Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2009

Ελευθεροτυπία

Την 46η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας κατέλαβε το 2009 η Ελλάδα σημειώνοντας άνοδο κατά έξι (6) θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του IMD (International Institute for Management Development) που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β.Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – CY) του IMD προκύπτουν από την ανάλυση-σύγκριση στοιχείων μεταξύ 58 χωρών.

Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2010 σε σχέση με το 2009 είναι η ακόλουθη: -στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά τέσσερις (4) θέσεις και από την 52η το 2009, βρίσκεται πλέον στην 48η, θέση που είχε και το 2007. -στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» απώλεσε μία (1) θέση και από την 53η το 2009, βρίσκεται πλέον στην 54η. -στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της χώρας βελτιώθηκε κατά τέσσερις (4) θέσεις και από την 49η το 2008 βρίσκεται στην 45η για το 2010. -στον τομέα των «Υποδομών», η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνεται κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας πλέον την 33η θέση, από την 35η που κατείχε τη διετία 2008 – 2009.

«Η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί παράδοξο μιας και η χώρα μας έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Όπως είπε, « η συνοπτική εξήγηση γι΄ αυτό είναι η εξής: «Τα μακρο - οικονομικά στοιχεία της χώρας, οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες και οι σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους για την περυσινή χρονιά, κατέτασσαν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. (52η θέση πέρυσι) Το ίδιο συμβαίνει και εφέτος, δηλαδή η Ελλάδα για όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις. Όμως, για την εφετινή χρονιά 2010, άλλαξαν οι προσδοκίες προς το θετικό των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέρος στην έρευνα γνώμης για την εξαγωγή της διεθνούς κατάταξης ανταγωνιστικότητας. Η βελτίωση αυτή, κατά κύριο λόγο, συνέβαλλε στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό οι τέσσερις κύριες βελτιώσεις που συμβάλλουν στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή κατάταξη, είναι: 1.Η πρόβλεψη για βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών κατά τα επόμενα δύο χρόνια, 2.Το γεγονός ότι η κοινωνική συνοχή αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, 3.Η αλλαγή του αναπτυξιακού πλαισίου – προτύπου της χώρας με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και, 4.Η προσπάθεια μείωσης του δημόσιου τομέα και η εμπέδωση κλίματος διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου