Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΤΟ ΙΣΑΡΗΛ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΦΙΣΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Ισραήλ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ο Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική της «αμφισημίας» για τα πυρηνικά με τη στήριξη των ΗΠΑ δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική της «αμφισημίας» όσον αφορά τα πυρηνικά, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Σύμφωνα με ξένους εμπειρογνώμονες, το Ισραήλ διαθέτει 100 έως 130 πυρηνικές κεφαλές, δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ/TNP), ούτε έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τις πυρηνικές του ικανότητες, ακολουθώντας το δόγμα της σκόπιμης αμφισημίας.

«Είναι μια ορθή πολιτική, δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε. Σε αυτό το θέμα, υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπαράκ στο ραδιόφωνο του στρατού.

Η πολιτική της αμφισημίας στο θέμα των πυρηνικών συνιστά την επίσημη ισραηλινή θέση από το 1965 που υιοθετήθηκε, κατά τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στη Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, οι ισραηλινές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι η χώρα τους δεν θα είναι η «πρώτη που θα εισαγάγει πυρηνικό εξοπλισμό στη Μέση Ανατολή».

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι επιθυμεί το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών αλλά αρνήθηκε να μιλήσει για το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει το εβραϊκό κράτος.

Ο Εχούντ Μπαράκ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να λάβουν άδεια για να μεταβούν στο εργοστάσιο της Ντιμόνα, διαβεβαίωσε πως «αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει».

«Δεν υφίσταται απειλή στις παραδοσιακές συμφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό» πρόσθεσε.

«Συνάντησα πριν από δύο εβδομάδες τον πρόεδρο Ομπάμα και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους. Όλοι μου είπαν πως οι προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης έχουν στόχο το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα».

Το εβραϊκό κράτος συνήψε μια συμφωνία το 1969 με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας οι ισραηλινοί ηγέτες θα απέχουν από κάθε δημόσια δήλωση για τα πυρηνικά της χώρας και δεν θα προβούν σε καμιά πυρηνική δοκιμή. Σε αντάλλαγμα η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να μην ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για το θέμα αυτό.

Για προληπτικούς λόγους, όλο το πρόγραμμα τελεί υπό στρατιωτική λογοκρισία, την οποία τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παρακάμπτουν, επικαλούμενα τις «γνώμες ξένων εμπειρογνωμόνων».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπαινιγμοί στο θέμα αυτό διατυπώθηκαν με περισσότερη σαφήνεια, κυρίως από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον νυν πρόεδρο που θεωρείται ο «πατέρας» του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος το οποίο ξεκίνησε με τη στενή συνεργασία της Γαλλίας στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Επιδιώκοντας να αποσπάσουν την αραβική υποστήριξη για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη να βρεθούν τρόποι για να εφαρμοστεί μια πρωτοβουλία του 1995 που θα εγγυάται τον πυρηνικό αφοπλισμό στην περιοχή.

Παράλληλα στη Δαμασκό ο πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να συμβάλει στις προσπάθειες να γίνει η Μέση Ανατολή μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, σε ομιλία του ενώπιον του ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που πραγματοποιεί από χθες το βράδυ επίσκεψη στη Συρία.

«Η Συρία στηρίζει τις προσπάθειες για τη μη διάδοση των στρατηγικών όπλων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο 'Ασαντ ζητώντας εκ νέου να βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και απορρίπτοντας «οιαδήποτε πολεμική περιπέτεια, οι συνέπειες της οποίας θα ήταν καταστροφικές για την περιοχή και όλο τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου