Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ Η ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εξοπλισμοί, ενέργεια, διμερείς σχέσεις, σχέσεις Ρωσίας με ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ευρωπαϊκή ασφάλεια και ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ανατόλι Σερντιούκοβ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Νικολάι Πατρουσέφ και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας, Μιχαήλ Ντιμίτριεφ.

Από τα βασικά θέματα των συζητήσεων ήταν η πρόοδος στη διαπραγμάτευση για την αγορά από την Ελλάδα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ), για την οποία από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση, με αύξηση του ποσοστού συμπαραγωγής και χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα αντισταθμιστικά οφέλη χρησιμοποιήθηκαν συχνά στο παρελθόν ως δικαιολογία για την αύξηση του κόστους εξοπλιστικών προγραμμάτων και αποφασίστηκε να σταματήσουν. Συζητήθηκε επίσης η συνέχιση της διακρατικής συνεργασίας για τα αντιαεροπορικά συστήματα των S-300 και τα TOR-M1.

Οσον αφορά την ενέργεια, και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στους συνομιλητές του την πρόθεση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να παρέμβει προς τη Σόφια για επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης το θέμα του Ιράν και το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση προς τον κ. Σερντιούκοβ να επισκεφθεί την Αθήνα, την οποία ο Ρώσος υπουργός αποδέχθηκε.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, στον οποίο προσέφερε την έκδοση στα ρωσικά του βιβλίου του για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προγραμματισμένη για τον Μάιο επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου