Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΔΟΓΜΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Πυρηνικά
Τα Νέα

της Ν.ΜΠΑΣΤΕΑ

Το νέο της δόγμα για τα πυρηνικά όπλα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Ομπάμα. Σύμφωνα με αυτό, οι ΗΠΑ θα καταφύγουν στα πυρηνικά «μόνο υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες». Η ανακοίνωση πάντως αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες παραμένουν πιθανοί στόχοι.

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης σχέδια να προχωρήσει σε διμερείς συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να προωθήσει «πιο σταθερές και διαφανείς στρατηγικές σχέσεις». Κάνοντας μια σημαντική στροφή στο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ που είχε υιοθετηθεί επί Μπους και προέβλεπε πυρηνικά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης με βιολογικά, χημικά ή συμβατικά όπλα, ο Μπαράκ Ομπάμα που πριν από έναν χρόνο είχε υποσχεθεί «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά» υιοθέτησε μια νέα πολιτική. Βάσει αυτής προβλέπεται ο περιορισμός των πυρηνικών όπλων, αλλά η ενίσχυση του συμβατικού οπλοστασίου της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε δύο ημέρες πριν από την υπογραφή της νέας συνθήκης Start που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, την Πέμπτη, από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν οι δύο χώρες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στην Ουάσιγκτον Σύνοδος Κορυφής για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων στην οποία αναμένεται να παραστούν 46 ηγέτες από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τους οποίους θα έχει διμερείς συζητήσεις.

«Οι ΗΠΑ δεν θα προσφύγουν στη χρήση πυρηνικών όπλων παρά μόνο υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες για να υπερασπιστούν τα δικά τους ζωτικά συμφέροντα, καθώς και αυτά των συμμάχων τους», αναφέρεται στην έκθεση της κυβέρνησης Ομπάμα. Σύμφωνα με το νέο δόγμα, «η πυρηνική τρομοκρατία» και όχι πλέον τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αποτελεί «τον μεγαλύτερο κίνδυνο και τον πλέον άμεσο», τη στιγμή «που η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί της επιχειρούν να εφοδιαστούν με πυρηνικά όπλα». Αναφέρεται επίσης ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μη χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον εχθρού που δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα και σέβονται τους κανόνες της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών. Αυτό αποτελεί ευθεία αναφορά στο Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες δεν αποδέχονται τη συνθήκη και προχωρούν τα πυρηνικά τους προγράμματα παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. «Γι΄ αυτές τις χώρες όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ρ. Γκέιτς. Η ανακοίνωση του νέου στρατηγικού δόγματος αναμένεται να προκαλέσει επικρίσεις τόσο από συντηρητικούς που θεωρούν ότι η προσέγγιση του Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και από προοδευτικούς που περίμεναν πως τα βήματα που θα έκανε για τον έλεγχο των εξοπλισμών θα ήταν πιο τολμηρά. Κάθε νέος πρόεδρος της χώρας υποχρεούται μέσα σε έναν χρόνο από την ορκωμοσία του να παρουσιάσει το στρατηγικό του δόγμα στο Κογκρέσο, αλλά ο Ομπάμα είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες όταν ορκίστηκε ότι θα βάλει τέλος «στην ψυχροπολεμική νοοτροπία» και λίγο αργότερα κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης, εν μέρει και λόγω του οράματός του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου