Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ

Ελευθεροτυπία




της Ν.ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Η τύχη χαμογέλασε στον Σάιμον Ράβιτς, βρετανό υπήκοο, ο οποίος έψαχνε για δουλειά στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2008 υπέγραψε, όπως λέει, σύμβαση εργασίας ως τεχνικός Ιντερνετ στη ΜΚΟ ACT-UP, που ασχολείται με το AIDS.



Η τύχη όμως τον εγκατέλειψε γρήγορα: «Τον Φεβρουάριο του 2009, ο επικεφαλής της οργάνωσης Κωνσταντής Καμπουράκης ζήτησε από εμένα και τη Χριστίνα Χωριανοπούλου, εθελόντρια της ACT-UP, να κατασκευάσουμε αποδείξεις προκειμένου να καλυφθούν κενά στη διαχείριση κρατικών κονδυλίων. Λόγω της άρνησής μου την επομένη βρήκα αλλαγμένες τις κλειδαριές των γραφείων. Τον Μάρτιο, η ACT-UP έπαψε να μου καταβάλλει τις αποδοχές μου. Ολο δε το διάστημα με είχε ανασφάλιστο».
«Δεν υπήρχαν παραστατικά για να δικαιολογήσουν τα ποσά επιδότησης που έλαβαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Μας ζήτησαν να κατασκευάσουμε αποδείξεις» εξηγεί η Χριστίνα Χωριανοπούλου και δηλώνει ότι ήταν παρούσα στην υπογραφή της σύμβασης του Βρετανού.

Το γνήσιον της υπογραφής
Το επόμενο διάστημα, ο Ράβιτς προσφεύγει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οπότε και ορίζεται τριμερής συνάντηση: «Τότε ο Κ. Καμπουράκης με μήνυσε αρνούμενος την υπογραφή του στη σύμβαση εργασίας μου. Στη συνέχεια κατήγγειλα τα μέλη του δ.σ. της οργάνωσης για ψευδή καταμήνυση, επισυνάπτοντας έκθεση της γραφολόγου Μάγδας Καμπούρη (σ.σ.: είναι στη διάθεση της εφημερίδας) βάσει της οποίας δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη γνησιότητα της υπογραφής του.
»Κατέθεσα επίσης αγωγή διεδικώντας τα οφειλόμενα και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστην. Πρόσφατα ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση για τις μηνύσεις, ενώ η εκδίκαση της αγωγής μου αναβλήθηκε. Επειδή δεν προσήλθαν οι αντίδικοι».
Κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στη χώρα μας ο Βρετανός γνωρίζει την Κάλλια Χατζηγιάννη, ιστορικό, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στον νομό Ευβοίας και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, η οποία τον πείθει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ξεκινούν μαζί τη διερεύνηση της οικονομικής διαχείρισης της ACT-UP, ζητώντας πληροφορίες από φορείς και οργανισμούς από τους οποίους η ΜΚΟ έλαβε κονδύλια.
Η ίδια θα μας πει: «Ηταν κοινό μυστικό ότι οι ιθύνοντες της ACT-UP, με την ανοχή και κάλυψη δημοσίων φορέων, εξαργύρωναν τη διεθνή αίγλη της ACT-UP, αλλά και της ελληνικής ACT-UP των αρχών της δεκαετίας του '90».
Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης είναι η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) (υπουργείο Εξωτερικών) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) (υπουργείο Υγείας).
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος και η ταμίας της ΜΚΟ γιατρός Χρυσούλα Μπότση, είναι ταυτοχρόνως υπεύθυνοι δύο υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ (από το οποίο και χρηματοδοτήθηκαν). Ο πρώτος, του γραφείου Μελέτης-Αντιμετώπισης Trafficking και, η δεύτερη, του γραφείου HIV/AIDS. Τα τμήματα αυτά αποτελούν το «Εθνικό Σημείο Επαφής» για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ο Κ. Καμπουράκης σε δημόσιες ομιλίες του αυτοπροσδιορίζεται ως γιατρός. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως, προσελήφθη ως διοικητικός υπάλληλος, καταθέτοντας απολυτήριο λυκείου.
Τον Απρίλιο του 2009 ο Βρετανός απευθύνεται εγγράφως σε ΚΕΕΛΠΝΟ και ΥΔΑΣ.
Τόσο ο Σ. Ράβιτς όσο και η Κάλλια Χατζηγιάννη εξηγούν ότι, για να λάβουν τα αιτούμενα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες: «Χρειάστηκαν οι επανειλημμένες (επί 6 μήνες) έγγραφες και τηλεφωνικές παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη προς τη διοίκηση του οργανισμού, αμέτρητα τηλεφωνήματα στο γραφείο του προέδρου, τη νομική υπηρεσία και τον διευθυντή του οργανισμού. Και τέσσερις συναντήσεις με τους υπεύθυνους, την επομένη των οποίων λησμονούσαν τα υπεσχημένα».
Σύγκρουση συμφερόντων
Τονίζουν επίσης ότι στα έγγραφα που τελικά πήραν δεν συμπεριλαμβάνονται τα ουσιώδη: συμβάσεις, προϋπολογισμοί, εκθέσεις και παραστατικά για έργα και δράσεις για τα οποία χρηματοδοτήθηκε η ACT-UP. Από το 2005 μέχρι το 2007, η οργάνωση έλαβε 87.800 χιλιάδες ευρώ.
Οι δύο πολίτες θέτουν θέμα δεοντολογίας και σύγκρουσης συμφερόντων, και δεν είναι οι μόνοι. Ο συντονιστής της Επιτροπής Κοινωνικού διαλόγου για το AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γρ. Βαλιανάτος, τονίζει: «Θέλω η ACT-UP να αποκτήσει ξανά τον ουσιαστικό ρόλο της στη βοήθεια για το AIDS. Να τελειώσει όλο αυτό το μασκαριλίκι».
Οσον αφορά την ΥΔΑΣ, λίγες μέρες μετά την επιστολή Ράβιτς, κάλεσε με εξώδικο την ACT-UP, καθώς τα παραστατικά που κατέθεσε η ΜΚΟ θεωρήθηκαν ελλιπή. Ακολούθησε δεύτερη εξώδικος πρόσκληση. Και πάλι όμως τα οικονομικά στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή. Σε επικοινωνία της «Κ.Ε.» με την ΥΔΑΣ αναφέρθηκε ότι «η πράξη καταλογισμού για παραστατικά της οργάνωσης που δεν έγιναν αποδεκτά βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής». Από την ΥΔΑΣ, η ACT-UP επιχορηγήθηκε με 320.310 ευρώ, από τα οποία εκταμιεύθηκαν 180.855 ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. http://fckdupathens.wordpress.com/2011/02/18/the-never-ending-lie/

    To give further credence to the lies and malicious slander spread by the President of ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS and their board, who still seeks to further distance themselves from the truth and the actions of their current Board of Directors.

    ΑπάντησηΔιαγραφή