Το Βήμα
- Εξετάζει η Αγκυρα κάποια θετική κίνηση στο Κυπριακό, όπως η απόσυρση στρατευμάτων,ώστε να προχωρήσει η διαδικασία;
«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τις εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα εγκαθιδρυθεί στην Κύπρο ένας νέος συνεταιρισμός, βάσει της συμφωνίας των δύο ηγετών όπως αυτή διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου 2008, ο οποίος θα είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και θα έχει μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά συμμετείχε στη διαδικασία με ειλικρινή, εποικοδομητική και δυναμική προσέγγιση, λαμβάνοντας πολλές πρωτοβουλίες με σκοπό να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις και να φθάσει σε συμφωνία. Χάρη σε αυτή την εποικοδομητική προσέγγιση, υπήρξε πρόοδος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε επίσης τη μέγιστη προσπάθεια ώστε η πρόοδος αυτή να καταγραφεί για να προετοιμαστεί το έδαφος για ολοκλήρωση της διαδικασίας με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατόν.
Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτό το σκεπτικό, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, ως την άλλη μητέρα-πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη. Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρότεινε στον πρωθυπουργό Παπανδρέου μια τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας και των δύο πλευρών στο νησί. Υποστηρίξαμε επίσης και άλλες προτάσεις συναντήσεων σε ένα σχήμα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όπου τα δύο μέρη στο νησί θα εκπροσωπούνταν σε ίση βάση.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται το όραμα της Τουρκίας. Με αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός μας συναντήθηκε με ελληνοκύπριους και έλληνες δημοσιογράφους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις 27 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη και μετέδωσε θετικά μηνύματα. Η θετική ανταπόκριση από το ελληνοκυπριακό κοινό, από τη μία πλευρά, και η αρνητική ανταπόκριση από τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα, από την άλλη, στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού μας, αποκαλύπτουν τη μεταξύ τους ασυμφωνία. Αυτό το άνοιγμα ήταν μια προσπάθεια εκ μέρους μας να δημιουργήσουμε θετικότερη ατμόσφαιρα στην Κύπρο. Συναντήθηκα επίσης με μέλη του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ στην Αγκυρα που περιλαμβάνει Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους. Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω το όραμά μας. Αναμένουμε από την ελληνοκυπριακή ηγεσία να εργαστεί προς την ίδια κατεύθυνση και να προετοιμάσει την κοινή της γνώμη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση όπως το πράττει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Είναι σαφές ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ. Είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θα έπρεπε να εξετάσει “οποιαδήποτε θετική κίνηση” στην Κύπρο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Θέλω επίσης να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας ότι ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του με ημερομηνία 28 Μαΐου 2004, μετά τα δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Αναν, είχε επισημάνει ότι “αν οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους σε μια ομοσπονδιακή δομή βασισμένη στην πολιτική ισότητα, αυτό πρέπει να καταδειχθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα”.
Οπως ισχύει και για τις ελληνικές δυνάμεις, η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο νησί απορρέει από διεθνείς συνθήκες. Η Τουρκία θα σεβαστεί οποιαδήποτε λύση στην οποία θα φθάσουν ελεύθερα οι δύο πλευρές και θα εκπληρώσει ό,τι θα είναι υποχρέωσή της. Αν το Σχέδιο Αναν δεν είχε απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2004, ο αριθμός των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων θα είχε σταδιακά μειωθεί στα επίπεδα που προέβλεπαν οι συνθήκες του 1960».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου