Με συντριβή πλήρωσαν οι ούγγροι Σοσιαλιστές στις κάλπες οκτώ χρόνια διακυβέρνησης κατά τα οποία κυριάρχησαν η διαφθορά κι ένααυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε το 2008 υπό τις ευλογίες του ΔΝΤ. Οι χθεσινές εκλογές στην Ουγγαρία σηματοδότησαν την ολική επαναφορά του κεντροδεξιού Βικτόρ Ορμπάν· αλλά με το φάντασμα του ρατσιστικού Γιόμπικ να πλανάται πάνω από τον ίδιο και τη χώρα.
Το 1998, στα 35 του χρόνια, ο Ορμπάν γινόταν ο νεώτερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια αργότερα παρέδιδε την εξουσία στους Σοσιαλιστές. Οι χθεσινές εκλογές σηματοδότησαν την ολική επαναφορά του κεντροδεξιού ηγέτη: σύμφωνα με τα έξιτ πολ, η Ενωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) αναμένεται να κατακτήσει το 55% των ψήφων και 270 έδρες, γεγονός που του δίνει την πολυπόθητη πλειοψηφία των δυο τρίτων στη Βουλή για να προχωρήσει, όπως έχει υποσχεθεί, σε σειρά μεταρρυθμίσεων χωρίς την ανάγκη συμμαχιών. Οι κάποτε κραταιοί Σοσιαλιστές φαίνεται να περιορίζονται στο 19% των ψήφων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 55 έδρες. Και όσο και αν οι βασικοί αντίπαλοί του δεν φοβίζουν πια τον νέο πρωθυπουργό, η επίδοση του 17% και η είσοδος στη Βουλή με 49 έδρες του ακροδεξιού Γιόμπικ μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στον ίδιο και το πολιτικό προσωπικό μιας χώρας που γλίτωσε στο παρά πέντε τη χρεοκοπία και που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ε.Ε. οι πολίτες της είναι μετά τους Βούλγαρους οι πιο δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες της ζωής στους.
O δανεισμος
Aντίθετα από την οικονομική άνθηση που βιώνει η Πολωνία και την ευημερούσα Τσεχία, η Ουγγαρία βυθίστηκε τα τελευταία χρόνια σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Σοσιαλιστές πλήρωσαν χθες, εκτός από τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας, την εμπλοκή πολλών στελεχών τους σε σκάνδαλα διαφθοράς, την αδυναμία τους να μετατρέψουν ένα γραφειοκρατικό τέρας σε μια ευέλικτη μηχανή προσέλκυσης ξένων επενδυτών, αλλά και τα ψεύδη του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Τζιούρτσανι ειδικά για το μέγεθος του ελλείμματος, το οποίο οδήγησε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας. Το 2008 και υπό την ηγεσία του 41χρονου τεχνοκράτη Γκόρντον Μπανάι, η Ουγγαρία κατέφυγε σε δανεισμό ύψους 20 δισεκατομμυρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το δάνειο συνοδεύθηκε από ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας: οι φόροι αυξήθηκαν, πολλά κοινωνικά επιδόματα μειώθηκαν, ο 13ος μισθός καταργήθηκε. Η οικονομία έδειξε σημάδια εξυγίανσης, αλλά το κοινωνικό κόστος ήταν τεράστιο. Το 86% των πολιτών ζητούσε αλλαγή κυβέρνησης.
Ο ΣΥΝΗΘΩΣ λαλίστατος Ορμπάν τηρεί σιγήν ιχθύος για το πώς ακριβώς θα βγάλει τη χώρα του από την παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση. Στις γενικόλογες προεκλογικές του δεσμεύεις περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της διαφθοράς, η μείωση των φόρων και η δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Εάν διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών, το φάντασμα του Γιόμπικ μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη. Στη ρητορική του ακροδεξιού Κινήματος για μια Καλύτερη Ουγγαρία υπάρχουν τρεις εχθροί: οι πολυεθνικές, οι Εβραίοι και οι Ρομ- ειδικά οι τελευταίοι. «Το Γιόμπικ είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να βάλει σε τάξη τη χώρα», δήλωσε έξω από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε ο φοιτητής Τάμας Βαρντάι. Ο ηγέτης του κόμματος Γκάμπορ Βόνα απείλησε χθες ότι θα εμφανισθεί στην ορκωμοσία της νέας Βουλής με τη στολή της Μαγυάρικης Φρουράς: τους νοσταλγούς του «Βελωτού Σταυρού», του ναζιστικού κόμματος της Ουγγαρίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου