www.tovima.gr
Τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών επιστρατεύει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να χτίσει τις άμυνές της, εν όψει του κρίσιμου διαστήματος των επομένων ημερών και των αποφάσεων που θα καθορίσουν την εξέλιξη του προγράμματος δανεισμού. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες άμεσες κινήσεις για την πυροδότηση της ανάπτυξης και την ανακοπή του κύματος απαισιοδοξίας (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό), κατά τη διάρκεια συσκέψεων από νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επόμενη εβδομάδα αποτελεί για την κυβέρνηση κομβικό σημείο για τις επόμενες κινήσεις της, αναλόγως του κλίματος που θα επικρατήσει στις αγορές και τις πρωτοβουλίες που θα υπαγορεύσουν οι διακυμάνσεις των διαφορικών επιτοκίων.
Εν όψει αυτών, με εντολή του κ. Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το όπλο των αποκρατικοποιήσεων, που μέχρι στιγμής ήταν η κρυφή εφεδρεία της. Κατά το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για θεμελιώδη στρατηγική επιλογή, τόσο σε ό,τι αφορά την αποστολή μηνύματος προς αγορές και ξένες κυβερνήσεις όσο και για την εξασφάλιση επιχειρημάτων έναντι των συνομιλητών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΕΕ, σχετικά με την αποφασιστικότητά της στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Το ζήτημα θα τεθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντός της ερχόμενης εβδομάδας και ως τότε τα υπουργεία καλούνται να έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις δυνατότητες και τα ποσοστά μετοχοποιήσεων σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Ε ξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι πολύ θετικά και ότι το έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. «Είναι μια δουλειά σημαντική που γίνεται και συνεχίζεται,βεβαίως,γιατί τίποτα δεν έχει κερδηθεί.Ωστόσο κερδίζουμε την αξιοπιστία μας μέρα με τη μέρα» επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών. Γύρω από το τραπέζι όπου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις θα καθήσουν σύμφωνα με πληροφορίες υπεύθυνοι επιχειρήσεων όπως ο ΟΣΕ και μεγάλο τμήμα της ΕΥΔΑΠ (με την κυβέρνηση να φέρεται διατεθειμένη να διατηρήσει το 51%). Εξετάζονται επίσης οι δυνατότητες μερικής αποκρατικοποίησης στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στα ιδρύματα όπου το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να ασκεί τον έλεγχο. Παρά ταύτα, στο εν λόγω πεδίο διατυπώνεται και προβληματισμός καθώς τα τρία βασικά ιδρύματα (ΤΤ, Αγροτική Τράπεζα, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) στην ουσία αποτελούν βραχίονα μέσω του οποίου θα μπορούσαν να σημειωθούν παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Συζήτηση διενεργείται και για τον ΟΠΑΠ, όπου όμως επικρατεί και προβληματισμός καθώς πρόκειται για κερδοφόρο οργανισμό ο οποίος, κατά τη γνώμη πολλών, δεν συμφέρει να αποκρατικοποιηθεί.
Μ ε θέμα την ενεργοποίηση των μηχανισμών ανάπτυξης νέα συνάντηση είχε χθες η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη με τον κ. Παπανδρέου και τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ.Παμπούκη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, νομοσχέδια για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, οι ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ψηφιακή σύγκλιση, τα ΣΔΙΤ και οι διαδικασίες περιορισμού των σταδίων που μεσολαβούν για την ίδρυση επιχειρήσεων. Ο κωδικός του σχετικού νομοσχεδίου είναι «Επιχειρήσεις σε μια ημέρα» και με την ψήφισή του η κυβέρνηση ποντάρει στην αποτροπή του πλήρους «παγώματος» της αγοράς, στην αναζωογόνηση της δραστηριότητας και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. «Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου ειδικότερα είναι να πατήσουμε γκάζι, να βάλουμε ανάχωμα στην ύφεση» δήλωσε η υπουργός Οικονομίας.
Επίσης πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένονται να αναληφθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και στο πεδίο αναμόρφωσης του κράτους και της πάταξης της γραφειοκρατίας. Με αντικείμενο το εν λόγω ζήτημα, αλλά και θέματα της αρμοδιότητάς του, είχε χθες συνάντηση με τον κ. Παμπούκη ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου