www.isotimia.gr
Στο ΥΕΘΑ έχουν πάρει στα σοβαρά την προσπάθεια ουσιαστικής μείωσης των δαπανών, χωρίς μείωση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων. Ένα δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται αυτή η προσπάθεια είναι και η υπουργική εξαγγελία περί κατάργησης των παρελάσεων με τη μορφή που γνωρίζαμε ως τώρα και συμμετοχής σ’ αυτές μόνο πεζοπόρων τμημάτων.
Η απόφαση
Αυτή η υπουργική απόφαση δεν προκάλεσε υπέρμετρο ενθουσιασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για έναν πολύ απλό λόγο: τα ίδια επιθυμούν την πλήρη κατάργηση των παρελάσεων! Και μάλιστα όχι μόνο την κατάργηση των δύο μεγάλων παρελάσεων, της Αθήνας στις 25 Μαρτίου και της Θεσσαλονίκης στις 28 Οκτωβρίου, αλλά και όλων των μικρών που γίνονται με διάφορες αφορμές ανά την επικράτεια.
Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι συμμετοχές αγημάτων σε διάφορες, θρησκευτικές κυρίως, τελετές. Όπως ξεκαθαρίζουν τα στελέχη, η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις αφ’ ενός μεν τους προσθέτει λειτουργικό κόστος, αφ’ ετέρου δε αποτελεί παρέκκλιση από το έργο τους, που δεν είναι άλλο από την άμυνα της χώρας. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά ακούγονται λίγο παράξενα. Όμως τα στοιχεία που παρουσιάζουν είναι, κυριολεκτικά, συντριπτικά.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα στοιχεία έδωσαν τα τρία Γενικά Επιτελεία στο ΥΕΘΑ, μια παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, στο Στρατό κοστίζει 750.000 ευρώ, στο Ναυτικό 308.000 ευρώ και στην Αεροπορία 1.000.000 ευρώ. Το σύνολο δηλαδή φτάνει τα 2,058 εκατ. ευρώ. Για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, τα κόστη είναι αντίστοιχα: 430.000, 470.000 και 1.000.000 ευρώ, ήτοι ένα σύνολο της τάξεως του 1,9 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω ποσών αποτελούν τα έξοδα για τα καύσιμα των διαφόρων οχημάτων, των πολεμικών πλοίων και των αεροσκαφών.
Ένα μέρος, όχι μεγάλο, προέρχεται από τα «εκτός έδρας» που παίρνουν όλα τα στελέχη κατά τις μετακινήσεις τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις δύο μεγάλες παρελάσεις. Για παράδειγμα, στην παρέλαση της Αθήνας παίρνουν μέρος μονάδες από τη Θράκη! Βεβαίως η μετακίνηση π.χ. μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 HEL από την Ξάνθη, όπου εδρεύει η 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, γίνεται με ειδικούς συρμούς του ΟΣΕ.
Όμως αυτό συμβαίνει δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες πριν από την παρέλαση, καθώς θα πρέπει να συμμετάσχουν σε δύο, τουλάχιστον, δοκιμαστικές παρελάσεις, προκειμένου να υπάρξει άψογος συντονισμός και συνεπώς να πετύχει η παρέλαση. Κι αυτό δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αλλά διεθνή πρακτική. Ταυτόχρονα το προσωπικό της μονάδας παίρνει τα «εκτός έδρας», αφού βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη μονάδα του.
Γι’ αυτό και τα παραπάνω ποσά για το Στρατό και το Ναυτικό έχουν διακυμάνσεις ανάλογα με το πού γίνεται η παρέλαση. Προς την Αθήνα μετακινούνται μονάδες του Στρατού που εδρεύουν στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Αντιθέτως προς τη Θεσσαλονίκη οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες. Όμως εδώ έχουμε μετακινήσεις πλοίων που μεταφέρουν προσωπικό του Ναυτικού που παρελαύνει. Στην Αεροπορία υπάρχει ισορροπία καθώς το κύριο έξοδο είναι το καύσιμο των αεροσκαφών. Σε κάθε μεγάλη παρέλαση παίρνουν μέρος 20 μαχητικά, που πετούν επί μιάμιση ώρα!
Αυτά για τις δύο μεγάλες παρελάσεις. Γιατί υπάρχουν και οι πολλές μικρές, που μπορεί το κόστος τους να είναι εξαιρετικά μικρότερο, αποτελούν όμως σοβαρή παρεμπόδιση στο έργο της εκπαίδευσης του προσωπικού.
Κάθε μήνα τα Γενικά Επιτελεία θα καταθέτουν αναλυτικό εξοδολόγιο
ΑΝ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ των παρελάσεων είναι ο πλέον εντυπωσιακός τρόπος μείωσης των δαπανών, δεν είναι και ο μοναδικός. Όπως είναι ήδη γνωστό, μέσω του προϋπολογισμού του 2010 θα υπάρξει μείωση στις αποδοχές του προσωπικού -στρατιωτικού και πολιτικούτων Ενόπλων Δυνάμεων της τάξεως του 2,42%. Στις λειτουργικές δαπάνες η μείωση θα φτάνει το 12,10%. Ανάλογες θα είναι οι μειώσεις και στους άλλους τομείς.
Το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρακολουθείται η εξέλιξη του προϋπολογισμού και, συνεπώς, ο ουσιαστικός έλεγχος των δαπανών. Έτσι λοιπόν ως τις 25 Ιανουαρίου τα Γενικά Επιτελεία υπέβαλαν αναλυτικές καταστάσεις των εξόδων τους, όπως αυτά είχαν προϋπολογιστεί για το 2010.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα τα Γενικά Επιτελεία θα αποστέλλουν στη ΓΔΟΣΥ (Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης) του ΥΕΘΑ πλήρη και αιτιολογημένο κατάλογο των δαπανών τους.
Ταυτόχρονα σ’ αυτούς τους καταλόγους δε θα υπάρχει μόνο παράθεση και αιτιολόγηση των δαπανών αλλά και σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2009. Ο σχεδιασμός περιορισμού των δαπανών στο ΥΕΘΑ δεν σταματά στην τρέχουσα χρονιά. Προχωρά και στο μέλλον. Έτσι λοιπόν ξεκινά και ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων. Σύμφωνα με υποδείγματα σχεδίων προϋπολογισμού προγραμμάτων, που έχουν ήδη αποσταλεί, κάθε μεγάλη μονάδα πριν προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε προγράμματος θα πρέπει να υποβάλει τον σχετικό προϋπολογισμό.
Σ’ αυτόν θα γίνεται μια παρουσίαση τα μονάδας με την αποστολή της, το ιστορικό και του στρατηγικούς στόχους. Θα αναφέρονται οι λειτουργίες της, τα προγράμματά της και οι δράσεις που πρόκειται να αναλάβει. Ως έτος-βάση θα θεωρηθεί το 2010, υπολογίζοντας τις εγγεγραμμένες δαπάνες (γι’ αυτόν το χρόνο) μειωμένες κατά 10%. Αντίστοιχο θα γίνει και για το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου