Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το Έθνος
Επικεφαλής δέκα υπουργών και μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν στην αφετηρία μιας νέας προσπάθειας ελληνοτουρκικής προσέγγισης που αποτελεί στοίχημα για τους ηγέτες των δύο χωρών.
Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την πιο βαθιά κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, τα περιθώρια ελιγμών και «εκπλήξεων» περιορίζονται σημαντικά για τον Γ. Παπανδρέου και έτσι ενώ δεν αναμένεται κάποια δραματική πρόοδος στα πολιτικού χαρακτήρα ζητήματα, η έμφαση δίνεται στην οικονομική συνεργασία και σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, τουρισμού κ.λπ.
Το κλίμα αυτό συμβαδίζει απόλυτα με τον νέο προσανατολισμό της Τουρκίας που θεωρεί την οικονομική διείσδυση ως συμπληρωματική της επέκτασης της πολιτικής επιρροής της σε περιοχές που ταυτίζονται ιστορικά με τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η δημιουργία «ενιαίου χώρου» υποτιθέμενων «κοινών» οικονομικών συμφερόντων στο Αιγαίο εξυπηρετεί και υπερβαίνει την τουρκική πολιτική που είχε τεθεί σε εφαρμογή από την εποχή ακόμη της συνάντησης Μητσοτάκη - Γιλμάζ και προέβλεπε τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, ειδικά σε περιοχές και τομείς που βρίσκονται εκτός των ζωνών που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.
Αυτή η τακτική, όμως, παγιώνει σιωπηρά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και εξαρτά οικονομικά ακόμη περισσότερο τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από τις «διαθέσεις» της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας και των Τούρκων επενδυτών που συμπτωματικώς συνδέονται στενά με το ισλαμικό καθεστώς του κ. Ερντογάν.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην κορυφή της τουρκικής ατζέντας έχει μπει το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών αλλά και των τουριστών τρίτων χωρών που παραθερίζουν στην Τουρκία, ώστε να επισκέπτονται ελεύθερα και χωρίς διατυπώσεις τα ελληνικά νησιά για ημερήσιες εκδρομές. Αιτήματα που απλώς επιδιώκουν τη δημιουργία «ενιαίου χώρου».
Καθώς, μάλιστα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, μόνο τα ιδεολογικά και εθνικής στρατηγικής κίνητρα μπορεί να ερμηνεύσουν την έλευση πολυμελούς ομάδας Τούρκων επιχειρηματιών στην Ελλάδα για... επενδύσεις.
Σημαντικοί, επίσης, θα είναι και οι συμβολισμοί, καθώς την Παρασκευή οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα προεδρεύσουν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, με τη συμμετοχή σχεδόν δεκαεπτά υπουργών και από τις δύο χώρες.
Προβληματικές αποδεικνύονται οι βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Μπαγίς περί μείωσης των εξοπλισμών, καθώς δεν έχει προηγηθεί σοβαρή προετοιμασία (για τον λόγο αυτό, εξάλλου, από το Συμβούλιο απουσιάζουν οι υπουργοί Αμυνας) και ο Τούρκος υπουργός τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε σε περιορισμό των αμυντικών δαπανών στα «επίπεδα του ΝΑΤΟ», κάτι που βεβαίως παραπέμπει σε μονομερή περιορισμό της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ο κ. Ερντογάν σε αυτή την επίσκεψη δεν θα έχει χρόνο να επισκεφθεί τη Θράκη (σ.σ.: όπου σύμφωνα με δήλωση του κ. Δρούτσα θα μπορούσε να είχε επισκεφθεί, συνοδεία του Ελληνα πρωθυπουργού), αλλά παρ’ όλα αυτά θα συναντηθεί στην Αθήνα με τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή» και τους ψευδομουφτήδες, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου θα έχουν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου