Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Παλαιστίνη
tvxs.gr

«Βασικό στυλοβάτη στην ένοπλη διαμάχη με τη Χαμάς» περιγράφει σε κρατικό έγγραφο το Ισραήλ την καταστολή των εισαγωγών στη Γάζα. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι έγιναν εκτιμήσεις για το πόσες θερμίδες χρειάζονται οι κάτοικοι της Γάζας, αλλά αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία αυτά για τη δημιουργία πολιτικής.

Το βρετανικό BBC απέκτησε πρόσβαση σε ντοκουμέντα που υποβλήθηκαν σε ισραηλινό δικαστήριο τα οποία φέρνουν στο φως άγνωστες λεπτομέρειες για το πώς και το γιατί οι Ισραηλινοί διατηρούν τον αποκλεισμό της Γάζας. Το Ισραήλ λέει ότι ο αποκλεισμός είναι για να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και που στηρίζει τις επιθέσεις εις βάρος των κατοίκων του.

Πριν από τρία χρόνια, όταν το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς ανέλαβε την εξουσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος ενέτειναν τον αποκλεισμό των συνόρων της Γάζα, αφήνοντας τον πληθυσμό του 1,5 εκατ. της περιοχής να αντιμετωπίζει οξείες ελλείψεις.

Το Ισραήλ δεν εξέδωσε ποτέ λίστα με τα απαγορευμένα είδη, δηλώνοντας ότι εγκρίνει τα αιτήματα ένα-ένα, με αποτέλεσμα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι εμπορικοί εισαγωγείς να επιχειρούν να μαντέψουν τι θα επιτραπεί κάθε φορά.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο από κινητοποίηση της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha. Η οργάνωση πάλευε για περισσότερο από ένα χρόνο, βασισμένη στην νομοθεσία, να εκμαιεύσει από το ισραηλινό κράτος πληροφορίες σχετικά με το τί ακριβώς επιτρέπεται και τί όχι στη Γάζα, καθώς και το αιτιολογικό. Έτσι, η Gisha έφερε στα δικαστήρια τις ισραηλινές αρχές τον Ιανουάριο, προκειμένου να δοθούν οι πληροφορίες που ζητά η οργάνωση.

Η διευθύντρια της οργάνωσης Sari Bashi λέει ότι δεν είναι ειδικός σε θέματα ασφαλείας, αλλά «το να μην επιτρέπεται στα παιδιά να λαμβάνουν παιχνίδια, το να μην επιτρέπεται στους κατασκευαστές να λαμβάνουν πρώτες ύλες, δεν καταλαβαίνω πώς αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ». Η κα. Bashi τονίζει μάλιστα ότι ορισμένες από τις απαγορεύσεις είναι παράλογα αυθαίρετες. «Δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί επιτρέπεται η κανέλα αλλά όχι το κόλιαντρο. Υπάρχει κάτι το επικίνδυνο στο κόλιαντρο; Είναι το κόλιαντρο πιο σημαντικό για την οικονομία της Γάζας, από την κανέλλα; Αυτή είναι μια πολιτική δεν βγάζει νόημα», λέει και υπογραμμίζει ότι αν υπάρχει λογική πίσω από αυτές τις αποφάσεις, τότε ο στρατός πρέπει να αποκαλύψει ποια είναι αυτή.

Μετά από μήνες αναμονής, το κράτος έδωσε γραπτώς την απάντησή του στο δικαστήριο, έγγραφο που είδε το BBC και το οποίο ρίχνει λίγο φως στις διαδικασίες πίσω από τον αποκλεισμό.

Το όλο σκεπτικό είναι γραμμένο με έντονους χαρακτήρες: «Ο περιορισμός της μεταφοράς αγαθών είναι βασικός στυλοβάτης τνω μέσων που έχει στη διάθεσή του το Κράτος του Ισραήλ στην ένοπλη διαμάχη μεταξύ αυτού και της Χαμάς». Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαιώνουν επίσης την ύπαρξη 4 εγγράφων που σχετίζονται στο πώς λειτουργεί ο αποκλεισμός: το πώς επεξεργάζονται τις αιτήσεις για εισαγωγές στη Γάζα, το πώς παρακολουθούνται οι ελλείψεις εντός της Γάζας, τις εγκεκριμένες λίστες με το τί επιτρέπεται να μπει και ένα έγγραφο με τίτλο «Κατανάλωση Τροφής στη Λωρίδα της Γάζας – Κόκκινες γραμμές», στο οποίο ορίζεται η ελάχιστη κατανάλωση θερμίδων που χρειάζονται οι 1.500.000 κάτοικοι της Γάζας, σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο τους.

Αυτό το έγγραφο πάντως, επιμένει το κράτος, είναι μοναχά μια πρόχειρη παρουσίαση PowerPoint που χρησιμοποιείται για «εσωτερική εργασία προγραμματισμού» και το οποίο «ποτέ δεν χρησίμευσε ως βάση για την πολιτική της εξουσίας». Πάντως, ενώ τα τρία πρώτα έγγραφα υπόσχονται πλήθος λεπτομερειών, οι λεπτομέρειες αυτές δεν δίνονται ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, το κράτος υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη του τί επιτρέπεται και τί όχι θα «ζημίωνε την εθνική ασφάλεια και θα έβλαπτε τις διεθνείς σχέσεις». Υπόσχεται πάντως να αποκαλύψει τα περιεχόμενα των εγγράφων στο δικαστήριο, σε ιδιαίτερη σύσκεψη με τον δικαστή.

Το BBC έχει συλλέξει πληροφορίες από «αξιόπιστες πηγές» τα οποία επιτρέπονται για εισαγωγή – από κόκκινα φασόλια μέχρι το κρέας κονσέρβα – και από τον Μάρτιο συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και τα παπούτσια. Μεταξύ των απαγορευμένων ειδών είναι η μαρμελάδα, η σοκολάτα, τα ξύλα για έπιπλα, οι φρουτοχυμοί, τα πλαστικά παιχνίδια, τα υφάσματα.

Το έγγραφο που υπέβαλε στο δικαστήριο το κράτος του Ισραήλ εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά και σίγουρα δεν ικανοποιεί όσους καλούν το Ισραήλ να είναι πιο ανοιχτό σχετικά με μια από τις πιο προκλητικές πολιτικές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου