ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Κατά της μείωσης των εθνικών αμυντικών δαπανών το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ
Του James Blitz
Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε χθες τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του να μην προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές των αμυντικών δαπανών τους, προκειμένου η 28μελής συμμαχία να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.
Τη στιγμή που η συμμαχία αποκάλυπτε το προσχέδιο για το μακροπρόθεσμο όραμά της, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προειδοποιούσε ότι οι μεγάλες περικοπές των αμυντικών δαπανών θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Ράσμουσεν αναγνωρίζει τις πιέσεις που δέχονται πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, για τη μείωση των αμυντικών δαπανών τους.
«Ως πρώην πρωθυπουργός (της Δανίας), γνωρίζω ότι όταν πρέπει να κάνεις περικοπές στις κοινωνικές παροχές, είναι πολύ δύσκολο να μην προχωρήσεις σε περικοπές και στις αμυντικές σου δαπάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, προσέθεσε, ότι «αν προχωρήσεις σε πολύ βαθιές περικοπές στις αμυντικές σου δαπάνες, επηρεάζεις την ασφάλεια μακροπρόθεσμα. Και γνωρίζουμε ότι η αβεβαιότητα και η αστάθεια, μπορεί να μην επηρεάζουν μόνο την οικονομική ανάπτυξη, τα ταξίδια και το εμπόριο, αλλά αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κόστος για την εσωτερική ασφάλεια».
Τα σχόλια του κ. Ράσμουσεν πραγματοποιήθηκαν αφού είχε λάβει την έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο «στρατηγικό δόγμα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που είχε ως στόχο να καθορίσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα.
Η επιτροπή αυτή, της οποίας ηγήθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, τονίζει ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, αν το ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν ή να μάχεται κατά της τρομοκρατίας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Αν το ΝΑΤΟ θέλει να φέρει εις πέρας με επιτυχία αυτές τις αποστολές, θα πρέπει να περιοριστούν οι περικοπές στις εθνικές αμυντικές δαπάνες, να εφαρμοσθούν νέες μεταρρυθμίσεις και να τεθούν νέες προτεραιότητες για το μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξισορροπήσει το ρόλο του ως εκστρατευτική συμμαχία, αλλά και ως υπέρμαχος της κυριαρχίας των κρατών-μελών του. «Το ΝΑΤΟ οφείλει να είναι ευπροσάρμοστο αν επιθυμεί να είναι ευέλικτο σε απρόβλεπτους καιρούς», επεσήμανε στους FT η κ. Ολμπράιτ. Ένα ακόμη σημείο της έκθεσης αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει ένα πλήρες αμυντικό πυραυλικό σύστημα, προκειμένου να διασφαλίσει τον συνολικό πληθυσμό των χωρών-μελών της Συμμαχίας που υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας των ΗΠΑ με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως τονίζεται στην έκθεση. Ο κ. Ράσμουσεν χαιρέτησε αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ένα ενιαίο πυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ευρώπη. «Εκτιμούμε ότι το κόστος διασύνδεσης αυτών των συστημάτων δεν θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ την ερχόμενη δεκαετία για τους 28 συμμάχους», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το ποσό αυτό «σχεδόν μηδαμινό».
Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έκθεσης αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διατηρήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη για όσο διάστημα θα χρησιμοποιούνται τα πυρηνικά όπλα. Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και ιδιαίτερα η Γερμανία- έχουν ταχθεί υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών όπλων υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν είναι απαραίτητα.
Παγκόσμια ασφάλεια
Τη στιγμή που η Συμμαχία αποκάλυπτε το προσχέδιο για το μακροπρόθεσμο όραμά της, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προειδοποιούσε ότι οι μεγάλες περικοπές των αμυντικών δαπανών θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου