Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΔΥΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ

Ελληνοτουρκικά
Ελευθεροτυπία

Τη σταθερή επιδίωξή της να διευρυνθεί η ατζέντα των συνομιλιών για το Αιγαίο επιχειρεί να επιβάλει η Αγκυρα και στο θέμα των διερευνητικών επαφών, οι οποίες, όπως συμφώνησαν ο Δημήτρης Δρούτσας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, θα εντατικοποιηθούν και θα αναβαθμιστούν, με την πρώτη συνάντηση να γίνεται πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.

Επικεφαλής των δύο ομάδων τοποθετήθηκαν δύο πολύπειροι διπλωμάτες: από την Αθήνα ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης και από την Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Οι επαφές αυτές αναμένεται να γίνονται παράλληλα με τη λειτουργία τού υπό σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (High Level Cooperation Council), στο οποίο θα προΐστανται οι δύο πρωθυπουργοί και θα συμμετέχουν περίπου δέκα υπουργοί κάθε χώρας.

ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Ενας «λόρδος» για τα δύσκολα

Γεννημένος το 1942, απόφοιτος της Νομικής Σχολής, ο «λόρδος» της ελληνικής διπλωματίας εντάχθηκε στο σώμα σε ηλικία 23 ετών και σταδιακά πέρασε από πολλά κρίσιμα πόστα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως του συμβούλου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, του πρεσβευτή στην Κύπρο, αλλά και του μονίμου αντιπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κορύφωση στην πολύχρονη καριέρα του ήρθε το 1999, όταν τέθηκε από τον Κ. Σημίτη επικεφαλής της ΕΥΠ, με ειδική αποστολή να αναδιοργανώσει την υπηρεσία μετά το φιάσκο της υπόθεσης Οτσαλάν.

Ο Π. Αποστολίδης, ωστόσο, δεν απέφυγε την κριτική για την υπηρεσία αυτή, όταν τον Ιανουάριο του 2007 αποκαλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στην περίοδο 2002-5 αεροσκάφη της CIA προσγειώθηκαν 64 φορές σε ελληνικά αεροδρόμια, χρησιμοποιώντας τα για μεταφορές απαχθέντων υπόπτων για τρομοκρατία από διάφορες χώρες.

Αν κάποιος ανατρέξει στο Ιντερνετ θα βρει εκατοντάδες δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο που αφορούν το όνομά του και όχι μόνο ως αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας. Το 2007 υπήρξε κυριολεκτικά ένα παραλήρημα εις βάρος του με αφορμή τη ματαίωση της εξαγοράς της τουρκικής Alternatif Bank από την Alpha Bank, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ο κ. Αποστολίδης.

Οι απόψεις του για τα ελληνοτουρκικά δημιούργησαν τριβές με τον Θ. Πάγκαλο ήδη από το 1996, όταν μετά τα Ιμια η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το βέτο για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Το σίγουρο είναι πως ο χαμηλών τόνων, αλλά με ισχυρή θέληση, επιμονή και διαπραγματευτική εμπειρία, διπλωμάτης πρέπει τώρα να συνεργαστεί όχι μόνο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλά και με έναν σκληρό και «περπατημένο» Τούρκο αντίπαλο.

ΦΕΡΙΝΤΟΥΝ ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ

Ανθρωπος των ειδικών αποστολών

Ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος καθόταν στο πλάι του Τ. Ερντογάν στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, είναι ο άνθρωπος ειδικών αποστολών του τούρκου πρωθυπουργού, αλλά και ένας από τους στενούς συνεργάτες τού Αχμέτ Νταβούτογλου. Οσοι τον γνωρίζουν μάλιστα λένε ότι συμμερίζεται μαζί του το όραμα μιας Τουρκίας «περιφερειακής υπερδύναμης» και ότι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το δόγμα του προϊσταμένου του για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», με τον τρόπο βέβαια που το εννοεί η Αγκυρα.

Ο Φ. Σινιρλίογλου είναι ένας από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες της γειτονικής χώρας, ο οποίος έχει θητεύσει σε πολύ κρίσιμα πόστα, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, αλλά και του πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Στους διπλωματικούς κύκλους της Τουρκίας θεωρείται άνθρωπος με σιδερένια θέληση, επιμονή και μεγάλη γνώση της γεωπολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον εμπιστεύτηκε για την «διπλωματία των επιστολών», αφού το τελευταίο διάστημα τον χρησιμοποίησε ως «ειδικό απεσταλμένο» σε χώρες της περιοχής με τις οποίες η Τουρκία έχει «ιστορικές εκκρεμότητες» ή επιδιώκει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο.

Στην τελευταία περίπτωση εντάσσεται το Αζερμπαϊτζάν, στον πρόεδρο του οποίου ο Σινιρλίογλου μετέφερε επιστολή για διαμεσολάβηση της Αγκυρας στη διαφορά που έχει με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επιστολή επέδωσε και στον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, για τις τριβές που έχει προκαλέσει με τη χώρα του το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Σαρκισιάν για εξομάλυνση των σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου