Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΕΝΑΣ ΓΚΑΝΤΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΑ ΝΕΑ

Σβήνει τα ίχνη του Ντενίζ Μπαϊκάλ ο διάδοχός του

Την Αριστερά της Τουρκίας ενώνει ο νέος ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CΗΡ) Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ντενίζ Μπαϊκάλ έπειτα από το ροζ σκάνδαλο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιµούν ότι εντός του κυβερνώντος Κόµµατος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επικρατεί ανησυχία, αφού οι πρώτες δηµοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 32% στο CΗΡ.

Πρώην γραφειοκράτης, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός µετά την υποψηφιότητά του πέρσι για τον Δήµο Κωνσταντινούπολης, ο 62χρονος Κιλιτσντάρογλου είναι γνωστός και µε το παρωνύµιο Γκάντι, επειδή µοιάζει πολύ στον ιστορικό ηγέτη της Ινδίας.

Ενα 24ωρο µετά την εκλογή του άλλαξε σχεδόν ολόκληρη τη 80µελή συνέλευση του κόµµατος φέρνοντας 52 καινούργια ονόµατα. «Εσβησε τα ίχνη του Μπαϊκάλ», σχολίαζαν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές. Ονόµατα όπως ο πρώην εκπρόσωπος του κόµµατος Μουσταφά Οζγιουρεκ και ο αντιπρόεδρος Ονούρ Οϊµέν, γνωστοί ως σκληροπυρηνικοί κεµαλιστές και εθνικιστές, αντικαταστάθηκαν από πολιτικούς οι οποίοι στηρίζουν την πρόοδο και την αλλαγή. Τώρα ο Κιλιτσντάρογλου έχει µπροστά του ένα χρόνο µέχρι τις εκλογές του Ιουλίου του 2011 για να αποδείξει αν είναι ο πολιτικός που αναζητούσε η αντιπολίτευση την τελευταία δεκαετία.

Οι επικρίσεις

Η οµιλία του το Σάββατο στο συνέδριο του κόµµατος όπου ήταν ο µόνος υποψήφιος είχε καθαρά προεκλογικό ύφος και επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση Ερντογάν προσφωνώντας τον τούρκο πρωθυπουργό «Ρετζέπ µπέη» και προκαλώντας µεγάλη αίσθηση επειδή όλοι µέχρι σήµερα τον αποκαλούσαν Ταγίπ. «Ρετζέπ µπέη, κάνεις διακοπές σε ξενοδοχεία επτά αστέρων, µένεις σε έπαυλη µε πισίνα, κάνεις γάµους πολυτελείας, ενώ τα θύµατα είναι οι φτωχοί και οι άνεργοι» είπε ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ο νέος ηγέτης του CΗΡ επαναφέρειτο κόµµα στη γραµµή του Σοσιαλισµού απευθυνόµενος στις φτωχές λαϊκές µάζες τις οποίες ο Ντενίζ Μπαϊκάλ είχε εγκαταλείψει µετατρέποντας το κόµµα σε εκπρόσωπο των «λευκών Τούρκων», όπως ονοµάζεται η εκλεκτή τάξη της Τουρκίας.

«Κεµάλ πρωθυπουργός», «Κεµάλ επαναστάτης» ήταν τα συνθήµατα που κυριάρχησαν στο συνέδριο όπου πήγε χωρίς γραβάτα. «Ετσι αισθάνοµαι πιο κοντά στον λαό», δήλωσε.

Οι αναλυτές

Πολιτικοί αναλυτές εκτιµούν ότι είναι µεγάλο πλεονέκτηµα για τον Κιλιτσντάρογλου το γεγονός ότι είναι και κουρδικής καταγωγής αλλά και αλεβίτης. «Αγαπητέ κύριε Γκάντι, αν κάνετε µια σωστή εκστρατεία, αν πείσετε τον λαό, έχετε µεγάλη πιθανότητα να γίνετε και πρωθυπουργός», γράφει ο Ρεχά Μουχτάρ της «Βατάν».

Εκτός από το Γκάντι, που του χάρισε ένας καταστηµατάρχης στα σοκάκια του Πέραν, στο συνέδριο του κόµµατος κέρδισε κι ένα ακόµη προσωνύµιο: Ετζεβίτ. Ο λόγος είναι ότι κάθησε δίπλα στη χήρα Ετζεβίτ, η οποία επέστρεψε ύστερα από δεκαετίες στο κόµµα για να τον στηρίξει. Τελειώνοντας την οµιλία του, ο νέος ηγέτης φόρεσε την τραγιάσκα του Ετζεβίτ.

«Από δω και µπρος η δουλειά του ΑΚΡ θα είναι πιο δύσκολη», έγραψε ο Ρουσέν Τσακίρ της «Βατάν». Ο Μεχµέτ Αλί Μπιράντ, πάλι, εκτιµά ότι δεν θα επηρεαστούν πολύ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόµµατος και πως στην ουσία ο 62χρονος Κιλιτσντάρογλου θα αυξήσει τα ποσοστά του CΗΡ φέρνοντας πίσω όλους αυτούς που έφυγαν από το κόµµα λόγω Ντενίζ Μπαϊκάλ.

«Αδύναµος κρίκος» η εξωτερική πολιτική

ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ και πιο κοντά στον σφυγµό µιας χώρας που αλλάζει ταχύτατα αναµένεται να είναι το CΗΡ επί προεδρίας Κιλιτσντάρογλου. Ενα βασικό ερώτηµα είναι η στάση που θα τηρήσει στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι σήµερα ο Ντενίζ Μπαϊκάλ ακολουθούσε µια εθνικιστική στάση και στρεφόταν εναντίον κάθε ανοίγµατος προς την Ε.Ε. Τι θα κάνει τώρα ο νέος ηγέτης του κόµµατος ο οποίος απέφυγε µέχρι στιγµής να µιλήσει για τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής; «Στην οµιλία του, αυτός ήταν ο αδύναµός του κρίκος», σχολιάζει ο Σεµίζ Ιντίζ της «Μιλιέτ» καλώντας τον να δηµιουργήσει µια «δηµιουργική διπλωµατική οµάδα». Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκτιµούν ότι έκανε «σοβαρή γκάφα» σε σχέση µε το Κυπριακό στην οµιλία του όταν είπε ότι «όπως οι Τουρκοκύπριοι άλλαξαν την εξουσία που έφερε το ΑΚΡ, µε τον ίδιο τρόπο θα τελειώσει και το ΑΚΡ στην Τουρκία». Ο Ισµέτ Μπέρκαν της «Ραντικάλ» σχολίασε αµέσως ότι «αν το CΗΡ είναι να δηµιουργήσει σχέσεις µε ένα κόµµα στην Κύπρο, αυτό πρέπει να είναι το κόµµα του Μεχµέτ Αλί Ταλάτ και όχι τα εθνικιστικά κόµµατα του Ερογλου και του Ντενκτάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου