Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Εντονη κόντρα για την απόφαση να καθίσει στο εδώλιο ο δικαστής Γκαρθόν

Ιστορία
Τα Νέα

ΕΝΤΟΝΕΣ αντεγκλήσεις προκαλεί στην Ισπανία η απόφαση του δικαστή Λουθιάνο Βαρέλα να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον πιο διάσημο δικαστή της χώρας, τον Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, λόγω της έρευνας που άρχισε το 2008 γύρω από την εξαφάνιση 114.000 δημοκρατικών στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και της δικτατορίας του Φράνκο. Διάσημοι εκπρόσωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της Ισπανίας, ανάμεσά τους και ο κινηματογραφιστής Πέδρο Αλμοδόβαρ, έχουν ταχθεί υπέρ του Γκαρθόν ενώ αριστεροί πολιτικοί κάνουν λόγο για «διαστρέβλωση της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά της, η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί την Αριστερά ότι υπονομεύει τη δημοκρατία πιέζοντας το Ανώτατο Δικαστήριο να εγκαταλείψει την υπόθεση. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, μάλιστα, ο Μαριάνο Ραχόι, απαίτησε χθες την αποπομπή ενός υφυπουργού της κυβέρνησης Θαπατέρο, του Γκασπάρ Θαρίας, ο οποίος συμμετείχε την Τρίτη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον Γκαρθόν που πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο της Σχολής Εργασιακών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, έναν χώρο- σύμβολο του αγώνα κατά του Φράνκο. «Αυτό που έκανε ήταν σαφώς αντιδημοκρατικό», δήλωσε ο Ραχόι, υποστηρίζοντας πως με την παρουσία του στη συγκέντρωση ο Θαρίας παραβίασε την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ

«Η ισπανική κοινωνία έχει ηθικό χρέος προς τις οικογένειες αυτών των 114.000 πτωμάτων που κείτονται σε τάφρους», δήλωσε ο Αλμοδόβαρ στην ίδια εκείνη συγκέντρωση, με την οποία άνοιξε ένας «μαραθώνιος ιστορικής μνήμης» στο πανεπιστήμιο. «Αν οι Φαλαγγίτες καταφέρουν να καθίσουν στο σκαμνί τον Γκαρθόν», σημείωσε αναφερόμενος στο ένα από τα τρία περιθωριακά ακροδεξιά κόμματα που κατέθεσαν αγωγή εις βάρος του διάσημου δικαστή βοηθώντας τον Βαρέλα να αρχίσει την έρευνα, «τότε θα είναι σαν να ξανακερδίζει ο Φράνκο». Νέες διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον Γκαρθόν διοργανώνονται καθημερινά στην Ισπανία. Στο μεταξύ, δικηγόροι οι οποίοι εκπροσωπούν τις οικογένειες τριών Ισπανών και ενός Αργεντινού που έχασαν τη ζωή τους κατά τον ισπανικό εμφύλιο, την περίοδο 1936-39, ζήτησαν χθες από τις αρχές της Αργεντινής να προχωρήσουν στην έρευνα που αναγκάστηκε να διακόψει ο Γκαρθόν, με βάση την αρχή της οικουμενικής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου