Τα Νέα
της Α. ΠΕΛΩΝΗ
Θετικό απολογισμό της επίσκεψης Ερντογάν κάνει η Αθήνα, καθώς σε αυτή τη φάση ο στόχος, ο οποίος ήταν ήταν η συνεργασία σε επίπεδο υπουργών και οι συμφωνίες σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», επετεύχθη.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση διατηρούσε χαμηλές προσδοκίες από την αναμενόμενη επίσκεψη όλη την περασμένη εβδομάδα (σ.σ.: σταθερή παραμένει η διάσταση απόψεων για το Αιγαίο, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και το Κυπριακό), σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που σήκωνε τον πήχυ για να εξασφαλίσει τα μέγιστα στο επικοινωνιακό πεδίο. Από την τουρκική πλευρά άφηναν να διαρρεύσει ακόμη και ότι ο τούρκος Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αντ΄ αυτού, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι το θέμα συζητείται στα αρμόδια υπουργεία, μοιράστηκε «λάιβ» την εμπειρία του ως μαθητής από την πρώτη επίσκεψή του στη Χάλκη και αρκέστηκε στο να παραδεχθεί ότι ο όρος «οικουμενικός» δεν τον ενοχλεί, δήλωση η οποία έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου υπεραμύνθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είπε ότι «το πώς θα προσδιορίσουν τον Πατριάρχη αυτοί οι οποίοι πιστεύουν σε μια θρησκεία δεν θα πρέπει να αφεθεί στους εκπροσώπους μιας άλλης θρησκείας. Ακόμη και οι Οθωμανοί είχαν δείξει σεβασμό στον προσδιορισμό αυτό».
«Αφετηρία»
Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την αφετηρία και όχι το τέλος της διαδρομής και πως ακριβώς οι διαφωνίες που κατέστησαν ξεκάθαρες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Πρωθυπουργών είναι αυτές που επιβάλλουν την εκ νέου προσπάθεια για βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Αγκυρα.
Διπλωματικές πηγές μιλούν για ρεαλιστικές προσδοκίες που περνούν μέσα από την ανάπτυξη των σχέσεων σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων αμοιβαίου συμφέροντος. Με αυτή την έννοια, συνεχίζουν, ο στόχος για την ελληνική πλευρά επετεύχθη. «Δεν περιμέναμε περισσότερα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «πέρα από τις συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής».
Από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν η Αθήνα κρίνει σημαντική αυτή για τη λαθρομετανάστευση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως ει σερχομένων μεταναστών. Στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000
αιτήματα επανεισδοχής.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο περί υποβολής σχεδίων πτήσεων για το οποίο μίλησε ο τούρκος Πρωθυπουργός στους έλληνες δημοσιογράφους, η Αθήνα σημειώνει ότι πράγματι υπάρχει αυτή η σκέψη, «αλλά στη σημερινή της μορφή δεν μας ικανοποιεί πλήρως». Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι περιμένει πράξεις και κρίνει πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. Κι αυτό διότι ο Τ. Ερντογάν έχει μπροστά του ένα κρίσιμο δημοψήφισμα (στις 18 Ιουλίου) για το πακέτο συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο μπορεί να σημάνει το ανακάτεμα της τράπουλας στο εσωτερικό πεδίο, ή ακόμη και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συμπεριφορά της Αγκυρας στην προεκλογική περίοδο. Ενδεικτική του κλίματος που επιθυμεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος μίλησε για επίσκεψη με σημασία «τόσο συμβολική όσο και στην ουσία» και για το «απτό αποτέλεσμα» των 21 συμφωνιών που υπεγράφησαν. Σχολιάζοντας τη «σκληρή ατζέντα» του Τ. Ερντογάν και τη διαφωνία για τα μεγάλα θέματα, ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε πως «είναι γνωστό ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα». Τόνισε ακόμη ότι «οι ελληνικές θέσεις εκφράστηκαν όπως πάντα με ξεκάθαρο τρόπο σε όλες τις συνομιλίες από τον έλληνα Πρωθυπουργό. Ελληνικές θέσεις ξεκάθαρες, οι οποίες βασίζονται σε αρχές, στην αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
«Δεν υπογράψαμε αυτές τις συμφωνίες για να καταλάβουμε νησιά του Αιγαίου. Σχεδιάζουμε το κοινό μας πεπρωμένο, το κοινό μας μέλλον» διαβεβαίωσε από την Κωνσταντινούπολη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Α. Νταβούτογλου έκανε πάλι λόγο για «ιστορικό γεγονός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και υπογράμμισε πως η επίσκεψη «έδωσε οριστικά νέα μορφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Τα ΜΜΕ
Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του τουρκικού Τύπου για την επίσκεψη. Με τίτλους όπως «Το Αιγαίο αγκάλιασε την ειρήνη», «Νέα σελίδα στο Αιγαίο», «Νέο σωτήριο έτος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», οι περισσότερες εφημερίδες εστιάζουν στις 21 συμφωνίες που υπεγράφησαν και στις συναντήσεις ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» φιλοξενεί δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Γ. Παπανδρέου «έλαβα κάποια ένδειξη για την επίλυση του θέματος των μουφτήδων», ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπουγκιούν» κατά την επιστροφή του από την Αθήνα ο τούρκος Πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μπορούσε η Τουρκία να μεταβεί στη Χάγη, ο Τ. Ερντογάν απάντησε: «Θα δούμε αν μπορούμε να βάλουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων. Οι φίλοι μας συνομιλούν. Ανάλογα θα συνεχίσουμε. Και στον Πρωθυπουργό Παπανδρέου διαβλέπω μια παράλληλη βούληση. Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και για το θέμα του εναέριου χώρου μπορούμε να πάμε στη Χάγη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου