Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Να μην αλλάξει η καταδίκη των έξι

Ιστορία-Αναλύσεις
Τα Νέα

Την ανατροπή του ευνοϊκού κλίματος που κυριάρχησε στις προηγούμενες διαδικασίες του Αρείου Πάγου ως προς την αναβίωση της δίκης των έξι και τη μετά θάνατον αθώωσή τους για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας επιχειρεί η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, υπερασπιζόμενη την ορθότητα της αμφισβητούμενης απόφασης του 1922.

Θεωρώντας τους έξι τότε πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της χώρας υπεύθυνους για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τα 185 προσφυγικά σωματεία ζητούν από τον Αρειο Πάγο να μην ακυρώσει την απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου που επέβαλε την ποινή του θανάτου στους άλλοτε πρωθυπουργούς της Ελλάδας Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτο, στους υπουργούς Γ. Μπαλτατζή και Ν. Θεοτόκη, καθώς και στον στρατηγό Γ. Χατζανέστη για την ατιμωτική κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Οι έξι εκτελέστηκαν στις 15 Νοεμβρίου 1922 στο Γουδή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης που διήρκεσε ελάχιστα. Τώρα, ο εγγονός του τότε πρωθυπουργού Π. Πρωτοπαπαδάκη, Μιχ. Πρωτοπαπαδάκης, αγωνίζεται για την ηθική αποκατάσταση του παππού του, επιδιώκοντας την ακύρωση της απόφασης, 88 χρόνια μετά.

Η αίτηση

Η αίτηση του κ. Πρωτοπαπαδάκη απασχόλησε χθες για τρίτη φορά τον Αρειο Πάγο. Την πρώτη φορά, η αίτηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αλλά λόγω της διαφοράς μιας μόνο ψήφου, το Τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια ωστόσο έκρινε ότι αυτή η μικρή διαφορά δεν συνιστά λόγο επανεξέτασης της αίτησης από το ανώτερο όργανο και ανέπεμψε την υπόθεση στο Ζ΄ Τμήμα. Με την απόφαση αυτή πάντως η Ολομέλεια ουσιαστικά επικύρωσε την άποψη της πλειοψηφίας του Τμήματος, γεγονός που επικαλέστηκε χθες κατά κόρον η πλευρά του κ. Πρωτοπαπαδάκη, κατά την επανάληψη της διαδικασίας ενώπιον του Ζ΄ Τμήματος, όπου επικράτησε ένταση και σημειώθηκαν διαξιφισμοί.

Αφορμή της φόρτισης του κλίματος αποτέλεσε η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής που κατέθεσαν τα προσφυγικά σωματεία, ζητώντας να παραμείνει η απόφαση ως έχει. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας αρνήθηκε να κάνει δεκτή την πολιτική αγωγή αλλά τελικά- με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε- ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Κων. Κατερινόπουλος, εκπροσώπησε τους εντολείς του στο πλαίσιο της διαδικασίας.

«Τα προσφυγικά σωματεία άσκησαν πολιτική αγωγή για να υπερασπιστούν την ορθότητα της απόφασης Εκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών ως προς την ενοχή των έξι και όχι ως προς την ποινή, διότι τους θεωρούν υπεύθυνους για τη διαχείριση της ήττας που είχε ως αποτέλεσμα τον οριστικό ξεριζωμό 2 εκατομμυρίων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τον χαμό των περιουσιών τους και τη διακοπή της σχέσης τους με τα πατρογονικά εδάφη», υπογραμμίζει ο κ. Κατερινόπουλος.

Ο αντίλογος

Ο κ. Ν. Βασιλάτος ωστόσο- συνήγορος του κ. Πρωτοπαπαδάκηζήτησε να απορριφθεί η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, επικαλούμενος τις προηγούμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες είχε γίνει δεκτή η αίτηση χάρη στα νέα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης και αφορούν ένα τηλεγράφημα του Ελ. Βενιζέλου με το οποιο ζητούσε να μη γίνει η εκτέλεση, αλλά και μια μεταγενέστερη ομιλία του στη Βουλή και μια επιστολή του, όπου υποστήριζε ότι οι καταδικασθέντες δεν ήταν προδότες.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας των προσφύγων υπογράμμισε ότι «τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων συνιστά ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων», προτείνοντας μάλιστα να υποχρεωθεί ο κ. Μιχ. Πρωτοπαπαδάκης να αποκαταστήσει την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι πρόσφυγες από τις ενέργειες και τις παραλείψεις του παππού του. Στο ίδιο πνεύμα- της ανάγκης αποκατάστασης της μνήμης των έξι- ήταν και η εισήγηση του κ. Τσάγγα, ο οποίος πρότεινε στους δικαστές του Τμήματος την ακύρωση της απόφασης του Στρατοδικείου ως εσφαλμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου