Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
enet.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ προβληματισμένοι εμφανίζονται επιχειρηματίες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στις γειτονικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης. «Η δυσχερής θέση των ελληνικών τραπεζών και η τραγική κατάσταση της οικονομίας πλήττουν καίρια το γόητρό μας», σημείωνε κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας, η επιχείρηση του οποίου από την αρχή του χρόνου έχει προχωρήσει σε πολλές απολύσεις εργαζομένων στη Ρουμανία προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η περίπτωση της Ελλάκτωρ στη Ρουμανία είναι ενδεικτική της δυσχερούς θέσης στην οποία περιέρχονται δεδομένης της μείωσης των τραπεζικών χορηγήσεων στις κατά τόπους αγορές αλλά και της υποχώρησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Η κοινοπραξία που είχε συστήσει η Ελλάκτωρ με τη γαλλική Vinci για τη σύμβαση παραχώρησης της κατασκευής-λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου Κομάρνικ-Μπρασόβ προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ εγκαταλείπεται καθώς δεν εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Περιπτώσεις όπως η παραπάνω «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σημειώνει στέλεχος της J&Ρ Αβαξ, που πρόσφατα έχασε ένα μεγάλο έργο στην Πολωνία, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η κοινοπραξία με την τοπική Mostostal για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Euro 2012. Ανάλογα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από κάθε αγορά γειτονικής χώρας, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν επεκταθεί. Οι ελληνικές επενδύσεις αποδείχτηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι «στυλοβάτες» των οικονομιών των γειτονικών χωρών.

Αντιστροφή κλίματος

Τα δημόσια ταμεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και άλλων χωρών της περιοχής εξασφάλιζαν σημαντικά έσοδα από τις θυγατρικές ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να κερδίσουν διψήφια μερίδια αγοράς.

Πλέον, όμως, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών γίνεται με το... σταγονόμετρο, οι εγγυήσεις που δίνονται από τις επιχειρήσεις θεωρούνται μειωμένης αξιοπιστίας με συνέπεια να χάνονται διαγωνισμοί, να συρρικνώνεται η λειτουργική δραστηριότητα και να απειλούνται με πτώχευση δεκάδες μικρομεσαίες εταιρείες.

Στη Ρουμανία, επισημαίνει τραπεζικός παράγοντας, οι ανταγωνιστικοί προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους διασπείρουν φήμες πως οι τελευταίοι βρίσκονται στα πρόθυρα «χρεοκοπίας» προκειμένου να τους αποσπάσουν μερίδια αγοράς. Με «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι πως αντιμετωπίζονται τελευταία οι ελληνικοί όμιλοι από ανταγωνιστές τους τουρκικών, αυστριακών, γερμανικών συμφερόντων, χωρίς να λείπουν οι αναφορές για επιχειρηματικά συμφέροντα άλλων χωρών.

Εδώ και μερικούς μήνες στη Βαλκανική, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης διεξάγεται ένας άλλος αδυσώπητος πόλεμος, από χώρες που βρίσκονται (ή θεωρείται ότι έτσι είναι) σε καλύτερη οικονομική θέση απ' ό,τι η Ελλάδα.

Τα μερίδια των επιχειρήσεών μας συρρικνώνονται και κάποιοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία, παραδέχεται επιχειρηματίας, ο οποίος πέρυσι ανέστειλε τη λειτουργία βιομηχανικής μονάδας στη Ρουμανία. Οπως υποστηρίζει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν δραματικά τις γραμμές χρηματοδότησης, ενώ όσες συνέχισαν να χορηγούν δάνεια ακρίβυναν σημαντικά το κόστος. Οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την επιδεινούμενη κατάσταση, για την αδυναμία των τραπεζών να τους σταθούν, τάση που προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου