Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΤΑ ΜΠΑΞΙΣΙΑ ΤΗΣ SIEMENS

Ελευθεροτυπία

Μπορεί να μην έχει προκύψει «σκάνδαλο Siemens» μέχρι σήμερα στην Τουρκία, αλλά πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά. Τουλάχιστον έτσι σκέφτεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέθεσε στην εθνοσυνέλευση πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί για συγκάλυψη των δωροδοκιών της συγκεκριμένης εταιρείας και άλλων δύο στην Τουρκία.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα. Είπε ότι υπάρχουν στοιχεία στη διάθεση ξένων κρατών, σχετικά με τις δωροδοκίες στην Τουρκία και τόνισε πως «πρέπει αυτά να ζητηθούν». Ο βουλευτής δήλωσε ότι πρόκειται για τις γερμανικές εταιρείες Siemens και Mercedes και την αμερικανική Delta Pine, που ειδικεύεται στους γεωργικούς σπόρους.

Οι δίκες έξω

Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου, «οι υποθέσεις δωροδοκίας στην Τουρκία εκδικάζονται στο εξωτερικό, αλλά η κυβέρνηση είναι σαν να καταβάλλει προσπάθεια για να συγκαλυφθούν οι υποθέσεις αυτές». Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις αυτές «δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στις χώρες τους, αλλά οι εν λόγω εταιρείες και αυτοί που έχουν δωροδοκηθεί φαίνεται ότι έχουν άσυλο στην Τουρκία, ασυλία την οποία προσφέρει η κυβέρνηση Ερντογάν».

Η πρόταση μομφής αναμένεται να συζητηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση μέσα σε δέκα μέρες και προτού ολοκληρωθεί η υπό εξέλιξη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Πελάτης» ο στρατός

Τον Αύγουστο του 2008 ο τουρκικός Τύπος είχε γράψει ότι ένας από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Siemens στη Γερμανία είχε αποκαλύψει, στην κατάθεση που είχε δώσει το 2006, ότι η εταιρεία είχε αποφασίσει να δωροδοκήσει για να αναλάβει το έργο εκσυγχρονισμού της υποδομής επικοινωνιών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η πρώτη φάση του έργου είχε ξεκινήσει το 1995 και η δεύτερη το 2000. Τελικά, το έργο δόθηκε στη Siemens.

Τον Ιούνιο του 2008 και ενώ ήταν σε εξέλιξη στην Τουρκία η δίκη για σκάνδαλα στην τουρκική εταιρεία αγωγών BOTAS (ελέγχει τους αγωγούς νερού, φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Τουρκία), ο τουρκικός Τύπος είχε γράψει ότι ένας από τους κατηγορούμενους είχε υποστηρίξει ότι η Siemens είχε κάνει δωροδοκίες ύψους 57 εκατ. ευρώ.

Εάν τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον από το 1995 υπάρχει θέμα δωροδοκίας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλύπτεται όλο το φάσμα της τουρκικής πολιτικής σκηνής, αλλά από ό,τι φαίνεται και της στρατιωτικής. Αυτό ενδέχεται να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προέκυψε σκάνδαλο Siemens στην Τουρκία. Πράγμα που μπορεί να δώσει μια ιδέα και για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου