Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Ελληνοτουρκικά
ΕΘΝΟΣ

του Ν. Μελέτη

Πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια προσέφερε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, όπου επιβεβαιώθηκε και η εθνική στρατηγική για το Κυπριακό. Μια στρατηγική, όμως, που ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο στην πράξη από τις πολιτικές δυνάμεις στο νησί, προκαλώντας ρωγμές στο εσωτερικό μέτωπο, όπου ο κ. Χριστόφιας στηρίζεται ουσιαστικά μόνο από το κόμμα του, το ΑΚΕΛ.

Οι δύο ηγέτες, παρουσία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, επεσήμαναν ότι η λύση θα είναι στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, και θα σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο, μια λύση που έτσι θα "σταματήσει τον εποικισμό και την κατοχή".

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα, όμως, στα Κατεχόμενα, καθώς ο κ. Ταλάτ, παρά την ισχυρή υποστήριξη της Αγκυρας, παραμένει στις δημοσκοπήσεις πίσω από τον Ν. Ερογλου.

Με ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, αν και ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει αν αναμένει κάποια συγκεκριμένη κίνηση καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του θα κάνουν μια αποτίμηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία δέκα χρόνια και η αποτίμηση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα για να δοθεί νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι εκτός από εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί και σε αυτή την προσπάθεια για να δοθεί δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας έστειλαν σαφές μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους και την Αγκυρα ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα αναδειχθεί νικητής οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν για να προστατευτεί το "διαπραγματευτικό κεκτημένο", όπως είπε ο κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, μάλιστα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να αρχίσουν οι συνομιλίες και πάλι από μηδενική βάση και αν κάποιος το επιδιώξει αυτό από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Προβληματισμός

Οι δηλώσεις αυτές, βεβαίως, δημιουργούν προβληματισμό, καθώς υπό την πίεση της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης ο κ. Χριστόφιας δεν είχε δεχτεί ακριβώς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν με τον κ. Ταλάτ, για να μη θεωρηθεί ότι καταγράφεται ως "συμφωνία" και διαπραγματευτικό κεκτημένο όποια σύγκλιση έχει μέχρι σήμερα υπάρξει.

Σοβαρά ερωτηματικά, επίσης, εγείρονται από το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας παραδέχτηκε ότι το ζήτημα με τον κανονισμό για το εμπόριο με τα Κατεχόμενα (που προωθείται με τη διαδικασία της Λισαβόνας, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το βέτο της Λευκωσίας) είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν από τον... Δεκέμβριο και χωρίς κανείς να το δει, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, ..."δεν μας ειδοποίησαν" και έτσι τον Μάρτιο έγινε γνωστό το θέμα όταν ο Κανονισμός ήρθε στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπόριο με... τρίτες χώρες.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι γίνονται συντονισμένες κινήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αλλά ήδη έχουν προκύψει σοβαρά ερωτήματα για το πώς δύο υπουργεία Εξωτερικών... συμπτωματικώς δεν διάβασαν αυτή την αναφορά της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου