Σάββατο 15 Μαΐου 2010

21 συμφωνίες ...αλλά στα «αγκάθια» διαφωνίες

Αφιέρωμα Επίσκεψη Ερντογάν
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Υπό «την σκέπη» των τουρκικών μαχητικών και των παραβιάσεών τους στο Αιγαίο και μέσα στο «στενόχωρο» οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, στη μακρά, κατ' ιδίαν συνάντησή τους χθες το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου, εξέτασαν τρόπους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα της αναβαθμισμένης και στενότερης ελληνοτουρκικής συνεργασίας.
Ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα, οι ομάδες εργασίας των 10 υπουργείων από την κάθε χώρα ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις τους για διμερείς συμφωνίες και μνημόνια σ' ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας. Αυτά τα θέματα σε «άλλες εποχές» θα μπορούσαν να είναι προϊόν συνεργασίας των γενικών γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων. Σήμερα όμως, υπό «τις ειδικές περιστάσεις» του πανηγυρικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, οι συμφωνίες αυτές φέρουν την υπογραφή των αντίστοιχων υπουργών, δίνοντας περιεχόμενο στο Συμβούλιο, που εγκαινίασαν χθες πανηγυρικά οι δύο πρωθυπουργοί.
Από τις συνολικά 21 συμφωνίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
Είναι εμφανές ότι η συνεργασία αυτή έχει στόχο την τουριστική σύνδεση και εξάρτηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια και τον τεράστιο όγκο των τουριστών που συγκεντρώνει λόγω της διαφοράς τουρκικής λίρας - ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία αυτή θα ξεκινήσει με κοινό σχέδιο ενημέρωσης των 40 σημαντικότερων Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τουριστικά πακέτα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Δεν δίνει δείγμα
Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συμφωνίες που αφορούν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη. Ενώ η Τουρκία δεν δίνει δείγμα ότι θα εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, αντιθέτως υπόσχεται να εξετάζει 1.000 αιτήματα επανεισδοχής ετησίως και θέλει η είσοδος επανεισδοχής λαθρομεταναστών στην Τουρκία να περιοριστεί σ' ένα και μόνο λιμάνι στην περιοχή της Σμύρνης.
Ειδικό ενδιαφέρον ακόμα αποκτά η συμφωνία κατάργησης της βίζας Σένγκεν για τους Τούρκους κρατικούς υπαλλήλους, που φέρουν τα «ειδικά διαβατήρια» για αποστολές που τους έχει αναθέσει ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός.
Σημαντικές ακόμα είναι οι συμφωνίες στον τομέα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα δύο υπουργεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας στον αγωγό φυσικού αερίου μη ρωσικής προέλευσης, που περνά από την Τουρκία και φτάνει στην Ιταλία.
Υπάρχουν ακόμα συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών, ειδικά των σιδηροδρόμων, των επικοινωνιών και της πληροφορικής, των οδικών μεταφορών, της προστασίας δασών, αλλά και στον τομέα της παιδείας και των σχολικών βιβλίων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου