Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΟΣ

Υπό αναθεώρηση συλλογικές συμβάσεις, ο μηχανισμός διαιτησίας, ο κατώτατος μισθός, οι ομαδικές απολύσεις και οι αποζημιώσεις. Για έκρηξη της ανεργίας κάνει λόγο η ΓΣΕΕ και ανοίγει παράθυρο για να διαπραγματευτεί με τους εργοδότες

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που φέρνει τα πάνω - κάτω στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας, στο τραπέζι του... Προκρούστη μπαίνει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

Με βήμα ταχύ και υπό τη σκιά της τρόικας -του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- το υπουργείο Εργασίας προωθεί δέσμη αλλαγών που επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες σε κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, το όριο των μαζικών απολύσεων, το ισχύον πλαίσιο των αποζημιώσεων, η λειτουργία του μηχανισμού διαιτησίας του ΟΜΕΔ, ο κατώτατος μισθός για τους νέους είναι ορισμένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε με επιστολή του την περασμένη Παρασκευή τις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις «σε συνάντηση εργασίας, διαβούλευση» τη Δευτέρα 31 Μαΐου, για τα μέτρα στην αγορά εργασίας που έχει δεσμευτεί να λάβει η χώρα σύμφωνα με το μνημόνιο προσφυγής στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, εκτιμά ότι τα μέτρα θα φέρουν έκρηξη της ανεργίας και σημαντικές απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο ακόμη και για 1,5 εκατομμύριο ανέργους μέχρι το τέλος του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνομοσπονδία δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένη να πάει στον διάλογο, ενώ δεν αποκλείεται να διαπραγματευτεί με τους εργοδότες για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το εύρος των παρεμβάσεων.

Τα μέτωπα

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι προωθούμενες αλλαγές εστιάζονται στα εξής σημεία:

1 «Παράκαμψη» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα μπορούν πλέον να θέτουν δυσμενέστερους για τον εργαζόμενο όρους από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ. Αυτό στην ουσία καταργεί τις ρυθμίσεις που εισάγει η γενική σύμβαση, αλλά και την ίδια τη σύμβαση, αφού οι διατάξεις τροποποιούνται προς το χειρότερο. Ως τώρα οι κλαδικές συμβάσεις λαμβάνουν ως μίνιμουμ βάση την ΕΓΣΣΕ.

2 Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Σήμερα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία η πλευρά των εργαζομένων προσφεύγει στον Οργανισμό αρχικά για μεσολάβηση και στη συνέχεια για διαιτησία, με την απόφαση να είναι υποχρεωτική. Μετά τις αλλαγές θα απαιτείται να υπάρχει συναίνεση και του εργοδότη για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει συναίνεση τα συνδικάτα θα έχουν μοναδικό μοχλό πίεσης τις κινητοποιήσεις.

3 Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το όριο απολύσεων θα αυξηθεί από 2% στο 4% για μεγάλες επιχειρήσεις (που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους).

4 Χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών. Τα σενάρια προβλέπουν πως οι νέοι θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού που προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση (και ο οποίος είναι 740 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως θα εισπράττουν 595 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για προσλήψεις μαθητείας ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που θα διαρκούν ένα έτος, ενώ τις ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

5 Αλλαγή του «πλαισίου» των αποζημιώσεων. Η πρόταση του υπουργείου αναμένεται να μεταβάλει τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, οι οποίες θα δίδονται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η μείωση των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους στο 25%, με ταυτόχρονη μικρή αύξηση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών, που σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος.

Στον διάλογο αναμένεται επίσης να συζητηθούν παρεμβάσεις για τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης, νέοι όροι ασφάλισης και απασχόλησης για μαθητευόμενους, όπως επίσης μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους.

Γιάννης Φώσκολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου