Μετά τη Γαλλία και την Πορτογαλία ήρθε η σειρά της Ισπανίας να εφαρμόσει «μέτρα ΔΝΤ» για να κατευνάσει τις αγορές.
Με άμεση μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, πάγωμα των συντάξεων και πρόσθετες μειώσεις στις δημόσιες επενδύσεις συγκεκριμενοποίησε χθες στην ισπανική Βουλή ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο το πρόσθετο πακέτο λιτότητας που υποσχέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα. «Δεν είναι εύκολο για μια κυβέρνηση να λάβει αυτές τις αποφάσεις» είπε ο κ. Θαπατέρο, του οποίου η κυβέρνηση μόλις πριν από μία εβδομάδα απέκλειε οποιοδήποτε νέο πακέτο λιτότητας για να μην πλήξει την αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο το Σαββατοκύριακο δεσμεύθηκε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα όσες θεωρούνται ευάλωτες από τις αγορές, ότι θα δώσει πρόσθετα δείγματα λιτότητας για να συγκρατηθούν οι επιθέσεις τους.
Στα 50 δισ. ευρώ που περιελάμβανε το πρώτο πακέτο μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, για να μειωθεί από το 11,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3% το 2013, η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε να προσθέσει άλλα 15 δισ. ευρώ μειώσεων, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε 5 δισ. ευρώ εφέτος και σε 10 δισ. ευρώ το 2011. Η «εξοικονόμηση» αυτή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα μειώσει το έλλειμμα εφέτος κατά 0,5 μονάδες (από 9,8% σε 9,3% του ΑΕΠ) και του χρόνου κατά 1,0 μονάδα (από 7,5% σε 6,5%), με αμετάβλητο τον στόχο του 3% το 2013. Σύμφωνα με το πακέτο που αναγγέλθηκε, οι μισθοί του Δημοσίου μειώνονται από την 1η Ιουνίου κατά 5% και θα κρατηθούν παγωμένοι και το 2011. Ωστόσο η μείωση αυτή προαναγγέλλεται ως αναλογική, με τους υψηλότερους μισθούς να γνωρίζουν μεγαλύτερη μείωση. Ετσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι αμοιβές των υπουργών θα μειωθούν περαιτέρω κατά 15%. Παγωμένες θα μείνουν και οι συντάξεις στη διετία, εκτός μόνο από τις κατώτατες (που είναι περίπου το 30%). Επίσης καταργείται από 1.1.2011 το επίδομα τοκετού (2.500 ευρώ), το οποίο είχε αρχίσει να εφαρμόζεται μόλις το 2007.
Ακόμη πιο άμεσης «απόδοσης» φιλοδοξούν να είναι οι περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, που θα περιοριστούν περαιτέρω κατά 6 δισ. ευρώ, καθώς και στη διεθνή βοήθεια, που θα περικοπεί κατά 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, 1,2 δισ. ευρώ θα ζητηθεί να περικόψουν δήμοι και νομαρχίες.
Τα νέα μέτρα θα έχουν μια «προφανή κοινωνική επίπτωση», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός μιας χώρας της οποίας το ποσοστό ανεργίας έχει ήδη ξεπεράσει το 20%. Αλλά θα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς μετά βίας το τελευταίο τρίμηνο βγήκε από την ύφεση (με 0,1%). Θα περιορίσουν την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας κατά «μερικά δέκατα» τουλάχιστον, είπε ο Θαπατέρο, που ως τώρα υπολόγιζε σε ανάπτυξη 1,8% το 2011.
Σ τη Γαλλία η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν υιοθέτησε ένα πρόγραμμα περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου σε βάθος τριών ετών, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα λιτότητας αλλά εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 8% στο 3% του ΑΕΠ ως το 2013.
Τα μέτρα προβλέπουν τη μείωση κατά 10% των επιδοτήσεων ενοικίου, των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών, τη μείωση κατά 5% των εξόδων για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς και τη μείωση κατά 1,5% του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Για κάθε δύο υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται ένας.
Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες προβλέπει ότι η χώρα θα αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω της ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, της περιστολής των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 40% και της σταδιακής μείωσης των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και η περικοπή επιδομάτων. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος από το 9,4% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,3% του ΑΕΠ το 2010 και στο 3% του ΑΕΠ ως το 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου