Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΒΡΥΧΑΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ

Κίνα
Το Έθνος
H μεθοδική πορεία της Κίνας προς την κατάκτηση του τίτλου της «υπερδύναμης» έχει περάσει πλέον σε μια νέα, πιο επιθετική φάση. Στηριζόμενο στις εκπληκτικές επιδόσεις της οικονομίας, τη στιγμή που τα... πόδια της Δύσης αποδεικνύονται πήλινα, το Πεκίνο δεν επιδιώκει μόνο την κυριαρχία στις παγκόσμιες αγορές αλλά και την εξουσία σε επίπεδο πολιτικής επιρροής και ιδεολογίας.
Oταν κατέρρευσε η Σοβιετική Eνωση, αυτομάτως κρίθηκε ότι νικητής στο ρινγκ του Ψυχρού Πολέμου αλλά και της σύγκρουσης μεταξύ δύο διαφορετικών οικονομικών θεωριών ήταν οι ΗΠΑ, που αποτέλεσαν και το μοντέλο ανάπτυξης για τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες.
Μία εικοσαετία αργότερα, η Κίνα εμφανίζεται ως το εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας, που μάλιστα ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις των διεθνών αγορών και για αυτό καθίσταται αμέσως ελκυστικό για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως στην Ανατολή.
Τη στιγμή που η Δύση παλεύει να ορθοποδήσει από την οικονομική κρίση, το Πεκίνο ανακοινώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 9% για το 2009, έκανε περισσότερες εξαγωγές από τον παγκόσμιο «πρωταθλητή», τη Γερμανία, και ότι μέσα σε λίγους μήνες θα φιγουράρει στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, ως η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.
Ηταν το 2003 όταν η διαβόητη πια Goldman Sachs εκτιμούσε πως η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οικονομική ισχύ το 2041, για να αναθεωρήσει πέντε χρόνια αργότερα και να τοποθετήσει την... αποφράδα ημερομηνία στο 2027. Σήμερα οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ημέρα που η Κίνα θα αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας θα έρθει πριν το 2020.
Νέα ρεκόρ
Το Πεκίνο απολαμβάνει την έκπληξη αλλά και τον σεβασμό που προκαλεί στη διεθνή κοινότητα και φροντίζει να την τροφοδοτεί σχεδόν κάθε εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση νέων ρεκόρ. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 453 δισ. δολάρια φτάνοντας το μυθικό ποσό των 2,4 τρισ. δολαρίων, ενώ πρόκειται για τη χώρα με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου, τον μεγαλύτερο ταχύ σιδηρόδρομο, τους περισσότερους ουρανοξύστες.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, 690.000 ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κίνα με επενδύσεις που αγγίζουν τα 1.000 δισ. δολάρια, μετατρέποντάς τη στη σημαντικότερη αγορά του κόσμου.
Η τεράστια χώρα της Ανατολής διαθέτει ήδη 89 δισεκατομμυριούχους (σε δολάρια και όχι σε γουάν, το οποίο παραμένει τεχνητά υποτιμημένο ώστε να διευκολύνει τις εξαγωγές) και εκτιμάται ότι σε πέντε χρόνια το ένα τρίτο των ειδών πολυτελείας που παράγονται παγκοσμίως θα αγοράζονται από Κινέζους. Οι πολυεκατομμυριούχοι δημιουργούνται εν ριπή οφθαλμού, καθώς η ίδια η χώρα με το 1,2 δισ. κατοίκους αρκεί για να γίνει κολοσσός μια εταιρεία.
Μεταστροφή
Αν και το σήμα «made in China» ήταν επί χρόνια συνώνυμο του φτηνού και πολλές φορές ακόμη και επικίνδυνου προϊόντος, σταδιακά αυτό παύει να ισχύει καθώς η Κίνα διεισδύει σε όλες τις αγορές και με όλα τα είδη, όπως υπολογιστές, αυτοκίνητα, βιομηχανικό εξοπλισμό, ακόμη και δορυφόρους.
Αυτή η μεταστροφή της Κίνας είναι εμφανέστατη στην αγορά αεροπλάνων, όπου μέχρι πρότινος το Πεκίνο ήταν ο καλύτερος πελάτης της Boeing και της Airbus και τώρα αναδεικνύεται στον πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή τους με την παραγωγή δικών του αεροσκαφών. Το τζετ μέσων αποστάσεων ARJ-21 περνά τώρα τους τελευταίους ελέγχους και έχουν ήδη γίνει 250 παραγγελίες, ενώ ένα αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων θα είναι έτοιμο το 2016.
Στα ναυπηγεία της Κίνας ετοιμάζονται τα πρώτα αεροπλανοφόρα, που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ήδη εντυπωσιακό στρατό της χώρας, που διαθέτει 2,2 εκατ. στρατιώτες.
Η οικονομική ισχύς επιτρέπει στην Κίνα να παίρνει και πολιτικές αποφάσεις, που συνήθως όμως σχετίζονται και πάλι με το οικονομικό όφελος. Για παράδειγμα, το Πεκίνο αρνείται να συνδράμει το ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και προτιμά να συνάψει συμβόλαιο με την αιματοκυλισμένη χώρα ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, με αντικείμενο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χαλκού που διαθέτει.
Επίδειξη δύναμης... εντός έδρας
Η ιδανική σκηνή για να προβληθεί το νέο προφίλ της αναδυόμενης υπερδύναμης σαφώς δεν είναι άλλη από τη Διεθνή Εκθεση Εξαγωγών που διεξάγεται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο στη Σαγκάη, και όπου το Πεκίνο επένδυσε 4,2 δισ. δολάρια προκειμένου να κάνει μια... υπερπαραγωγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κτίρια στο συγκεκριμένο σημείο απαγορεύεται να έχουν ύψος άνω των 20 μέτρων, με εξαίρεση το περίπτερο της Κίνας, που ξεπερνά τα 60 μέτρα και ορθώνεται επιβλητικά πάνω από όλα τα υπόλοιπα. Η νέα εθνική συνείδηση και υπερηφάνεια που αποκτούν οι Κινέζοι είναι εμφανής, όπως και οι στόχοι τους.
Το Πεκίνο δεν επιθυμεί πλέον να ζει στη σκιά των υπολοίπων και αυτό τονίζουν χωρίς περιστροφές δεκάδες βιβλία στρατιωτικών, ανώτατων αξιωματικών, που μέχρι τώρα υποχρεώνονταν σε άκρα μυστικότητα και σιωπή. Κοινή επωδός όλων η αναπόφευκτη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, εντός της επόμενης δεκαετίας.
Το φιλόδοξο σχέδιό τους είναι απλό: να γίνουν η νέα υπερδύναμη, που θα αφήσει πίσω κάθε διεκδικητή, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους. Οπως σημειώνει ο στρατηγός Λιου Μινγκφού στο βιβλίο του με τίτλο «Το Κινεζικό Ονειρο», «η αμερικανική ηγεμονία απέτυχε. Οι ΗΠΑ μάς επιβάρυναν τα τελευταία χρόνια με δύο πολέμους και μία οικονομική κρίση. Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα ηγεσία, και αυτό μπορούμε να το προσφέρουμε μόνο εμείς, οι Κινέζοι».
Αβοήθητοι οι ψυχικά ασθενείς
Η πίεση της ανάπτυξης «τρελαίνει» τους Κινέζους
Τα πρόσφατα διαδοχικά κρούσματα αιματηρής βίας σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία τριών διαφορετικών επαρχιών του Μέσου Βασιλείου έχουν προκαλέσει τον πανικό στους κόλπους των γονέων, οι οποίοι διερωτώνται «γιατί σημειώνονται τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους επιθέσεις και γιατί οι στόχοι είναι ανήλικοι και κυρίως μαθητές».
Οι δράστες των εν λόγω επιθέσεων διακρίνονται, σύμφωνα με ειδικούς, ανάμεσα σε ψυχικά διαταραγμένους και εκείνους που για ποικίλους λόγους περιθωριοποιούνται από την κοινωνία.
Τον Ζενγκ Μινσένγκ, για παράδειγμα, ο οποίος εκτελέστηκε προ δεκαημέρου για την εν ψυχρώ δολοφονία οκτώ παιδιών στις 23 Μαρτίου, είχε εγκαταλείψει προσφάτως η σύντροφός του, της οποίας η εύπορη οικογένεια είχε φροντίσει να επιδείξει την περιφρόνησή της στον δράστη, εξαιτίας της λαϊκής καταγωγής του...
Mαχαιρώματα
Μπορεί για τον Ζου Γιουγουάν, ο οποίος εισέβαλε σε νηπιαγωγείο στις 29 Απριλίου τραυματίζοντας με μαχαίρι σοβαρά μεταξύ άλλων και 28 ανήλικους στη ΝΑ Κίνα, να μην έχει εξακριβωθεί εάν ήταν ψυχικά διαταραγμένος, ωστόσο ήταν άνεργος...
Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο πριν από την αιματηρή επίθεση στο νηπιαγωγείο, ένας πρώην δάσκαλος με ιστορικό ψυχικών διαταραχών είχε μαχαιρώσει 16 μαθητές και μία δασκάλα σε δημοτικό σχολείο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η Κίνα αποτελεί ένα εκ των μεγαλύτερων εν δυνάμει... φρενοκομείων στον κόσμο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ραγδαία τα κρούσματα τόσο των ψυχικών διαταραχών όσο και των αυτοκτονιών, ιδιαίτερα στους κόλπους της νεολαίας. Μία στις τρεις αυτοκτονίες που σημειώνονται παγκοσμίως λαμβάνει χώρα σε κινεζικό έδαφος, ενώ μόνο οι επισήμως καταγεγραμμένοι ψυχικά ασθενείς πριν από μία τριετία ανέρχονταν στα 83.000.000.
Διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον 170.000.000 άνθρωποι στην Κίνα συγκεντρώνουν σήμερα υψηλές πιθανότητες να πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, αντιμετωπίζοντας το φάσμα του κοινωνικού στιγματισμού και της περιθωριοποίησης.
Τα ποσοστό μάλιστα των μαθητών και φοιτητών που έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα ή έχουν εκδηλώσει κάποια ψυχική διαταραχή ανέρχεται στο 30%.
Το αίτιο πρέπει να αναζητηθεί, όπως επισημαίνουν ειδικοί, στο σαρωτικό κύμα αλλαγών που γιγαντώθηκε σταδιακά την τελευταία εικοσαετία. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις με άρμα τον καπιταλισμό επέφεραν ριζικές αλλαγές και στις κοινωνικές δομές της χώρας: αίφνης άρχισαν οικογένειες να διαλύονται, θέσεις εργασίας να χάνονται και να αυξάνεται κατακόρυφα η πίεση για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καλύτερες επιδόσεις.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο όσο οι υποδομές ψυχιατρικής φροντίδας και νοσηλείας στη χώρα εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρωτόγονο στάδιο.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ»
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2007:
* στους 100.000 Κινέζους αντιστοιχούν σήμερα μόλις 1,3 ψυχίατροι, όταν στη Γερμανία ο αριθμός των τελευταίων είναι δεκαπλάσιος. Οσο για τους παιδοψυχιάτρους, μετά βίας υπερβαίνουν τους 150.
* ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στην ενδοχώρα όπου διαβιούν περίπου 800 εκατ. άνθρωποι. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από χρόνιες ψυχικές ασθένειες δεν έχει επισκεφτεί ούτε μία φορά κάποιον ειδικό.
* ελάχιστα είναι τα νοσοκομεία στη χώρα που διαθέτουν τμήματα ψυχιατρικής.
Ο «φύλακας άγγελος» των επίδοξων αυτόχειρων
Ενας 40χρονος Κινέζος, γνωστός ως κύριος Τσεν, σπεύδει σε ρόλο «από μηχανής Θεού» να τραβήξει πίσω από το χείλος της αυτοκαταστροφής όσους δοκιμάζουν να κάνουν την απονενοημένη βουτιά στο κενό από την κεντρική γέφυρα της κινεζικής μητρόπολης Ναντζίνγκ.
Με τον ποταμό Γιανγκτσέ να ρέει σχεδόν 40 μέτρα κάτω από το οδόστρωμά της, η εν λόγω γέφυρα εξυπηρετεί όχι μόνο τους εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους που μετακινούνται μέσω αυτής καθημερινά αλλά και όσους επιθυμούν να δώσουν πρόωρο τέλος στη ζωή τους. Από αυτήν υπολογίζεται πως «βουτάει» κατά μέσο όρο ένα άτομο την εβδομάδα. Κάποιοι, ωστόσο, ενώ φτάνουν μέχρι την «άκρη του αβύσσου», δεν καταφέρνουν τελικώς να κάνουν το μοιραίο άλμα καθώς ένα «αόρατο χέρι», αυτό του κυρίου Τσεν, εμφανίζεται από το πουθενά και τους κρατάει στη ζωή.
Ο 40χρονος «αυτοδίδακτος διασώστης» περνάει τον ελεύθερο χρόνο του «σκανάροντας» τη γέφυρα από ένα υπερυψωμένο σημείο στο νότιο άκρο αυτής. Απαξ και δει κάποιον σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης να «φλερτάρει» με το κενό, ο 40χρονος σπεύδει και προσπαθεί να τον αποτρέψει, ακόμη και με τη βία. Η μέθοδος διάσωσης του «φύλακα αγγέλου» είναι σίγουρα αποτελεσματικότερη από αυτήν που ακολούθησαν οι Αρχές της πόλης Γκουανγκζού, οι οποίες άλειψαν με βούτυρο τις σιδεριές μιας γέφυρας προκειμένου να μην μπορούν οι επίδοξοι αυτόχειρες να σκαρφαλώνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου