Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Πιέσεις για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Αγώνων

Έθνος

Πιέσεις από «άτυπη συμβουλευτική ομάδα» και από χώρες όπως η Αμερική, η Αγγλία και το Ισραήλ προς την Ελλάδα, για την ανάγκη ανάμειξης του ΝΑΤΟ στην οργάνωση πλέγματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποκάλυψε χθες ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens.

Ο πρώην υπουργός, έκανε λόγο για «πιέσεις που ασκήθηκαν από τις τρεις αυτές χώρες προς την Ελλάδα, αλλά και για προειδοποιήσεις που προήλθαν από άτυπη «συμβουλευτική» ομάδα -όπως τη χαρακτήρισε- για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι για να διεξαχθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια η τεράστια αυτή διοργάνωση, θα πρέπει να αναμειχθεί ενεργά το ΝΑΤΟ».

Ο μάρτυς αποκάλυψε επίσης ότι τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του δύο ή τρεις φορές ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς -διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτόν το ημερολόγιο Χριστοφοράκου στο οποίο είχαν καταγραφεί πάνω από 40 (!) συναντήσεις- προκειμένου να του ζητήσει επιπλέον χρήματα για το σύστημα ΤΕΤΡΑ, αιτούμενος να δει το συγκεκριμένο υποσύστημα του C4I ως ξεχωριστό κομμάτι από τη συμφωνία με τη SAIC. «Εγώ του το ξέκοψα εξαρχής, απαντώντας του ότι η σύμβαση είναι μία», φέρεται να απάντησε. Δήλωσε δε άγνοια για τις μίζες που «πηγαινοέρχονταν» από τη Siemens.

Ο κ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» τη χρήση επί δύο μήνες του συστήματος ασφαλείας C4I, αφού φέρεται να τόνισε ότι «στην περίπτωση που υπήρχε καταγγελία της σύμβασης το επίμαχο διάστημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα νέκρωναν τα πάντα».

Η υπενθύμιση της φράσης του Γ. Βουλγαράκη «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» προκάλεσε την έκρηξη του πρώην υπουργού κατά την κατάθεσή του. Αφορμή στάθηκε η απευθείας ανάθεση -τον Φεβρουάριο του 2007- στη Siemens ενός έργου με ηλεκτρονικούς ξεναγούς όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη «αν ήταν σωστό έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου να δίνετε απευθείας έργο στη Siemens» και απάντησε ότι «όλα έγιναν νόμιμα».

«Επιμένετε ότι το νόμιμο είναι και ηθικό», είπε ο βουλευτής προκαλώντας την έντονη αντίδραση του μάρτυρα, ο οποίος ανέφερε ότι «αν γινόντουσαν όλα νόμιμα δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ», αλλά και ότι «το τι είναι ηθικό είναι υποκειμενικό...».

50 εκατ. ευρώ για μίζες

Πενήντα εκατομμύρια ευρώ περιέχονταν σε λογαριασμούς των μαύρων ταμείων της Siemens και προορίζονταν για τον χρηματισμό προσώπων στην Ελλάδα, προκειμένου η εταιρεία να αναλάβει έργα. Το τίμημα των προμηθειών και των έργων που αναλάμβανε η Siemens από το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρυνόταν με 10%, εκ του οποίου το 8% προοριζόταν για χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και το 2% για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία της δικογραφίας που γίνεται στο πλαίσιο της Εξεταστικής. Με βάση αυτά, δε, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ. Βαλυράκης, ζητεί με χθεσινή επιστολή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, να αξιολογηθούν τα συγκεκριμένα δεδομένα, για να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου