Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΜΟΥΦΤΗΣ ΑΝΤΙ ΧΑΛΚΗΣ

Ελληνοτουρκικά
Ελευθεροτυπία

Βασικό στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών έχει καταστήσει η Αγκυρα το θέμα της Θράκης, το οποίο έθεσε και δημοσίως ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, επιχειρώντας ουσιαστικά να εξισώσει την εκλογή μουφτή απευθείας από τη μουσουλμανική μειονότητα με τα ζητήματα του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Μπορεί ο τούρκος πρωθυπουργός να μην επισκέφθηκε τελικά την περιοχή, για να μη χαλάσει την «ωραία ατμόσφαιρα», φρόντισε, ωστόσο, να συναντηθεί με τα μέλη της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», πρόεδρος της οποίας είναι ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, και να ακούσει τα προβλήματα που του έθεσαν.

Παρόντες στη συνάντηση, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο όπου έμεινε ο Τ. Ερντογάν, ήταν επίσης οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο έτερος ψευδομουφτής (της Κομοτηνής) Ιμπραΐμ Σερίφ, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», Αχμέτ Καρά, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης, Μουσταφά Κατραντζή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα για το οποίο ενδιαφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της μειονότητας ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα της εκλογής μουφτή, για το οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ευοδωθεί αυτή η επιδίωξη.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης», εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα μελλοντικού ελέγχου περισσότερων δήμων με την αλλαγή των πληθυσμιακών συσχετισμών υπέρ των μουσουλμάνων. Μεγαλύτερο την ίδια ώρα θα είναι και το περιθώριο που θα έχει το τουρκικό προξενείο να επηρεάζει την εκλογή ακόμη και χριστιανών υποψηφίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ετέθη μετ' επιτάσεως το θέμα των τουρκικών επενδύσεων στη Θράκη, η οποία, όπως είπαν, αφ' ενός αντιμετωπίζει την αποβιομηχάνιση και αφετέρου ζει το τέλος των αγροτικών επιδοτήσεων. Από την τουρκική πλευρά δόθηκε έμφαση στην πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι βρίσκονται στη Θράκη και αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις. Ο Τ. Ερντογάν είπε, επίσης, ότι αναζητούνται τρόποι για την έναρξη των εργασιών τουρκικών τραπεζών στη χώρα μας και ανέφερε την απόφαση για επέκταση της Ziraat Bank, εκτός από την Αθήνα και την Κομοτηνή, σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα εκπαιδευτικά θέματα, με πρώτα αυτά της δίγλωσσης εκπαίδευσης (σε ελληνικά και τουρκικά) στα νηπιαγωγεία αλλά και της αναβάθμισης της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) για την εκπαίδευση των ελλήνων μουσουλμάνων δασκάλων.

Η προβολή από την Αγκυρα του αιτήματος για εκλογή των μουφτήδων φαίνεται ότι διαμορφώνει στο εσωτερικό της μειονότητας όρους ανταγωνισμού ανάμεσα στους βουλευτές και τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ για τον βαθμό επιρροής του καθενός, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η νομιμοποίηση των θρησκευτικών ηγετών θα είναι σημαντική. Σύμφωνα με στελέχη της μειονότητας, οι βουλευτές προκρίνουν την εκλογή των μουφτήδων όχι από μια ευρεία βάση, αλλά από κάποιο εκλεκτορικό σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου