΔΕΚΟ, αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.
Ειδικότερα, το κρατικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σημαντικές συμμετοχές στον τραπεζικό τομέα, συμμετοχές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) και των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, κ.ά.), στις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό και ΟΣΕ), σε εταιρίες διαχείρισης και κατασκευής αγωγών (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ή ΔΕΠΑ και Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ή ΔΕΣΦΑ), σε εταιρίες υδάτων και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), σε εταιρίες διαχείρισης λιμένων (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και αεροδρομίων (ΔΑΑ), στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), στο κρατικό μονοπώλιο της εταιρείας στοιχημάτων (ΟΠΑΠ) και στην ακίνητη περιουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και των ΔΕΚΟ.
Όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το οποίο ευελπιστεί να εισπράξει 1,5-2,5 δισ. ευρώ το 2010 και μεγαλύτερα ποσά στην περίοδο 2011-2013 στην οποία αναφέρεται το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) 2010-2013. Με δεδομένα τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για την περίοδο 2010-2014 θα πρέπει να είναι η είσπραξη από αποκρατικοποιήσεις ενός ποσού άνω των 12 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι απολύτως εφικτή και μπορεί να έχει σημαντική αναπτυξιακή συμβολή για την ελληνική οικονομία και να συμβάλλει ουσιαστικά στην εγκαθίδρυση μιας αναμφισβήτητης τάσης μείωσης του χρέους της γενικής κυβέρνησης από το 2012, όπως προβλέπεται στο ΕΠΣΑ 2010-2013. Με αυτή την πολιτική η Ελλάδα μπορεί να ελαχιστοποιήσει την αύξηση των πληρωμών τόκων στο δημόσιο χρέος και τις δανειακές της ανάγκες στα επόμενα έτη, διευκολύνοντας περαιτέρω τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων .
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζες, ήδη σημειώνεται το έντονο ενδιαφέρον ξένων μεγάλων εταιρειών για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της (εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην) ΕΥΑΘ φαίνεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι σήμερα εγκρίνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για μια νέα σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, η οποία θα αντικαταστήσει τέσσερις μονάδες παλαιού τύπου. Σημειώνεται ότι η κατασκευή αυτής της μονάδας προωθείται με τρία έτη καθυστέρηση, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον (από τη συνέχιση της λειτουργίας των παλαιών σταθμών) και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου