Το Βήμα
Κατά 10% αύξησαν τις πωλήσεις τους οι 100 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο το 2008, ενώ για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες την κορυφή των εμπόρων όπλων δεν κατέχει μια αμερικανική εταιρεία αλλά μια βρετανική, η ΒΑΕ Systems. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του σουηδικού Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη (SΙΡRΙ), η ΒΑΕ ξεπέρασε τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής οπλικών συστημάτων, πουλώντας το 2008 όπλα αξίας 32,4 δισ. δολαρίων.
Ξεπέρασε έτσι τις αμερικανικές Lockheed Μartin, Βoeing, Νorthrop Grumman και General Dynamics.
Ωστόσο, όπως εξηγεί και η ειδικός του Sipri Σούζαν Τζάκσον, «αν η ΒΑΕ Systems σκαρφάλωσε στην κορυφή των 100 μεγάλων αμυντικών εταιρειών, αυτό οφείλεται σε μια σειρά λόγους» και κυρίως στο ότι «η εταιρεία έχει την έδρα της στη Βρετανία, αλλά πάνω από το ήμισυ του κύκλου εργασιών της το πετυχαίνει στις ΗΠΑ. Η ΒΑΕ πραγματικά μαρτυρά την αυξανόμενη διεθνοποίηση της οπλικής βιομηχανίας και την ελκυστικότητα της αμερικανικής αγοράς».
Ετσι, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ΒΑΕ το 2008 προέρχεται από μια παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για οχήματα τύπου ΜRΑΡ (Μine Resistant Αmbush Ρrotected- οχήματα θωρακισμένα απέναντι σε νάρκες) για χρήση στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Οι δύο τελευταίοι πόλεμοι άλλωστε, όπως παρατηρεί το SΙΡRΙ, «συνεχίζουν και το 2008 να επηρεάζουν ισχυρά τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως σε θωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφη χωρίς πιλότο (UΑV) και ελικόπτερα». Δύο άλλες επίσης αυξητικές τάσεις καταγράφονται από την εφετινή έκθεση, καθώς συνέχισαν να αυξάνονται αφενός «οι πωλήσεις των εταιρειών παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών» , αφετέρου «οι πωλήσεις όπλων των ρωσικών εταιρειών σε εγχώριους και σε ξένους πελάτες».
Από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες σε εμπόριο όπλων το 2008, οι 45 είναι βορειοαμερικανικές, που πραγματοποιούν το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών των 100, ενώ οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες είναι αρκετά λιγότερες, 34, και με πολύ μικρότερο μερίδιο, 32%. Στους 100 πάντως ανήκουν και επτά ρωσικές εταιρείες (με μερίδιο 3%), ενώ το υπόλοιπο 3% το μοιράζονται εταιρείες από την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη. Σημειώνεται πάντως ότι η ρωσική Αlmaz Αntei κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση για πρώτη φορά στις 20 πρώτες θέσεις της κατάταξης. Η εταιρεία, που παράγει τα αμυντικά συστήματα S-300 και S-400, κατάφερε να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της από το 2003, φθάνοντας τα 4,3 δισ. δολάρια το 2008. «Η συνεχιζόμενη άνοδος πολλών ρωσικών εταιρειών κατασκευής όπλων είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αύξησης των εξαγωγών τους αλλά και της πιο πρόσφατης αύξησης των πωλήσεών τους στην εγχώρια αγορά» είπε η Τζάκσον.
Α ύξηση των πωλήσεων κατέγραψαν σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες. Μόνο έξι από τις 100 κατέγραψαν κάμψη, μεταξύ των οποίων και η Βoeing, που υποχώρησε στην 3η θέση, με μια ελαφριά κάμψη των πωλήσεών της από 30,5 δισ. σε 29,2 δισ. δολάρια. Η συνολική αύξηση όλων των πωλήσεων των 100 Μεγάλων ξεπέρασε το 11% μέσα σε μία χρονιά, φθάνοντας στα 385 δισ. δολάρια από τα 346 δισ. δολάρια του 2007. Το ινστιτούτο παρατηρεί ότι τα 385 δισ. δολάρια «αντιπροσωπεύουν πάνω από τρεις φορές τη συνολική βοήθεια για ανάπτυξη που χορήγησαν οι χώρες του ΟΟΣΑ (120 δισ. δολάρια)». Στον ίδιο, επικριτικό, τόνο, η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι μόνο οι πωλήσεις της μεγαλύτερης (ΒΑΕ) είναι ίσες με το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 105 χωρών, ενώ και οι πωλήσεις της δεύτερης, της αμερικανικής Lockheed Μartin, είναι κατά 4 δισ. δολάρια υψηλότερες από τη συνολική βοήθεια για ανάπτυξη που έδωσαν οι ΗΠΑ την ίδια χρονιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου