Μυστικά κονδύλια διαθέτουν τα περισσότερα κράτη στον κόσμο. Οσο μεγαλύτερο και ισχυρότερο το κράτος, τόσο περισσότερα και...
μυστικότερα τα κονδύλια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων (Τhe Committee on Αppropriations), μιας από τις ισχυρότερες επιτροπές του Κογκρέσου. Η Επιτροπή αποφασίζει για τη διάθεση των χρημάτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και ζητεί απολογισμό και αποδείξεις για τις δαπάνες του δημοσίου χρήματος. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για τις «μυστικές ενέργειες». Από το 1954, την επίβλεψη των λεγόμενων «μυστικών ενεργειών» έχουν διάφορες υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες μετονομάζονταν ανάλογα με την εποχή. Για παράδειγμα, η «Επιτροπή 40» του ΄70 ήταν παρακλάδι της εκτελεστικής εξουσίας. Η εν λόγω επιτροπή έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια να μην εκλεγεί ο Αλιέντε στη Χιλή, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1970.
Η περίοδος Νίξον
Οι επιτροπές μπήκαν στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου πολλές φορές, ιδιαίτερα κατά την προεδρία Νίξον, ο οποίος κατηγορήθηκε μαζί με τον Χένρι Κίσινγκερ για μυστική διπλωματία και αδιαφάνεια στον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής.
Επειτα από μεταρρυθμίσεις κατά την προεδρία Ρίγκαν, τη θέση της Επιτροπής πήρε η Ομάδα Σχεδιασμού Εθνικής Ασφάλειας, η οποία απαρτίζεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, τον βοηθό Εθνικής Ασφάλειας και τον επικεφαλής της CΙΑ.
Βέβαια, σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για επηρεασμό και προπαγάνδα, μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων και της αμερικανικής USΑΙD, η οποία μοιράζει βοήθεια σε πολλά μέρη του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου