Σε τροχιά επικίνδυνης όξυνσης εισέρχονται οι σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, μετά τα τελευταία αιματηρά επεισόδια, με ορατό τον κίνδυνο μιας νέας αποσταθεροποίησης. Αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να παρομοιάσει κανείς τη σημερινή κατάσταση με εκείνη του 1991 που οδήγησε στην ένοπλη σύγκρουση των δύο πλευρών, εν τούτοις καταγράφονται γεγονότα και εξελίξεις που ανακαλούν στη μνήμη την ατμόσφαιρα προ της εξέγερσης του UCK. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης στα σύνορα με το Κόσοβο σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας που μετέφερε μεγάλη ποσότητα οπλισμού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Αλβανοί, τους οποίους οι Αρχές στα Σκόπια χαρακτήρισαν λαθρέμπορους. Είχε προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, η ανακάλυψη τεράστιας αποθήκης με όπλα, στην κοιλάδα του Μπλάτσε, στη μεθόριο με το Κόσοβο, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων φρουρών, οι οποίοι διέφυγαν στο Κόσοβο.
Την ευθύνη του επεισοδίου ανέλαβε με προκήρυξή του ο «Αλβανικός Εθνικός Στρατός», που εμφανίζεται ως συνεχιστής του UCK και δηλώνει ότι όραμά του είναι η απελευθέρωση των «απανταχού καταπιεζόμενων Αλβανών». Ταυτόχρονα, στην ορεινή μεθόριο με το Κόσοβο ένας αριθμός χωριών (Τανούσεφτσι, Λούκαρ, Μπρέσα, Γκοσίτσα) έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και τελεί υπό την ηγεμονία του πρώην διοικητή του UCK και μετέπειτα βουλευτή Τζεζαΐρ Σιακίρι ή κομαντάντε Χότζα. Λαθρέμποροι, όπως τους θέλουν οι σλαβομακεδονικές αρχές, ή κάτι πιο σοβαρό; Για λαθρέμπορους και κακοποιούς του ποινικού δικαίου μιλούσαν πάντως και για τις ένοπλες ομάδες που σχεδόν κατά τον ίδιο τρόπο δραστηριοποιούνταν την άνοιξη του 1991 στην ορεινή Σαρ Πλάνινα και την Τσέρνα Γκόρα, στη μεθόριο με το Κόσοβο, για να αποδειχθεί τελικά ότι επρόκειτο για έναν άριστα οργανωμένο στρατό των Αλβανών, τον γνωστό UCK.
Ο διεθνής παράγοντας στα Σκόπια δείχνει να ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στις διεθνοτικές σχέσεις, και με αφορμή το επεισόδιο στο Μπλάτσε, οι πρεσβευτές Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ και ΗΠΑ σε κοινή ανακοίνωσή τους έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Η ένταση δεν περιορίζεται μόνο στα δάση και τα βουνά της μεθορίου. Στην πόλη των Σκοπίων την Κυριακή πραγματοποιήθηκε δυναμική διαδήλωση τριών χιλιάδων Αλβανών από το Τέτοβο, οργανωμένη από σαράντα ΜΚΟ με αιτήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοεθνών τους.
Μολονότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, το DUI του πρώην UCK, συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, το δεύτερο σε δύναμη, Δημοκρατικό Κόμμα του Μέντουχ Θάτσι, απέχει από τη Βουλή και γενικά οι σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων βρίσκονται σε αποκλίνουσα τροχιά.
Η εθνοκεντρική πολιτική του Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, με τη «μακεδονοποίηση» των πάντων στη χώρα, έχει εξαγριώσει τους Αλβανούς του Τετόβου που αμφισβητούν ανοιχτά τον μακεδονικό χαρακτήρα του κράτους και πιέζουν για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας έτσι ώστε να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου