Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΧΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΤΕΙΕΝΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Δωρας Aντωνιου

Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, αλλά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα την Κυριακή, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, δήλωσε ότι ο ορισμός χρονοδιαγράμματος εξετάζεται και πρόσθεσε: «Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και για το θέμα του εναέριου χώρου μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με την αντίληψη του win-win». Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την τοποθέτησή του για πτήσεις αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς οπλισμό, ενώ σε βάση αμοιβαιότητας έθεσε και την υποβολή σχεδίων πτήσεως, που ζήτησε για τα τουρκικά αεροσκάφη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. «Ενδειξη καλής θέλησης θα είναι η πραγματοποίηση ενός βήματος, δηλαδή το να πετούν τα αεροσκάφη δίχως βόμβες, αλλά και το να γνωστοποιείται αμοιβαία η διαδρομή τους», ανέφερε.

Η Αθήνα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι οι κεφαλαιώδεις διαφορές στις διμερείς σχέσεις παραμένουν στο ακέραιο, εμφανίζεται ικανοποιημένη από το καλό κλίμα που κυριάρχησε στη διάρκεια της επίσκεψης και από τα βήματα που έγιναν για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε περιφερειακούς τομείς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, τόνισε ότι «τα θέματα χαμηλής πολιτικής σημασίας είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών» και μίλησε για μια νέα προσπάθεια για βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, ανέφερε ότι το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζει η Ελλάδα και το οποίο συζητεί μέσω των διερευνητικών επαφών είναι η υφαλοκρηπίδα. Απαντώντας, δε, στην αναφορά του κ. Ερντογάν για αμοιβαιότητα στην υποβολή σχεδίων πτήσεως, δήλωσε ότι «στον δικό μας χώρο ευθύνης δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να παρέχει τέτοιου είδους λεπτομέρειες και πληροφορίες».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία επιβεβαιώνουν αυτό που κατέστη σαφές και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν: ότι ο κοινός τόπος στα μείζονα παραμένει ζητούμενο.

Επικρίσεις

Στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα για την αναφορά του ότι δεν τον ενοχλεί η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, (CHP), Ονούρ Οϊμέν, κατηγόρησε τον κ. Ερντογάν ότι δεν αποκόμισε τίποτα από την επίσκεψή του στην Αθήνα και ότι επιδιώκει να γίνεται αρεστός στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη στην κυβέρνησή του και να παραμείνει στην εξουσία. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), με αφορμή την αναφορά για την Οικουμενικότητα, κάνει λόγο για δηλώσεις που ενθαρρύνουν «όσους έχουν βλέψεις πάνω στην Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου