Σε πλήρη σύμπνοια βρίσκονται η Αγκυρα και ο διεθνής παράγοντας για το μέλλον των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, όπου στήνεται προσεκτικά σκηνικό Μπούργκενστοκ όπως το 2004. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ του κ. Δ. Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου διεξάγεται την προσεχή Τετάρτη, 26 Μαΐου. Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Τουρκία, ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται επ΄ άπειρον απηχούν όμως αυτό που έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι ομολογούν στο παρασκήνιο: ότι δηλαδή έχει τεθεί ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα για λύση ως τα τέλη του 2010. Και επίσης, ότι από τη στιγμή που οι διαφορές των δύο πλευρών στο νησί δεν μπορούν να γεφυρωθούν πλήρως, η καλύτερη επιλογή είναι η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης μετά το καλοκαίρι, πιθανότατα το φθινόπωρο.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ξεκάθαρος για τις επιθυμίες της Αγκυρας. Μίλησε για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ως τα τέλη του 2010. Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η εκλογή του, θεωρούμενου ως εθνικιστή, Ερογλου στην «προεδρία» του ψευδοκράτους δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις,που γίνονται μεταξύ των δύο προέδρων, από το σημείο όπου τις άφησαν οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι της Δημοκρατίας» τόνισε.
Και επανέλαβε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία), του ΟΗΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Την ίδια στιγμή η Αθήνα κρατάει χαμηλούς τόνους. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , εκφράζει την υποστήριξή της στο πρόσωπο του κ. Χριστόφια, ομιλεί για «κυπριακή λύση» και τάσσεται κατά των εγγυήσεων.
Το τέλος του 2010 αναδύεται ως χρονοδιάγραμμα και λόγω του εκλογικού κύκλου. Το 2011 η Τουρκία θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί υπό πίεση από σκληροπυρηνικούς κύκλους για τη στάση του στο Κυπριακό. Το ίδιο θα συμβεί και στην Κύπρο, όπου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο Κυπριακό θεωρείται το βασικό εμπόδιο στη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αλλά και για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Το σκηνικό συμπληρώνεται από άλλες δύο παραμέτρους που λειτουργούν ως μοχλοί πίεσης για τη Λευκωσία. Η πρώτη αφορά την ανακίνηση του Κανονισμού απευθείας εμπορίου ΕΕ- Κατεχομένων από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Στέφαν Φούλε με σκοπό την άρση της επονομαζόμενης «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».
Η δεύτερη είναι αυτή του τουρκικού Σχεδίου Β. «Η “Βόρεια Κύπρος” έχει γίνει αποδεκτή ως παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης» σημείωσε χαρακτηριστικά στην Αθήνα ο κ. Ερντογάν. Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν στο «Βήμα» ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, το εναλλακτικό σχέδιο της Αγκυρας είναι η διχοτόμηση. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει το καθεστώς του ψευδοκράτους με αναγνωρίσεις από ισλαμικά κράτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου