Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
enet.gr

Η προσφυγή έγινε και ο Γ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που αναγκάζεται να οδηγήσει τη χώρα σ' ένα μηχανισμό δανειακής στήριξης της οικονομίας της, στον οποίο εκτός από τις χώρες της ευρωζώνης συμμετέχει έστω και μειοψηφικά το ΔΝΤ. Ενα Ταμείο στο οποίο προσφεύγουν χώρες που απειλούνται με πτώχευση.

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ πατάει το πόδι του στην ίδια την ευρωζώνη, που δεν θέλησε ή δεν μπορούσε να στηρίξει μόνη της μια χώρα-μέλος της. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το οικοδόμημα της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν έχει τελικά γερά θεμέλια. Τα δύσκολα για την Ελλάδα και ειδικά τους πολίτες τώρα αρχίζουν...

Την απόφαση για την προσφυγή της Ελλάδας είχε λάβει ο πρωθυπουργός πολλές μέρες πριν. «Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ...» είχε πει την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει τους πολίτες. Δέκα μέρες πριν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου με την επιστολή του στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ε.Ε. ζητούσε διαπραγματεύσεις για τα μέτρα, που θα χρειαστεί να λάβει η Ελλάδα μετά την προσφυγή.

Αυτή η επιστολή ήταν επί της ουσίας η αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού....

Απαίτηση Μέρκελ

Η προσφυγή γίνεται ένα μήνα μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης (25 Μαρτίου) τον οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τον Φεβρουάριο. Η συμμετοχή στον μηχανισμό τού ΔΝΤ έγινε έπειτα από απαίτηση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελας Μέρκελ, που δέχεται επικρίσεις και στο εσωτερικό της χώρας της, ότι με τη στάση της δεν στήριξε την Ελλάδα και έδωσε πολλά περιθώρια στις αγορές να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της χώρας.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και πήρε τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών. Ο ίδιος όμως τους άφησε με την εντύπωση ότι θα έκανε την ανακοίνωση προσφυγής στις αρχές του Μαΐου και δεν τους προϊδέασε ότι πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη συνεδρίαση θα έσπευδε.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, έγινε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον Νίκο Αθανασάκη κι άλλους συνεργάτες του. Ο πρωθυπουργός δεν ήταν στη σύσκεψη, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου για σήμερα είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στο ΔΝΤ για να συναντηθεί με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και συνεργάτες του. Είναι ήδη στην Ουάσιγκτον. Στη σύσκεψη αυτή επικυρώθηκε τυπικά η απόφαση να γίνει χθες η ανακοίνωση. Εκτιμήθηκε πως από τη στιγμή που η προσφυγή είναι μονόδρομος, η όποια άλλη καθυστέρηση θα τροφοδοτούσε κι άλλο το κλίμα αβεβαιότητας, με ακόμα πιο δυσμενείς εξελίξεις και φέρνοντας πιο κοντά ακόμα και την περίπτωση αδυναμίας πληρωμών. Εξάλλου αυτά τα μηνύματα είχαν κι από το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το ίδιο βράδυ και με τους Μπαρόζο, Σαρκοζί, Τρισέ, Γιούνγκερ και με τη Μέρκελ. Χθες το πρωί ενημερώθηκαν τηλεφωνικά οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Η επίσκεψη στο Καστελόριζο είχε προγραμματισθεί από τις αρχές της εβδομάδας και κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να αναβληθεί αλλά η ανακοίνωση να γίνει από εκεί. Επικοινωνιακά το βρήκαν θετικό.

Ούτε μια φορά «ΔΝΤ»

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δείξει ότι προσφεύγει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και όχι μόνο στο ΔΝΤ και γι' αυτό τον λόγο χθες ο Γ. Παπανδρέου δεν ανέφερε ούτε μία φορά το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του με έμμεσο τρόπο επέρριψε την ευθύνη σε ευρωπαϊκές δυνάμεις για το γεγονός ότι δεν πείστηκαν οι αγορές να ρίξουν τα επιτόκια, μετά την απόφαση για τη σύσταση του μηχανισμού. Κι είναι γεγονός ότι η Γερμανία όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσε να αποτρέψει την ενεργοποίηση του δανεισμού.

Επίσης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για τα χρέη και το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που παρέλαβε. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου