Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΟΣΧΑΣ-ΚΙΕΒΟΥ

Καθημερινή

Αν καλούνταν σήμερα ένας αναλυτής ή ένας δημοσιογράφος να κάνει απολογισμό των πεπραγμένων των δύο χρόνων προεδρίας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον διπλωματικό τομέα, τότε χωρίς σκέψη η χθεσινή ημέρα θα ήταν με διαφορά η πιο επιτυχής. Σε διάρκεια ελάχιστων ωρών ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Χάρκοβο, κατόρθωσε να επιλύσει το ζήτημα της παράτασης του ρωσικού στόλου στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης πέραν του 2017, οπότε εκπνέει η προηγούμενη συμφωνία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ο ρωσικός στόλος να παραμείνει στην Κριμαία για 25 επιπλέον έτη, μέχρι δηλαδή το 2042. Μάλιστα στη συμφωνία υπάρχει και παράθυρο για μια επιπλέον πενταετή παράταση. Η εξέλιξη αυτή σκόρπισε χαμόγελα στη Μόσχα, αλλά και στους ρωσόφωνους κατοίκους της Κριμαίας που αποτελούν την πλειοψηφία.

Από τα πολλά οφέλη της συμφωνίας αυτής για το Κρεμλίνο, ενδεικτικά ξεχωρίζουμε το γεγονός πως πλέον η Ρωσία ριζώνει σε μια ιστορικής και εθνικής σημασίας γι' αυτήν περιοχή, την αποκατάσταση των αδελφικών σχέσεων με την Ουκρανία και τον γεωστρατηγικό ρόλο που θα εξακολουθεί να διαδραματίζει σε μια περιοχή που ύστερα από τον πόλεμο με τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008 έγινε ακόμα πιο ευαίσθητη για τα εθνικά της συμφέροντα.

Η παράδοση των κλειδιών της Κριμαίας από τον Γιανουκόβιτς στον Μεντβέντεφ προφανώς δεν έγινε με το αζημίωτο. Είχε προηγηθεί μια άλλη συμφωνία-ανάσα για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στη μέγγενη του ΔΝΤ, για τις τιμές με τις οποίες θα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η συμφωνία των δυο πλευρών προβλέπει πως η Ουκρανία θα έχει έκπτωση 100$ ανά κ. μ. στην τιμή των 330$ και 30$ έκπτωση στις υπόλοιπες τιμές.

Συμφωνία για αέριο

Οπως ανακοίνωσε ο Βίκτορ Γιούσενκο, οι νέες τιμές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον τρέχοντα μήνα, ενώ όπως αποκάλυψαν χθες ρωσικές και ουκρανικές εφημερίδες, ενδέχεται η Ουκρανία να αποδίδει ποσοστό στη Ρωσία από το σύστημα αγωγών μεταφοράς που υπολογίζεται ότι μεταφέρει το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη. Η χθεσινή συνάντηση Μεντβέντεφ - Γιανουκόβιτς ήταν η τέταρτη σε διάστημα δύο μηνών, από τότε δηλαδή που ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας. Το γεγονός αυτό υπήρξε καθοριστικό για τη μεταμόρφωση των σχέσεων των δύο κρατών, καθώς η Μόσχα στηρίζει με κάθε μέσο τον εσωτερικό οικονομικό Γολγοθά που αντιμετωπίζει ο Ουκρανός πρόεδρος. Από την πλευρά του ο Β. Γιανουκόβιτς μέσα σε χρόνο ρεκόρ έληξε το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ και το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν.

Υπογραφή προέδρων

«Η απόφαση που ελήφθη δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς μετά τις συνομιλίες στο Χάρκοβο, που απέχει 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. «Πρόκειται για βήμα που περιμέναμε πολύ καιρό» τόνισε ο Μενβέντεφ. Η συμφωνία για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας υπογράφηκε από τους ίδιους τους προέδρους, ενώ η συμφωνία για το φυσικό αέριο από τους επικεφαλής των κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου.

Οι συμφωνίες προξένησαν αμέσως την οργή των φιλορώσων πολιτικών της Ουκρανίας, με την ηττηθείσα των προεδρικών εκλογών Γιούλια Τιμοσένκο να βαφτίζει την συμφωνία «απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας και την ύπαρξή της ως κυρίαρχου κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου