Πρόβλημα η απουσία προόδου στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, τόνισε ο επικεφαλής της UNMIK, Λ. Ζανιέρ.
Η απουσία προόδου στη συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων του Κοσόβου, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες, εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή, τόνισε ο Λαμπέρτο Ζανιέρ, ειδικός εκπρόσωπος για το Κόσοβο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή.
Η προσωρινή αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) συνεχίζει να επικεντρώνει την προσοχή της στα ζητήματα που επιδρούν στις σχέσεις μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και των άλλων κοινοτήτων, ανέφερε ο κ. Ζανιέρ.
Η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ διοικούσε το Κόσοβο από το 1999, μετά τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ και την απομάκρυνση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο, αλλά το Φεβρουάριο του 2008, όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου, παραχώρησε το διοικητικό ρόλο.
Ο επικεφαλής της UNMIK χαρακτήρισε τις σχέσεις των αρχών της Πρίστινας με την αποστολή του ΟΗΕ πολιτισμένες και υπογράμμισε ότι το προσωπικό της UNMIK συνεχίζει να έχει καθημερινά καρποφόρες επαφές, σε επίπεδο εργασίας, με τους ομολόγους του της Πρίστινας.
Το Βελιγράδι και η Πρίστινα, με τη μεσολάβηση της UNMIK, συνεχίζουν να έχουν απευθείας επαφές για τους αγνοούμενους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό είναι 1.862, όμως δεν έχει διευρυνθεί η απευθείας συνεργασία των δύο πλευρών σε άλλους τομείς.
Η αποστολή εξακολουθεί να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου με την προσδοκία ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν μεταξύ των δύο πλευρών περισσότεροι απευθείας δίοδοι διαλόγου για την επίλυση τέτοιων θεμάτων.
Ο επικεφαλής της UNMIK παρουσιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κόσοβο, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει σταθερή, παρ’ ότι υπάρχει η πιθανότητα αποσταθεροποίησης, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο.
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς είπε ότι παρά τα αρνητικά γεγονότα στο Κόσοβο «έρχεται ευοίωνη περίοδος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα δημιουργήσει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επίτευξη στρατηγικού συμβιβασμού μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.
Ο κ. Γέρεμιτς είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εμπλακεί με ευελιξία και ειλικρίνεια στο θέμα του Κοσόβου και ότι πρόθεσή της δεν είναι να «παγώσει» τη διαμάχη, ούτε να θριαμβεύσει, ούτε να καθυποτάξει.
Η Σερβία δεν θέτει προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου για το Κόσοβο, είπε ο κ. Γέρεμιτς και πρόσθεσε ότι πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς δράσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στο διάλογο για την επίλυση όλων των ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο. Η Σερβία ζήτησε τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην προσέγγιση αυτή», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος των προσωρινών αρχών του Κοσόβου, υπουργός Εξωτερικών Σκεντέρ Χισένι είπε ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται προς το συμφέρον όλων των πολιτών του Κοσόβου συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, κυρίως της σερβικής, αλλά και ότι ο ρόλος της Σερβίας στο Κόσοβο δεν βοηθάει.
Ο κ. Χισένι είπε ότι η Σερβία συνεχίζει να βοηθάει τους παράνομους θεσμούς στο βόρειο Κόσοβο, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ανεύθυνη και απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα του Κοσόβου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας εκτίμησαν ότι η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει σύνθετη και ζήτησαν κύριο ρόλο να συνεχίσει να έχει η UNMIK.
O πρέσβης της Ρωσίας, επέκρινε το ΝΑΤΟ, επειδή μεταβίβασε την ευθύνη για την προστασία των σερβικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στην αστυνομία του Κοσόβου.
Ο πρέσβης της Βρετανίας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν καταγράφεται κλιμάκωση βίας και επεισοδίων με κίνητρα εθνοτικά και κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συνεργαστούν σε πρακτικά ζητήματα.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου είναι απαράδεκτη και τόνισε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμβολή του Κοσόβου στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Πρόσθεσε ακόμη ότι αποτελεί επιτυχία η συγκρότηση σερβικών δήμων στο Κόσοβο, αλλά ότι η επιτυχία αυτή απειλείται από την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου