Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΔΙΑΣΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ύψους 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Barclays, κατέχουν τα τραπεζικά ιδρύματα της Γερμανίας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που οι Γερμανοί φορολογούμενοι «δεν ενθουσιάζονται» με την ιδέα δανεισμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αντίθεση των Γερμανών στον ενδεχόμενο δανεισμό της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες "διασώθηκαν" με χρήματα των φορολογούμενων κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση.

"Μια γρήγορη εξέταση των στοιχείων των μεγαλυτέρων τραπεζών της Γερμανίας δείχνει ότι πιθανώς το ήμισυ του ελληνικού χρέους - που αξιολογήθηκε ως "junk" από την Standard & Poor' s - βρίσκεται στους ισολογισμούς γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ανήκουν ή ελέγχονται από την κυβέρνηση Μέρκελ. Το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το μάθουμε γιατί η ρυθμιστική αρχή και πολλές από τις τράπεζες αρνούνται να κοινοποιήσουν ακριβή στοιχεία" αναφέρει το δημοσίευμα των Times.

Ακολούθως, η εφημερίδα προσθέτει ότι: "Μόνο o όμιλος Hypo Real Estate κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Και μετά τη διάσωση του ομίλου από το κράτος τον περασμένο χρόνο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που ελέγχουν την Hypo Real Estate".

Όσο για τις συνολικές επενδύσεις της Hypo Real Estate σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, ανέρχεται σε 39 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Westdeutsche Landesbank, που ελέγχεται επίσης από το γερμανικό κράτος, διαθέτει στις παραπάνω χώρες ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ ενώ η Commerzbank, την οποία η γερμανική κυβέρνηση ελέγχει σε ποσοστό 25% και έχει το δικαίωμα του βέτο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το τρέχον "άνοιγμα" της Γερμανίας σε ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους Times, "υπερβαίνει τα 8,3 δισ. ευρώ που θα δανείσει η χώρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος".

"Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος αποτελεί έναν ακόμη λόγο που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό και προβλήματα της Ευρώπης. Το ζήτημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δίνει υψηλές συντάξεις. Υπάρχουν επίσης ισχυρά γερμανικά συμφέροντα" εκτιμά ο Αλεσάντρο Λέιπολντ, πρώην διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου