Καθημερινή
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα σήμερα στο Ταλίν συνομιλίες για τη σχέση της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία και για τις προϋποθέσεις μιας σταδιακής μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας στις αφγανικές αρχές, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να επιτραπεί η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.
«Η νέα μας στρατηγική στο Αφγανιστάν ήδη εφαρμόζεται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανοίγοντας τη συνεδρίαση.
«Το μέλλον της επιχείρησης» υπό το ΝΑΤΟ «είναι σαφές και ορατό: περισσότερα μέσα και περισσότερες ευθύνες από αφγανικής πλευράς», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος είπε ότι πρόκειται κυρίως για έναν «πολιτικό διάλογο» που έχει στόχο να προωθήσει μια πρωτοβουλία πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν η οποία θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου στην Καμπούλ, σε συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Λονδίνο.
Στον πολιτικό τομέα, οι επικεφαλής της διπλωματίας θα εξετάσουν την πολύμορφη βοήθεια την οποία θα χρειαστεί το Αφγανιστάν μετά τον Ιούλιο του 2011, όταν η αμερικανική δύναμη που φέτος αυξήθηκε σε 100.000 στρατιώτες επί συνόλου 150.000 ξένων στρατιωτών, αρχίσει να μειώνεται.
Οι 46 χώρες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν υπό νατοϊκή διοίκηση - τα 28 μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας μαζί με άλλα 18 - μετέχουν στις συνομιλίες του Ταλίν.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που συνοδεύει την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, πρόκειται «να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική δέσμευση εκεί, όχι μόνο δική μας αλλά και των χωρών που μετέχουν στο συνασπισμό, ως και χωρών που δεν έχουν στείλει δυνάμεις στο έδαφος αυτό, όπως η Ιαπωνία και άλλα κράτη» .
Η συνεργασία αφορά ποικίλους τομείς όπως το σύστημα παροχής νερού, η γεωργία και οι δημόσιες υπηρεσίες, όλοι υπό τον ΟΗΕ, του οποίου ο εκπρόσωπος στην Καμπούλ μετέχει στις συνομιλίες στο Ταλίν όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Ζαλμάι Ρασούλ.
Στον στρατιωτικό τομέα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε εκ νέου τις χώρες να βρουν τους 450 εκπαιδευτές που χρειάζονται επιπλέον για την εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας στο Αφγανιστάν.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε στους Αφγανούς να αναλάβουν αυτοί τις υποθέσεις τους και να τους μεταβιβάσουμε σταδιακά τον έλεγχο της ασφάλειας στη δική τους χώρα, όταν αυτό καταστεί δυνατό. Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε Αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς», επανέλαβε ο Ράσμουσεν.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή της φάσης της «μεταβίβασης» είναι να δοθούν ο έλεγχος της ασφάλειας ανά περιοχή και κατόπιν ανά επαρχία, στις αρχές της κυβέρνησης του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει «να συμφωνήσουν στις αρχές και τη διαδικασία της απόφασης που αφορά τη μεταβίβαση» στο έδαφος αυτό, είχε δηλώσει ο Ράσμουσεν αυτή την εβδομάδα.
Κατά τις διήμερες συνομιλίες στο Ταλίν που άρχισαν χθες Πέμπτη εξετάστηκαν πολλά θέματα, όπως η επανεξέταση της σχέσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και το σχετικό θέμα των ρωσικών πυρηνικών όπλων, το θέμα της πυραυλικής ασπίδας και οι ενταξιακές προοπτικές της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου