Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πρωτομαγιά
Ελευθεροτυπία
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στις χώρες της Ασίας, οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας ενώ στην Ευρώπη, οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στην αυξανόμενη ανεργία.
Περίπου 300.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά μετά από την "αιματοβαμμένη πρωτομαγιά" του 1977 που σημαδεύτηκε από το θάνατο 34 ανθρώπων, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.
Αιματοβαμμένη ήταν η φετινή Πρωτομαγιά στην πόλη Ναλτσίκ, στα βόρεια του Καυκάσου, όταν ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 21 τραυματίστηκαν από μία βόμβα που εξερράγη στις θέσεις των επισήμων του ιπποδρόμου, την ώρα που ήταν σε ξέλιξη οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.
Ένταση και συλλήψεις στη Γερμανία
Περίπου 50 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο Βερολίνο και το Αμβούργο, λίγες ώρες πριν από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.
Στο Βερολίνο σχεδόν 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της πορείας ακροδεξιών οργανώσεων, εμποδίζοντας με οδοφράγματα και καθιστική διαμαρτυρία την πορεία των νεοναζί.
Στο οδόφραγμα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές έξω από σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρσε, τον οποίο και απομάκρυνε από το σημείο αυτό μαζί με άλλους διαδηλωτές η αστυνομία.
Κινητοποιήσεις ώστε να εμποδίσουν την πορεία νεοναζί, σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Ροστόκ της ανατολικής Γερμανίας, όπου 600 άνθρωποι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία 500 μελών του Εθνικού Γερμανικού Κόμματος (NPD). Στο Ερφουρτ, 400 άνθρωποι καθυστέρησαν αρκετές ώρες τη διαδήλωση του NPD στην οποία μετείχε ο ηγέτης του κόμματος Ούντο Βόιτ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη Λισαβόνα, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για το περιορισμό του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Κάτι περισσότεροι από 5.500 Ισπανοί κατέβηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης και διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της κυβέρνησης Θαπατέρο να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.
Στο Παρίσι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική του Νικολά Σαρκοζί και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Περίπου 280 διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από τα συνδικάτα, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκονται οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.
7.000 Ελβετοί διαδήλωσαν για την εργατική πρωτομαγιά, στο κέντρο της Ζυρίχης, όπου στο περιθώριο της πορείας ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές συλλήψειςΣτην Ιταλία, 700.000 νέοι από όλες τις πόλεις συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν τις μουσικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην Πρωτομαγιά.
Στην Κούβα εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί συμμετείχαν στην παραδοσιακή παρέλαση για τον εορτασμό της 1ης Μαΐου, ενώ τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο Ραούλ Κάστρο.
Εκατοντάδες άνεργοι εργάτες πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Λωρίδα της Γάζας, διαμαρτυρόμενοι για τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Σταθερές θέσεις εργασίας, αυξήσεις μισθών και κοινωνική ασφάλιση ήταν τα κύρια αιτήματα των εργατικών σωματείων στην Ιαπωνία, που οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Μόνο στο πάρκο Γιογιόγκι του Τόκιο, συγκεντρώθηκαν 32.000 διαδηλωτές.
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας από τους εργοδότες τους το ελάχιστο ποσό αμοιβής των 4,25 δολαρίων ΗΠΑ την ώρα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ταϊβάν, όπου περίπου 10.000 εργάτες διαμαρτυρήθηκαν για τους μειωμένους μισθούς καθώς και για την έλλειψη επιδομάτων.
Στο Νεπάλ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των ανταρτών της μαοϊκής εξέγερσης διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού, καλώντας σε επ' αόριστον γενική απεργία από αύριο και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Κατμαντού καθώς οι αρχές φοβούνται μήπως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεσπάσουν ταραχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου